شنبه ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - April 27 2024
کد خبر: 88987
تاریخ انتشار: 16 بهمن 1402 08:21
رئیس کل بانک مرکزی، گفت: گواهی سپرده برای پروژه‌های با بازدهی بالا بسیار مناسب است و تاکنون استقبال بسیار خوبی از آن شده است.

رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: ۲۸۰ همت اوراق گواهی خاص به مدت یک هفته در بین بانک‌های مختلف تقسیم شده که این کار از چهارشنبه آغاز شده است. به گفته او، گواهی سپرده برای پروژه‌های با بازدهی بالا بسیار مناسب است و تاکنون استقبال بسیار خوبی از آن شده است.

محمدرضا فرزین در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی اظهار کرد: از ابتدای سال سیاست بانک مرکزی بر سیاست تثبیت تمرکز داشت تا شاخص‌های اقتصادی کلان را به ثبات رسانده و اقتصاد را پیش‌بینی پذیر کنیم.

رئیس‌کل بانک مرکزی بیان کرد: ثبات اقتصادی و نبود نوسانات در آن برای فعالان اقتصادی می‌تواند در رشد فعالیت‌های اقتصادی موثر باشد و امنیت اقتصادی را فراهم می‌کند.

فرزین تصریح کرد: در سال گذشته شاهد نوسانات شدید نرخ ارز بودیم و سیاست‌های مختلفی را اعمال کردیم تا نوسانات را به حداقل برسانیم و مرکز مبادله بر همین اساس تاسیس شد و عمده عرضه و تقاضا در مرکز مبادله از سوی تولیدکنندگان است.

او اضافه کرد: بر همین اساس تاکنون ۵۹ میلیارد دلار ارز در مرکز مبادله تامین شده است که ۶۰‌درصد بیشتر از متوسط چهار سال گذشته است و ۱۰‌درصد نسبت به دوره مشابه سال گذشته افزایش پیدا کرده است.

رئیس‌کل بانک مرکزی عنوان کرد: در سال گذشته ارزش صادراتی کشور کاهش پیدا کرد، اما تلاش کردیم تا تامین ارز به خوبی انجام شود و با تکیه بر منابع ارزی آزاد‌شده در کشور‌های مختلف سعی کردیم ارز را به طور موثری تامین کنیم.

فرزین اظهار کرد: در خصوص نرخ هم گرچه بازار غیررسمی بیشتر به بازار دارایی‌ها علامت می‌دهد، متاسفانه به دلیل تلاطمات سیاسی در ماه گذشته نوساناتی را داشتیم و همان‌طور که گفتیم با آرام شدن هیجانات سیاسی نرخ ارز کاهش می‌یابد، در روز‌های گذشته شاهد روند کاهشی نرخ ارز بودیم.

او اضافه کرد: در بانک مرکزی تلاش کرده ایم نرخ ارز را در محدوده‌ای در بازار غیررسمی تثبیت کنیم و در مرکز مبادله نیز با یک نرخ شناور آن را تثبیت کنیم تا نیاز‌های وارداتی کشور از طریق مرکز مبادله تامین شود.

رئیس کل بانک مرکزی ابراز کرد: در حوزه سیاست‌ها در حوزه بانکی طبیعی است برای کنترل ارز باید ریال را نیز کنترل کنیم. بر همین اساس در چارچوب سیاست‌های تثبیت یکی از سیاست‌ها رساندن نرخ رشد نقدینگی به نرخ ۲۵ درصدی بود.

فرزین تاکید کرد: در سال‌های گذشته هم رشد نقدینگی و هم رشد پایه پولی به شدت افزایش پیدا کرد، اما با اتخاذ سیاست تثبیت اقتصادی و اصلاحات اقتصادی سیاست‌های پولی را اتخاذ کردیم و نرخ رشد نقدینگی در دی ماه به ۲۵.۲‌ درصد و نرخ رشد پایه پولی به ۳۱.۳‌ درصد رسید. این در حالی است که نرخ رشد پایه پولی در فروردین ماه به ۴۵‌ درصد رسیده بود.

او اضافه کرد: با ثبات در متغیر‌های اقتصاد کلان تجار هم می‌توانند در این شرایط بهتر فعالیت کنند. برای ایجاد ثبات اقتصادی از ابزار‌های لازم نیز در بازار پول و ارز استفاده می‌کنیم و تصمیم داریم به زودی ارز بازار سلف یا همان فوروارد را در مرکز مبادله ایجاد کنیم و از این طریق ارز را پیش فروش می‌کنیم. سعی می‌کنیم در ابتدا با حداقل یک ماه شروع کنیم و سپس دوره پیش‌فروش را طولانی‌تر می‌کنیم.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون فاصله زمانی تامین ارز کاهش پیدا کرده است، اما همچنان تا حدی بی نظمی وجود دارد، اما بخشی از این بی‌نظمی اختلالاتی در عرصه تجارت و عدم‌نظم این حوزه است.

فرزین گفت: نرخی که کانال‌ها ارائه می‌دهند نرخ واقعی ارز در کشور نیست، بلکه نرخ پول‌شویی و قاچاق است که در این کانال‌ها معامله می‌شود.

رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد: نرخ ارز کشور نرخی است که اعلام می‌کنیم و حاضر هستیم آن را بپردازیم و تامین ارز را نسبت به سال گذشته ۱۰‌درصد بیشتر کرده ایم و همچنین نسبت به چهار سال گذشته ۶۰‌ درصد بیشتر تامین ارز کرده ایم.

او اضافه کرد: نرخ مرکز مبادله بر اساس توافق شکل می‌گیرد.

در خصوص برخی خشکباری‌ها و کالا‌های صادراتی توافق کرده ایم که حتی با نرخی بالاتر از ETS خریداری کنیم. نرخی که تا پریروز ۵۹ هزارتومان بوده، اما امروز ۵۵ هزارتومان شده، نرخ ارز کشور نیست.

فرزین بیان کرد: برای حمایت از صادرات از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنیم و حتی راهکار‌هایی مانند توافق صادرات در برابر واردات نیز وجود دارد.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: برای ایجاد اطمینان خاطر در حوزه نوسانات نرخ ارز از ابزار سلف و ابزار‌های دیگر در مرکز مبادله استفاده می‌کنیم. در گذشته بیشتر نیاز کشور درهم بود و سعی کرده ایم یوآن را با درهم سوآپ کنیم و امروزه میزان عرضه درهم و یورو بیشتر از میزان تقاضاست.

او اضافه کرد: در حوزه سیاست‌های پولی طبیعی است در ابتدا برخی از واحد‌های تولیدی دچار مشکل شوند، اما چاره‌ای جز محدودیت بر بانک‌ها از طریق بازار باز و فروش ریپو و کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها نداشته ایم. خوشبختانه تاکنون این سیاست‌ها به خوبی اثرگذار بوده است.

فرزین عنوان کرد: در حال حاضر ۹۰‌ درصد تامین مالی توسط نظام بانکی انجام می‌شود و این در حالی است که حتی در کشور‌های بانک‌محور نیز حداکثر ۶۰‌ درصد از تامین مالی بر دوش نظام بانکی است. همه تامین مالی کشور به دوش بانک‌ها افتاده است و خلق نقدینگی بانک‌ها از این ناحیه اثرات تورمی خواهد داشت. طبیعی است که اگر بانک خارج از ظرفیت اقتصاد تامین مالی کند، آثار تورمی خواهد داشت و آنگاه نخواهیم توانست نقدینگی را کنترل کنیم.

فرزین افزود: به همین دلیل اخیرا تصمیم گرفتیم اجازه گواهی سپرده خاص بدهیم و ۲۸۰ همت را در بین بانک‌های مختلف تقسیم کنیم که یک هفته به آن‌ها مهلت دادیم. این کار از چهارشنبه آغاز شده و اکنون روز چهارم کاری آن است. امیدواریم با این ۲۸۰ همت بسیاری از پروژه‌هایی را که در تامین مالی دچار مشکل شدند و همچنین سرمایه در گردش بسیاری از واحد‌های تولیدی تامین شود. گواهی سپرده برای پروژه‌های با بازدهی بالا بسیار مناسب است و تاکنون استقبال بسیار خوبی از آن شده است.

او افزود: در سال آینده سیاست ما ایجاد اصلاحات اساسی در نظام بانکی است. البته در سال‌جاری نیز اصلاحات آغاز شده است و تاکنون دو موسسه منحل شده اند و یک موسسه دیگر نیز منحل خواهد شد.

فرزین گفت: ممکن است برخی از این اصلاحات هزینه داشته باشد، اما برای ایجاد ثبات در اقتصاد کشور باید از ناترازی‌ها جلوگیری کنیم. در این راستا هشت بانک را در مسیر اصلاح قرار داده ایم و دائما آن‌ها را چک می‌کنیم. هر موسسه و بانکی که اصلاح نشود آن را منحل خواهیم کرد. بخشی از ناترازی نظام بانکی ناشی از ناترازی دولت و اقتصاد است و باید ناترازی‌ها را کاهش دهیم تا مسیر تورمی را متعادل کنیم و به روند‌های بلندمدت شاخص‌های اقتصاد کلان کشور برسیم.

او اضافه کرد: در حوزه ارز سیاست ما پیش‌بینی‌پذیری نرخ ارز و تامین نیاز ارزی کشور در مرکز مبادله است.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: صحبت‌هایی در خصوص اینکه تراز گمرکی کشور منفی شده است می‌شود، اما تراز تجاری کشور مثبت است. تراز گمرکی که شامل کالا‌های غیرنفتی و واردات است، به دلیل کاهش جزئی صادرات غیرنفتی و افزایش واردات منفی شده است، اما در واردات بیشتر تمرکز بر وارد کردن کالا‌های سرمایه‌ای و واسطه‌ای شده است که به رشد اقتصاد کشور کمک می‌کند.

او اضافه کرد: در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲، بالغ بر ۸۷.۷‌درصد از کل واردات گمرکی کشور به کالا‌های واسطه‌ای و سرمایه‌ای اختصاص پیدا کرده است.

رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: آمار‌های رشد نیز نشان می‌دهد نسبت به دهه‌های قبلی نرخ رشد قابل قبولی داریم، اما نسبت به رشد ۸ درصدی فاصله داریم و تلاش می‌کنیم در سال آینده نرخ رشد بالاتری داشته باشیم.

فرزین در پایان تاکید کرد: گواهی سپرده برای پروژه‌های با بازدهی بالا بسیار مناسب است و تاکنون استقبال بسیار خوبی از آن شده است. برای بازار سرمایه نیز خبر‌های خوبی داریم که در آینده اعلام می‌شود.
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر