جمعه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 17 2024
کد خبر: 69677
تاریخ انتشار: 21 شهريور 1400 12:28
رئیس هیات مدیره کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران گفت: در صورتی که سبوس به قیمت ۱۴۰۰ تومان عرضه شود،کارخانجات آرد در مهرماه دیگر توان تولید ندارند و مسئول اختلال در تامین آرد کشور وزارت جهاد است.
به گزارش راه امروز: رئیس هیات مدیره کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران در نشست خبری آنلاین در خصوص بررسی تبعات ثابت نگه داشتن قیمت سبوس روی نرخ هزار و ۴۰۰  تومان گفت: ما معتقدیم یک انحصار در صنعت آرد و در زنجیره گندم نان و آرد از شروع جنگ شروع کردند و بعد از جنگ هم این انحصار نامیمون باقی ماند و گریبان این صنعت را گرفته است. این سیستم هیچ حُسنی ندارد و فقط عیب است و همه دولتها هم واقف بودند اما جرات رفع این انحصار را نداشته و ندارند.  

حسین یزدجردی، بر اين باور است كه این انحصار حیات صنعت آرد کشور را به خطر انداخته است. چراكه در سال ۹۳ دولت با سرکوب قیمت نان و ثابت نگهداشتن قیمت آرد اجازه ندادند که قیمت محصولات را بالا برود اما در عوض گفتند که این مابه االتفاوت قیمت  را دولت به کارخانجات آرد می دهد اما هرگز به موقع نپرداختند بلکه با ۳ سال تاخیر به صورت قسطی چرداخت شد! این چه نوع جبران هزینه است؟

او با بيان اينكه شاهکار دولت در سال  ۹۷ بود که در مورد بیشتر کارخانه ها پرداخت اقساطی مابه التفاوت قیمت سبوس  اخیرا به اتمام رسیده است، گفت: یعنی بعد از ۳ سال که با تورم موجود اگر محاسبه کنید عملا ارزشی برای کارخانجات ندارد.  به گفته يزجردي، با وجود تحویل ۱۰۰ درصدی سبوس به وزارت جهاد کشاورزی باز هم این محصول در بازار آزاد حتی تا نرخ ۴ هزار تومان هم عرضه می شود که این خود نشان از رانت موجود در این بخش دارد

اعرضه سبوس فقط به قیمت ۴ هزار تومان در بازار آزاد 
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: این اقدامات اشتباه باعث شده حجم نقدینگی کارخانجات به شدت کم شده است و کارخانجات عملا دیگر توانایی ندارند امروز هزینه کنند و ۳ سال بعد به صورت قسطی سهم را از دولت دریافت کنند.

یزجردی گفت: بحث قیمت سبوس در کمیسیون اقتصادی دولت هم مطرح شد و سازمان برنامه و بودجه هم پذیرفت و اظهار داشت که باید  هر ساله بودجه ای را به عنوان پرداخت یارانه از جیب دولت بدهند. این سازمان  پیشنهاد داد اگر نمی شود قیمت آرد را بالا برد سبوس را آزاد کنند تا کارخانجات از این طریق بخشی از هزینه هایشان را جبران کنند.

وی با بیان اینکه بعد از این پیشنهاد سازمان برنامه بودجه اولین موضوع مطرح این بود که ممکن است در قیمت سایر اقلام که از سبوس استفاده می کنند مثل شیر خام تاثیر بگذارد. لذا قیمت ۳۷۰۰ تومان را برای سبوس درب دامداری تصویب کردند و قیمت شیر را بر این اساس تصویب کردند. به تبع در تاریخ ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ پس از تایید  قرار شد کارخانجات به قیمت عرضه تقاضا سبوس را  عرضه کنند. لذا از نیمه مرداد ماه کارخانجات سبوس را به قیمت عرضه و تقاضا عرضه کردند اما اخیرا گیلانپور معاون وزیر جهاد کشاورزی مجددا اعلام کرده اند سبوس با قیمت ۱۴۰۰ تومان عرضه شود.

رانت و قيمت طلايي در بازار سبوس 

او با بيان اينكه چرا معاون وزارت جهاد تصمیم گرفت این امر را لغو کند مشخص نیست، گفت: به نظر بنده یا از بی تدبیری بود یا از بی اطلاعی.

یزجردی تاكيد كرد كه محصول سبوس چند سال رانت و قیمت طلایی بود و در حالی که ۱۰۰ در صد سبوس به وزارت جهاد  تحویل داده می شد این رانت هم بود و در حالی که بازار آرد بی معنی بود  حتی به قیمت ۴هزار تومانی هم عرضه می شد.

رئیس هیات مدیره کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران گفت: وقتی نتوانیم قیمت آرد را بالا ببریم اگر قیمت سبوس را هم نتوانیم به نرخ عرضه و تقاضا به فروش برسانیم مجبوریم از جیب هزینه کنیم و ۲ تا ۳ سال بعد دولت قسطی بپردازد. الان جیب ها خالی است و توان این کار را نداریم. به نظر می رسد برخی قصد دارند به  شعار محوری کانون که همانا اولویت تامین آرد کشور است لطمه بزنند.  

هشدار به دولت و جهادكشاورزي 
یزجردی در اينجا تاكيد كرد كه ما به دولت هشدار می دهیم که دنبال این افراد بگردید و از سوی دیگر اگر نامه معاون وزیر جهان مبنی بر عرضه سبوس به قیمت هزار و ۴۰۰ تومان بخواهد عملیاتی بشود معنی ش این است که در مهرماه کارخانجات آرد دیگر توان تولید ندارد.

بنابه اظهارات او، متاسفانه کارخانجات آرد را ناتوان کرده اید و بنابراين قاطعانه اعلام می کنیم که مسئول هر گونه اختلال در تامین آرد کشور وزارت جهاد کشاورزی است.  

سه راه براي دولت باقي مي ماند
در ادامه جعفر ایزدیار دبیر کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران نيز در اظهاراتي عنوان كرد: هزینه‌های تولید در سال ۹۶ تاکنون به شدت افزایش یافته است دولت برای اعمال تاثیر در این موضوع سه راه را می‌تواند پیش بگیرد.

به گفته او، راه اول افزایش قیمت نان است که به صلاح نیست، راه دوم افزایش قیمت سبوس و راه سوم پرداخت مابه التفاوت قیمت‌ها است. 

ایزدیار در ادامه توضيح داد: به دليل تورم بالا در خردادماه سالجاری، ستاد تنظیم بازار و تصمیم گرفت که قیمت سبوس آزاد شود تا علاوه بر تامین هزینه کارخانه‌ها قیمت‌ها تک نرخی شده و جلوی فسادهای بعدی گرفته شود.

به گفته او، اما متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از دامدار قیمت را نگه داشته و اجازه تغییرات قیمتی نمی‌دهد. از مشکلات مالی کارخانجات سرگردان هستند شرکت بازرگانی دولتی مصوبه تنظیم بازار را داده است اما وزارت جهاد کشاورزی اجازه تغییرات قیمتی نمی‌دهد.
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر