شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ - October 05 2024
کد خبر: 8419
تاریخ انتشار: 15 آذر 1392 16:31
یک استاد دانشگاه گفت: «وقتی شرایط عادی شود ارزهای خانگی که بالغ بر 16 میلیارد دلار است روانه بازار می شوند و در کنار افزایش درآمدهای ارزی دولت (ناشی از فروش بیشتر نفت) و بازگشت ارزهای فریز شده در بانک های خارجی به کشور نیازهای ارزی ما کمتر خواهد شد و در این شرایط حتی اگر رئیس کل بانک مرکزی هم نخواهد، روند نرخ ارز کاهنده خواهد شد.»

چند هفته ای است که نرخ طلا و سکه در بازار روند کاهشی دارد. بازار ارز هم از یک ثبات نسبی برخوردار است. در این میان به نظر می رسد نرخ طلا به تبعیت از بازارهای جهانی روند کاهشی در پیش گرفته و ارز به دلیل توافق هسته ای میان ایران و 1+5 تمایل نزولی دارد.

آیا در هفته‌های پیش رو و با توجه به تحولات رخ‌داده در عرصه سیاست، در بازارهای طلا و ارز با روندی کاهشی روبرو خواهیم بود؟

دکتر علی قنبری استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «بازار سکه و طلا در ایران در مجموع از بازار جهانی تبعیت می کند. یعنی وقتی قیمت طلا در بازار جهانی کاهش پیدا می کند، طبیعتا نرخ طلا و سکه در ایران هم کاهش پیدا خواهد کرد.»

وی ادامه داد: «البته استثنائاتی هم وجود دارد و مسائل داخلی و شرایط خاص کشور ممکن است در قیمت طلا و سکه اثر بگذارد. به طور مثال توافقات اخیر ایران و 1+5 می تواند تاثیر کاهنده روی قیمت طلا و سکه بگذارد و نمی توان گفت این شیوه کاهنده ناشی از وجود حباب بوده است.»

وی افزود: «البته من فکر می کنم طلا و سکه مثل هر کالای دیگر در دنیا تابع عرضه و تقاضا است و مسائل استثنائی و شرایط خاص کشور و منطقه را باید به عنوان مسائل جزئی و فرعی در نظر گرفت.»

قنبری در پاسخ به این سوال که آیا بازار طلا و سکه همچنان روند کاهشی خود را ادامه خواهد داد؟، گفت: «خیر؛ من فکر می کنم بازار سکه و طلا در حال تثبیت است و اگرچه ممکن است روند کاهشی خیلی جزئی داشته باشد، اما به سمت ثبات حرکت می کند.»

وی ادامه داد: «عادی شدن وضعیت اقتصادی آمریکا نیز حکایت از این دارد که ما به سمت آرامش بازارها به خصوص بازار سکه و طلا حرکت خواهیم کرد. لذا بنده بعید می دانم قیمت طلا و سکه از قیمت کنونی پایین تر بیاید؛ چراکه دلیلی ندارد روند کاهشی آن ادامه پیدا کند.»

قنبری درباره آینده بازار ارز در کشور گفت: «به نظر من یکی از اقدامات خوبی که دولت اعلام کرد در سال آینده به دنبال آن می باشد، تک نرخی کردن ارز است؛ چراکه این اقدام در جلوگیری از فساد و مشکلات پیش آمده در بازار ارز موثر است.»

وی ادامه داد: «بنده به دولت و بانک مرکزی توصیه می کنم تک نرخی شدن نرخ ارز را به هر صورت که می توانند در دستور کار خود قرار دهند و در سال آینده به آن قطعیت ببخشند.»

این استاد دانشگاه اظهار کرد: «به نظر من دو اقدام سیاسی و اقتصادی می تواند در تعیین نرخ ارز و تثبیت آن در حول و حوش 2600 تومان موثر باشد. اقدام سیاسی توافقات هسته ای اخیر است که در جلوگیری از فضای روانی افزایشی نرخ دلار کمک کرد و باعث کاهش نرخ دلار شد.»

وی ادامه داد: «اما اقدام اقتصادی آزادشدن بسیاری از منابع فریز شده ایران در بانک های خارج از کشور و نیز افزایش درآمدهای ارزی به دلیل فروش بیشتر نفت است. لذا با این شرایط عرضه ارز در داخل کشور افزایش پیدا خواهد کرد و این مسئله موجب کاهش نرخ ارز خواهد شد.»

قنبری در پاسخ به این سوال که آیا بانک مرکزی اجازه کاهش بیشتر قیمت دلار را خواهد داد؟، گفت: «به نظر من علی رغم مقاومت آقای سیف، نرخ دلار کاهنده خواهد بود تا در مرز 2600 تومان تثبیت شود.»

وی ادامه داد: «بانک مرکزی احتمالا هم به دنبال افزایش صادارت غیرنفتی و هم به دنبال افزایش درآمدهای دولت از قِبَل فروش ارز گرانتر است.»

وی افزود: «اما وقتی شرایط عادی شود ارزهای خانگی که بالغ بر 16 میلیارد دلار است روانه بازار می شوند و در کنار افزایش درآمدهای ارزی دولت (ناشی از فروش بیشتر نفت) و بازگشت ارزهای فریز شده در بانک های خارجی به کشور نیازهای ارزی ما کمتر خواهد شد و در این شرایط حتی اگر رئیس کل بانک مرکزی هم نخواهد، روند نرخ ارز کاهنده خواهد شد.»

قنبری تصریح کرد: «لذا به نظر من با مجموع این شرایط نرخ ارز آزاد به سمت نرخ دولتی سوق پیدا خواهد کرد و دولت نیز باید تلاش کند این اتفاق روی دهد و تلاش غیرمنطقی برای ممانعت از این موضوع از خود نشان ندهد.»
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر