شنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 04 2024
کد خبر: 70271
تاریخ انتشار: 08 مهر 1400 22:28
ممنوعیت واردات قاچاق را افزایش می دهد

مخالفان وموافقان واردات لوازم خانگی چه مي گويند؟

نایب رییس انجمن توزیع کنندگان لوازم خانگی عنوان كرد كه در ۵ سالی که تحریم بودیم و اجازه واردات نبود همه این محصولات به صورت غیرقانونی وارد می شد اما این کالاها خدمات پس از فروش نداشتند و فقط کره ای ها هزینه کمتری پرداخت کردند و کالاهای آنها بدون گارانتی وارد کشور می شود.
واردات لوازم خانگي موافقان ومخالفاني، كه هر كدام نيز استدلال خود را دارند. برخي مي گويند با ورود برندهاي خارجي نه تنها توليد داخل ضربه نمي بيند، بلكه باعث تقويت و رقابت پذيري صنايع داخلي هم از بعد قيمت و هم كيفيت مي شود. اما مخالفان كه هم اكنون خود را يكه تاز بازار حداقل چند ده ميليوني داخل مي دانند، تمايل دارند همچنان براي بقا خودشان هم شده، درهاي واردات بسته بماند. بدون اينكه چند مولفه «كيفيت، قيمت مناسب، جلب و رضايت مشتري و حضور در بازارهاي جهاني» را جزو وظايف و ماموريت هاي اصلي خود بدانند. 

در همين راستا، مرسل صدیق، رییس انجمن سازندگان قطعات لوازم خانگی در برنامه كلاب هاوس در اظهاراتي گفته است: صنعت ایران در دهه ۶٠ شروع به رشد کردن و برای واردات ماشین آلات تسهیلات خوبی گرفتند و در دهه ٨٠ اوج  شکوفایی صنایعی مثل لوازم خانگی بود و اکنون برندهای ارزشمند در این حوزه فعال هستند. به گفته وي، کالای ال جی و سامسونگ بر اثر گرایش مردم و ترفندهای خاص واردکنندگان با قیمت بسیار بالا به فروش برسند در حالیکه تولیدات داخلی در قیمت منطقی قرار گرفته است. 

کالای داخلی کیفیت خوبی دارد و تا ۵٠ درصد ارزان‌تر از کالای خارجی است و از همه مهمتر در حوزه اشتغال نیز توانسته به خوبی شکل بگیرد پس برگشت ال جی و سامسونگ باعث می‌شود که تولید داخلی صدمه ببیند چرا که قرار است به جای ارز بلوکه شده قرار است لوازم خانگی وارد کشور بشود.
 
صدیق بر اين باوراست كه  دولت باید حمایت خود را از صنعت لوازم خانگی ادامه دهد و این دغدغه واحد‌های صنعتی است که با واردات اشتغال آنها تحت تاثیر قرار دهد؛ این در حالی است که قطعات تولیدی این صنعت باکیفیت هستم و فقط خلا تکنولوژیکی داریم از دهه ۶٠ تا ٩٠ تحول بزرگی در حوزه صنعت لوازم خانگی داشتیم و اکنون نرخ بهره بالا در کنار تورم ناشی از سیاست های کلی پولی و ارزی دولت، برای صنعت آزاردهنده است. بازار نباید به سمت خرید کالاهای خارجی برود و این اگر زمانی رخ دهد که اشتغال دچار مشکل می شود.

از آنسو، اسلامیان، نایب رییس انجمن توزیع کنندگان لوازم خانگی عنوان كرد كه در ۵ سالی که تحریم بودیم و اجازه واردات نبود همه این محصولات به صورت غیرقانونی وارد می شد اما این کالاها خدمات پس از فروش نداشتند و فقط کره ای ها هزینه کمتری پرداخت کردند و کالاهای آنها بدون گارانتی وارد کشور می شود. 

به گفته او، ممنوعیت واردات سبب شد که کارگران بیکار شوند و جای خود را به کوله برات بدهند و این به نفع کره ای ها شده و دولت هم از محل تعرفه ها درآمد حاصل نکرداین تفکر که واردات باید ممنوع شود در هیچ جای دنیا دیده نمی شود و اگرچه برخی از کشورها توان تولید همه کالاها را دارند؛ اما صرفه اقتصادی تولید را نادیده نمی گیرند.  به گفته اسلامیان، اگرچه برخی از کالاهای خارجی گارانتی ندارند اما مردم ترجیح می دهند کالای خارجی بخرند و اکنون فروشندگان در بازار برای فروش کالای ایرانی خود مشکل داریم چراکه قیمت کالای ایرانی همپای کالای قاچاق خارجی است و مصرف کننده برای خرید کالای خارجی مراجعه می کنند.

  او معتقد است كه اولین مولفه برای مصرف کننده قیمت است و برای مردم این فاکتور خیلی مهم است و مصرف کننده نهایی قیمت، برند و کیفیت را در نظر دارد. برندهای خوب ایرانی را به پایانه مرزی انتقال می‌دهند و با برند خارجی مجدد به بازار داخلی برمی گردانند.

اما عباس هاشمی، دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی نظر ديگري دارد و معتقد است كه ایران باید با رویکرد حمایت از تولید ملی با دنیا تعامل کند و نباید به بهانه سلیقه مصرف کننده منافع ملی را با گشودن درهای واردات نادیده گرفت. پیشنهاد این است که کالاهای نهایی لوازم خانگی را در یک دوره مشخص پذیرش نکنیم و ادامه این ممنوعیت برای واردات کالا را برای زمان مشخص ادامه دهیم؛ اما ما باید رشد اقتصادی کشور را مشخص کرده و روند را رصد نماییم.

دو برند كره ايي اصلا نرفته اند؛ كه بیایند

در همين حال، احسان فدایی مدیر ارتباطات سام افزود مي گويد: افرادی که متهم هستند سرمایه گذاری شخصی کردند و مرحله به مرحله خطوط تولید بنا کردند و اگر این کار را نمی کردند، قاچاق صورت می گرفت. خطوط تولیدی ال جی و سامسونگ مشخص است و انتقال تکنولوژی صورت گرفته است و البته هیچ کشوری در دنیا آخرین تکنولوژی را به سایرین نمی دهند.  او ادامه داد:  ما منتقد ورود کالاهای ساخته شده هستیم و باید تعرفه بالا بگذارند اگرنه خود ما به عنوان سام و جی پلاس باید خطوط تولیدی را جمع کنیم. 

 فدایی معتقد است: در سند راهبردی صنعت لوازم خانگی نباید تنها یک شرکت قرار گیرد و باید زمینه برای اظهارنظر همه فراهم شود؛ ضمن اینکه اگر قرار است واردات ال جی و سامسونگ ممنوع شود باید همه برندهای خارجی ممنوع شود. در همين حال، رضا شهیدی با بیان اینکه ال جی و سامسونگ اصلا نرفته اند که بیایند، گفت: آنها بازار خود را دارند و اصلا برای کره ای ها مهم نیست که در ایران تولید کنند یا در سایر کشورها به تولید بپردازند. 

 دبیر انجمن صوتی و تصویری افزود: ٣٠ درصد قیمت تمام شده ما مربوط به هزینه های پرداختی تولید است که این هزینه را قاچاقچی ندارد؛ ضمن اینکه ارز پرداختی قاچاقچی به شدت ارزان است و اصولاً حتی همه شرایط مهیا شود به نظر نمی رسد ال جی و سامسونگ قبول کنند برگردند. 

وی ادامه داد: آنها تازه راه کم کردن هزینه را پیدا کرده اند و بعید است بخواهند این راحتی را به هزینه های یک کار شفاف ببخشند. ما فضای رقابتی سالم را با کالاهای خارجی می خواهیم و حمایت دیگری نمی خواهیم.

ما انحصارگر نیستیم
در مقابل اما حمیدرضا غزنوی، سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی عنوان كرد: تا قبل سال ٩٧ به خاطر تحریم آمریکا بازار ایران در سیطره لوازم خانگی خارجی بود و درها باز گذاشته شد و هم خطوطی شکل گرفت که سرمایه گذار ایرانی برندهای خارجی را برای تولید و مونتاژ به ایران آوردند. افکاری که می گفتند رقابت باید باشد تا تولید ایران رقابتی شود توانست تا قبل سال ٩٧ این ایده را پیاده کند و عمده بازار هم در اختیار کره ای ها بودند و در سال ٩٧ با تحریم، بازار لوازم خانگی که تا ٧٠ درصد در دست خارجی ها بود، از حضور خارجی ها تهی شد. 

او بر اين باوراست كه ما به اجبار تحریم و مدیریت منابع ارزی واردات را ممنوع کردیم و امروز تولیدکنندگان لوازم خانگی داخلی افزایش اشتغال داشتیم و بازار را به خوبی کنترل رسیدیم و تولیدکنندگان به مقیاس اقتصادی رسیدند. امروز در صنعت لوازم خانگی این دستاورد را به دست آوردیم؛ اگرچه قاچاق هم اکنون وجود دارد و تا ۵٠ درصد بازار کنونی در اختیار کالاهای خارجی است که به صورت قاچاق وارد کشور می شود. امروز به جای یازده میلیون ١۵ میلیون دستگاه لوازم تولید شده ما انحصارگرا نیستیم و از شراکت با تولیدکنندگان خارجی برای انتقال تکنولوژی استقبال می کنیم.

نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر