شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 18 2024
کد خبر: 26642
تاریخ انتشار: 09 شهريور 1395 12:01
احمد پورفلاح در گفت و گو با «آرمان» مهم‌ترین دستاورد دولت یازدهم را این گونه تشریح کرد:« ايجاد خوشبيني و اميد در جامعه و ايجاد شفافيت و برخورد صادقانه با اطلاع رساني‌های شفاف، به ويژه در پارامتر هاي اقتصادي و مسائل اجتماعی از مهم‌ترین دستاوردهای این دولت است.»
دولت تدبیر و امید در حالی وارد چهارمین سال خود شده است که حل و فصل معضلاتی چون تحریم‌ها، رکود تورمی، ناپایداری فضای کسب و کار، قطع ارتباط با اقتصاد جهانی، تنگناهای بانکی و بسیاری مشکلات به ارث رسیده از دولت قبل را در دستور کار خود قرار داده است. طی سه سال اخیر، سیاست های اتخاذی و برنامه های عملیاتی دولت یازدهم، منجر به گشایش های اقتصادی در سطح کلان و تامین معاش عمومی شده و مهم‌تر اینکه امنیت سیاسی و اقتدار ملی را نیز به کشور بازگردانده است. این همان موضوعی است که رئیس اتاق بازرگانی ایران و ایتالیا نیز به آن تاکید می کند. احمد پورفلاح در گفت و گو با «آرمان» مهم‌ترین دستاورد دولت یازدهم را این گونه تشریح کرد:« ايجاد خوشبيني و اميد در جامعه و ايجاد شفافيت و برخورد صادقانه با اطلاع رساني‌های شفاف، به ويژه در پارامتر هاي اقتصادي و مسائل اجتماعی از مهم‌ترین دستاوردهای این دولت است.»
دولت یازدهم در حالی سکاندار امور شد که مشکلات اقتصادی سرسام آوری را از دولت گذشته به ارث برده بود. بعد از این سه سال، دستاوردهای مهم دولت در عرصه های اقتصادی را چگونه ارزیابی می کنید؟
با در نظر گرفتن جميع شرايط وخیم اقتصادی که مدام هم طی هشت سال پیش از این دولت انباشته شده بود، دولت در تعديل اقتصاد تخريب شده و به ارث رسيده، با وجود سنگين تر شدن سايه شوم تحريم ها در حد قابل قبول عمل كرده است. كارشناسان اقتصادي دولت هم نمي دانستند كه ممكن است در مرحله رفع تحريم ها با مشكلاتی مواجه شوند و یا طرف هاي خارجي بعضا به بهانه تراشي های مداوم متوسل شوند و از سوی دیگر در داخل نیز با به وجود آمدن چند صدايي، تخم ترديد از سوی نارفيقان ماجراي هسته اي، کاشته شود، يا هيچ كارشناسي بيش‌بيني نمي كرد كه آزاد سازي منابع بلوكه شده ارزي اين همه با تاني و تعلل رو‌به‌رو شود. با این همه كاهش نرخ تورم، كند شدن آهنگ نرخ بیکاری، ايجاد ارتباط و تعامل با دنيا، مثبت شدن رشد توسعه، بالا رفتن توليد ناخالص داخلي و نظم بخشي به سيستم مالي در کنار بالا رفتن درآمد‌هاي صادراتي به ويژه افزايش قابل ملاحظه توليد و صادرات مواد نفتی از جمله دستاورد هاي دولت يازدهم بوده است.
اثرگذارترین سیاستی که دولت یازدهم در حوزه اقتصاد اجرا کرد و منجر به این شد تا حدودی گشایش های اقتصادی رخ دهد کدام است؟
قطعا دستیابی به توافق با قدرت های جهانی بر سر موضوع هسته ای و اجرایی شدن برجام با وجود تمام کارشکنی های رقبا و دشمنان خارجی از مهم‌ترین دستاوردهای دولت یازدهم بوده که توانسته بسیاری از گشایش های اقتصادی را در سطح بین‌المللی برای اقتصاد کشور فراهم کند. توجه داشته باشیم که افزایش صادرات نفت و یا حتی افزایش صادرات غیر نفتی ایران، تاثیر مستقیمی از رفع تحریم ها پذیرفته است. غیر از این البته ايجاد خوشبيني و اميد در جامعه و ايجاد شفافيت و برخورد صادقانه با اطلاع رساني‌های شفاف به ويژه در پارامترهاي اقتصادي و مسائل اجتماعي از دیگر سیاست های موفق و موثری است که دولت یازدهم از ابتدا تاکنون بر اتخاذ و اجرای آن تاکید داشته است.
آیا تلاش های دولت برای مهار تورم که اینک به ثمر نشسته، می تواند راهگشای رونق اقتصادی شود؟
البته مهار تورم با اين سرعت و شيب تند به تنهايي مشكلات حاكم بر فضای كسب و كار را رفع نكرد و به نظر نمی رسد که تنها با اتکا به تداوم این سیاست، بتوان به رفع رکود و ایجاد رونق اقتصادی دست یافت. اصرار در كاهش تورم در مدت كوتاه ركود را سنگين تر كرد، ضمن اينكه بعضي از گرفتاري هاي ما در بخش اقتصاد ارتباط چندانی به تورم نداشت و حتي به تحريم ها هم مربوط نمی شود؛ بلکه مشكل اساسا در زير ساخت ها و باورها است. از این رو رفع آنها نياز به كارشناسي، برنامه ريزی و عزم متفاوت دارد.
در این ارتباط انتظامات پولی و مالی تا چه میزان بر موفقیت های اقتصادی دولت تاثیر گذار بوده است؟
بي ترديد انضباط مالي و شفافيت پولي و بانكي مي تواند نقش تعيين كننده اي در بهبود شرايط اقتصادي داشته باشد. این فرایند البته تا به نتیجه قطعی برسد نیازمند زمان است، چرا که انبوه مشکلات ایجادشده در این رابطه یک شبه شکل نگرفته اند که به سرعت و طی زمانی اندک رفع شوند. خوشبختانه دولت در اين راستا همت گذاشته و عزم خود را جزم كرده است. صد البته پياده كردن اين سيستم روان و روشن نياز به هم جهتي، همكاري و اعتقاد به اين حركت در سطح کلان و در میان تمام قوا دارد. اقتصاد ایران در حال حاضر نیازمند یک همگرایی گسترده در تصمیم گیری ها و اجرای سیاست های راهبردی و عملیاتی دارد و این فراتر از دولت و با همکاری و هم اندیشی تمامی حاکمیت ممکن می شود.
دررابطه با میزان موفقیت دولت در موضوع سوئیفت ، چه نظری دارید؟
در زمينه برقراري ارتباط دو طرفه یا همان «سوئيفت» باید گفت که متاسفانه تاكنون موفقيت مورد انتظار حاصل نشده است. البته برخي از بانك‌هاي كوچك و درجه سه از دوسه كشور به‌تدريج به تقاضاهاي كوچك جواب مي دهند، اما موضوع زمانی کاملا حل شده تلقی می شود که روابط بانک های ایرانی با بانک های معتبر جهانی اتفاق بیفتد. در حال حاضر بانك‌هاي مطرح و درجه يك و حتي درجه دو پنجره خود را روی ايران بسته اند. در این رابطه البته محافظه كاري و نگراني بي دليل بانك‌هاي مطرح از یک سو و چندصدايي در داخل کشور و ایجاد شبهه در این رابطه هم عاملی شده تا روانسازی سوئیفت با مشکل مواجه شود. اگر این جوسازی های داخلی و تردید بانک های بزرگ از میان برود، روند سوئیفت هم با سرعت بیشتری جریان پیدا می کند.
به واسطه اجرایی شدن برجام، تولید و صادرات نفت ایران افزایش چشمگیری داشته است. این اتفاق تا چه میزان بر افزایش رشد اقتصادی کشور می تواند تاثیرگذار باشد؟
مسلما بالا رفتن سطح تولید نفت و به تبع آن افزایش صادرت نفت امكان جذب منابع خارجي را مهیا می کند که این موضوع در جبران كسر بودجه داخلي تاثیر بسزایی دارد، البته مشروط به اينكه منابع ارزی حاصل از فروش نفت به موقع و به صورت پول قوي وارد كشور شود و نه به صورت انتقال كالا يا اجراي پروژه هاي تحميلي از سوی خریداران نفت. از سوی دیگر متاسفانه كاهش شديد قيمت جهانی نفت، دولت را در كسب درآمد كافي با مشكل روبه‌رو کرده است ولي افزايش صادرات مي تواند بخشي از اين مشكل را حل كند. در هر حال، صنعت نفت ایران در عین حال نیازمند توسعه هم هست که این موضوع هم باید مورد توجه قرار داشته باشد.
از وجهی دیگر، اگر دولت در مجموع برنامه ها و سیاست های اقتصادی خود، یک نقص یا عدم موفقیت داشته باشد، از منظر شما کدام است؟
فکر می کنم جاري شدن ركود سنگين در خيلي از فعاليت هاي اقتصادي و تداوم بحران در بسیاری از واحد هاي صنعتي یکی از مواردی است که دولت همچنان نتوانسته برای رفع و حل آن موفق عمل کند.

نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر