پنجشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 02 2024
کد خبر: 69005
تاریخ انتشار: 02 شهريور 1400 09:31
چرا هشدار گمرك درباره كمبود وگراني برنج جدي گرفته نشد؟

گران سازي «برنج» با ممنوعيت واردات!

قيمت برنج قد كشيد؛ رصد بازار نشان مي دهد، قيمت «برنج» ايراني در يك ركود بي سابقه به 45 هزارتومان رسيده است. افزايش قيمتي كه افت تقاضا را در پي دارد و چنانچه تدبيري انديشيده نشود، به تدريج از سبد خانوارها حذف خواهد شد...
به گزارش راه امروز: قيمت برنج قد كشيد؛ رصد بازار نشان مي دهد، قيمت «برنج» ايراني در يك ركود بي سابقه به 45 هزارتومان رسيده است. افزايش قيمتي كه افت تقاضا را در پي دارد و چنانچه تدبيري انديشيده نشود، به تدريج از سبد خانوارها حذف خواهد شد. البته پيش تر در تيرماه سالجاري، معاون فنی گمرک با اعلام افت نزديك به 70 درصدي واردات برنج از ابتدای سال تا پانزدهم تیرماه نسبت به مدت مشابه سال قبل، نسبت به کمبود و گرانی برنج در ماه های آتی هشدار داده بود. او همچنين در نامه ای به صمت با اشاره به امتناع واردکنندکان از ورود محموله های برنج خریداری شده به دلیل نگرانی از عدم امکان ترخیص و رسوب محصول، خواهان بازنگری در مصوبه ممنوعیت واردات فصلی برنج که از ابتدای مرداد تا پایان آبانماه، اعمال می‌شود، شد. هشداري كه البته از سوي صمت و جهاد كشاورزي جدي گرفته نشد. حال با وجود تامین ارز نیمایی برای این کالای اساسی شاهد کاهش عرضه در بازار هستیم؛ كه ممنوعیت واردات فصلی در چنین شرایطی موجب تشدید این مسئله و در نتیجه رشد بیشتر قیمت برنج در بازار شده است. با اين حال،  زنگ خطر گران تر شدن اين كالا طي ماه هاي آتي از  همين حالا به گوش مي رسد.
 
هشداري كه جدي گرفته نشد!

از مرداد ماه سالجاری ممنوعیت واردات در دستور کار قرار گرفت. براساس اعلام عباس قبادی معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت، به دستگاه های مربوط از جمله گمرک، تاکید شد که ممنوعیت واردات برنج در سالجاری از ابتدای مرداد تا پایان آبان ماه، اعمال می‌شود. البته انجمن واردکنندگان برنج مخالف اعمال چنین ممنوعیتی  بودند. با این حال ستاد تنظیم بازار به منظور حمایت از مصرف کننده، شرایطی را در نظر گرفت که براساس آن،  امکان ترخیص برای محموله‌های وارداتی برنج که تا قبل از ۳۱ تیرماه به بنادر رسیده و دارای اعلامیه ورود و یا قبض انبار است، به شرط این‌که ثبت سفارش داشته باشند، فراهم شود.

از این رو، در بازه زمانی ۴ ماهه  ممنوعیت فصلی واردات برنج، آن بخشی که قبل از اعمال ممنوعیت، دارای اعلامیه ورود بوده و یا قبض انبار شده باشد، امکان ترخیص دارد. اعمال ممنوعیت فصلی واردات برنج هشدار گمرک را در پی داشت. به طوریکه مهرداد جمال ارونقی 26 تيرماه در نامه ای به عباس قبادی معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت خواهان بازنگری در تاریخ ممنوعیت فصلی  برنج جهت جلوگیری از کمبود یا افزایش قیمت برنج در ماه های آتی شد.  معاون فنی گمرک همچنین در نامه خود خطاب به قبادی تاکید کرده بود که با توجه به مراتب معنونه و خشکسالی سالجاری، تصمیم ابلاغ شده جهت جلوگیری از هرگونه تبعات کمبود برنج یا افزایش قیمت برنج در ماه های آتی، نیاز به بررسی مجدد و بازنگری فوری دارد. از این رو، در صورت صلاحدید دستور فرمایند موضوع، مورد دقت و بررسی بیشتری قرار گیرد. در نهايت امر، پيشنهاد گمرك از سوي وزارت صمت و جهاد كشاورزي مورد موافقت قرار نگرفت و راي به ممنوعيت فصلي در همان بازه زماني اعلام شده صادر شد. 

ممنوعيتي كه برنج را گران كرد!

اين هشدار در حالي صورت گرفت كه با توجه به خشکسالی در چند سال اخیر و کاهش تولید برنج در سطح کشور در حال حاضر شاهد رشد قیمت برنج ایرانی هستیم اما براساس آمار گمرک ایران واردات برنج کاهش یافته است. جزئيات آمار گمرك نشان مي دهد،  از یکم فروردین ماه ۱۴۰۰ تا پانزدهم  تیرماه تا  ۱۴۰۰ صرفا ۸۶ هزار و۳۶۷ تن برنج وارداتی به ارزش ۷۸ میلیون و۱۴۰هزار و ۹۰۳ میلیون دلار از گمرکات کشور ترخیص شده  است. این در حالی است که واردات برنج در همین بازه زمانی در سال قبل، برابر با ۲۷۷هزار و۶۹۱ تن به ارزش ۲۴۹میلیون و ۷۱۰ هزار و ۵۳۸ بوده که  هم لحاظ وزنی و هم ارزشی افت ۶۹ درصدی را تجربه کرده است.  
 
در نتیجه این کاهش عرضه در کشور شاهد رشد بي سابقه قیمت برنج در بازار هستیم. به طوريكه قیمت هر کیلوگرم برنج ایرانی تا 45 هزار تومان و برنج هندی نیز 30 هزار تومان هم رسیده، که در نتیجه این رشد قیمت احتمالا تقاضا برای این کالای اساسی کاهش پیدا خواهد کرد. بر این اساس این کالای اساسی درحال تبدیل شدن به کالای لوکس برای بسیاری از خانوارها است و به‌تدریج از سبد خرید آنها خارج می‌شود.  

هرچند علی اکبری نایب‌رییس انجمن برنج عنوان كرده بود كه فروش برنج 45هزارتومانی در تهران حباب و گران‌فروشی است و در صورتی که شرکتی هرکیلوگرم از این محصول را 45 هزار تومان به فروش می‌رساند باید از آن سؤال شود که مگر شالی را به چه‌قیمتی خریداری کرده است. 

 براساس نامه مهرداد جمال ارونقی معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران مبنی بر کاهش 69 درصدی واردات برنج به کشور و هم‌چنین  ترکیب این موضوع با تامین ارز نیمایی برای این کالای اساسی ما شاهد کاهش عرضه در بازار هستیم. در این بین ممنوعیت واردات فصلی در چنین شرایطی موجب تشدید این مسئله و در نتیجه رشد بیشتر قیمت برنج در بازار شده است.

در حال حاضر 8 تا 10 محموله برنج به مقصد کشور در حال بارگیری هستند که صاحبان کالا به دلیل محمدودیت موجود و برای جلوگیری از رسوب کالاهای خود در گمرکات کشور اقدام به واردات نمی‌کنند که در نتیجه این موضوع ممکن است شاهد کمبود بیشتر در بازار باشیم. ناگفته نماند كه مسوولیت‌های تنظیم بازار محصولات کشاورزی به‌تازگی از وزارت صمت به وزارت جهاد کشاورزی بازگشته است، اما مسوولان این وزارتخانه از پاسخگویی در اینباره به رسانه‌ها به عنوان نمایندگان مردم خودداری می‌کنند. 

نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر