شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 18 2024
کد خبر: 37358
تاریخ انتشار: 22 خرداد 1396 11:43
«ریچارد کوزلاریچ» با اشاره به اینکه آینده شورای همکاری خلیج فارس با ابهام مواجه شده است گفت: طرح ناتوی عربی محقق نخواهد شد.

راه امروز: «ریچارد کوزلاریچ» با اشاره به اینکه آینده شورای همکاری خلیج فارس با ابهام مواجه شده است گفت: طرح ناتوی عربی محقق نخواهد شد.
 اینکه در عمل سیاست ترامپ مبتنی بر واقعیات صحنه روابط بین‌الملل است یا خیر؛ محل تأمل جدی است. تکیه‌بر دولت‌هایی که عمدتاً ساختار دیکتاتوری داشته و با اصول اعلامی ایالات متحده فاصله بسیار دارند و عدم توجه به ریشه‌های افراط‌گرایی و تروریسم در منطقه خاورمیانه، تناقضات بسیاری را در کلام و سیاست عملی ترامپ نشان می‌دهد.

محور قرار گرفتن عربستان که هر سه عامل موثر در گسترش تروریسم –منابع مالی، ایدئولوژی افراط گرا و حمایت سرزمینی از گرو های افراطی – را دارد، خود بخشی از این تناقض است. رئیس جمهور امریکا هدف از سفر به ریاض را همکاری با کشورهای خلیج فارس جهت مبارزه با ترورسیم عنوان کرد اما باید گفت که  سفر ترامپ به عربستان و دیدار با رهبران کشورهایی که عربستان می‌کوشد با تزریق پول نفت آنان را متحد خود کند، جز به ناپایداری سیاسی منطقه‌ای منجر نخواهد شد. عربستان نیز دیر یا زود به این نقطه خواهد رسید که ارقام نجومی برای قراردادهای نظامی مشکلی را از این رژیم حل نمی‌کنند، حتی در داخل کشور نیز به بی‌ثباتی آن دامن خواهد زد.

جهت فهم بهتر هدف نشست ریاض خبرنگار مهر گفتگویی با «ریچارد کوزلاریچ» تنظیم نموده که متن آن پیش روی شما است.

«ریچارد کوزلاریچ»  مدیر اندیشکده علوم و سیاست‌گذاری انرژی در دانشگاه جرج میسون و سفیر پیشین آمریکا در جمهوری آذربایجان (۱۹۹۴-۱۹۹۷) و و بوسنی و هرزگوین ( ۱۹۹۷-۱۹۹۹) است.

* اهداف تشکیل نشست ریاض با حضور ترامپ و برخی کشورهای اسلامی چیست و تاکید این نشست بر چه اموری خواهد بود؟

ظاهرا هدف تشکیل نشست ریاض نشان دادن وحدت کشورهای خاورمیانه است که با خطر تروریسم افراطی مواجه شده اند. هدف آمریکا از این نشست، نشان دادن وحدت خود با کشورهای خاورمیانه در جنگ علیه تروریسم است.

* ترامپ در کمپینهای انتخاباتی انتقادات شدیدی به عربستان داشت. چه دلایلی باعث نرمش ترامپ نسبت به پادشاهی عربستان شده است؟

به نظر من ترامپ با عربستان با نرمش برخورد نمی کند. واقعیت این است که ترامپ به عربستان سعودی به عنوان یک کشور کلیدی در خاورمیانه که می تواند در جنگ علیه تروریسم به آن کمک کند ، نگاه می کند.

باید گفت که در شرایط خاص و در ارتباط با کشورهایی مانند عربستان که امریکا با آنها دارای منافع مشترک (دسترسی به منابع نفت عربستان و انعقاد قرار داد هنگفت تسلیحاتی با این کشور)  و چالش های مشترک (جنگ علیه تروریسم) است امریکا سعی می کند از دیپلماسی سکوت و آرام استفاده کند.

بر این اساس در رسانه های عمومی بر جنبه های مثبت این کشورها تاکید کرده و در طی ملاقات با سیاستمداران این کشورها و به طور خصوصی در مورد نگرانی های حقوق بشر در این کشورها صحبت می کند.

*عربستان و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در دوره اوباما و پیش از توافق هسته ای ایران تلاش کردند تا پیمان دفاع جمعی با آمریکا منعقد کنند. آیا در دوره ترامپ این طرح از سوی عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس دنبال خواهدشد و دولت ترامپ حاضر می شود سطح تضمینهای امنیتی آمریکا با این کشورها را در حد پیمان دفاع مشترک نظیر پیمان ناتو افرایش دهد؟

باید گفت امکان مطرح شدن طرح پیمان دفاع جمعی از سوی عربستان در دوره ترامپ هنوز نامشخص است. با وضعیت نامشخص و مبهم رابطه قطر با آمریکا و عربستان، آینده شورای همکاری خلیج فارس نیز مبهم است.

اگر ما بخواهیم سیاست ضد تروریستی موفقی داشته باشیم، به کشورهای زیادی که ممکن است در مبارزه با تروریسم به ما کمک کنند نیاز داریم. من باور دارم که قطر نیز باید یکی از این کشورها باشد. به باور من این ضرورت، به معنای ایجاد پیمان امنیت جمعی رسمی شبیه ناتو نخواهد بود.
منبع: ایسنا
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر