يکشنبه ۰۸ مهر ۱۴۰۳ - September 29 2024
کد خبر: 28674
تاریخ انتشار: 13 مهر 1395 10:42
هفت ماه تا زمان برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری و پنجمین دوره شوراهای اسلامی باقی مانده است اما گزارش ها حاکی از فعالیت چراغ خاموش احزاب برای رسیدن به گزینه مطلوب خود و تلاش برای کسب آرای حداکثری در سال 1396 است.

راه امروز: فعالیت احزاب و گروه های سیاسی برای انتخابات سال آینده ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا به این دلیل چراغ خاموش است که معتقدند نباید فضای کشور را زود انتخاباتی کنیم و فرصت را از دولت برای توسعه و سازندگی کشور بگیریم.
جریان های فعال در این انتخابات را می توان به چهار دسته اصولگرایان، اصلاح طلبان، اعتدالگرایان و حامیان احمدی نژاد تقسیم کرد.
با توصیه رهبر معظم انقلاب به محمود احمدی نژاد مبنی بر حضور نیافتن وی در عرصه انتخابات و پاسخ او به معظم له تکلیف احمدی نژادی ها مشخص شد. هر چند کنار رفتن احمدی نژاد از عرصه انتخابات،این گمانه زنی را در افکار عمومی ایجاد کرد که او با توجه به سوابق گذشته خود بی تفاوت نمی نشیند و به همراه حامیانش از نامزد دیگری حمایت می کند یا بر روی انتخابات شوراهای اسلامی به خصوص شورای اسلامی پایتخت تمرکز خواهد کرد اما با این حال عبدالرضا داوری یکی از نزدیکان رییس جمهوری سابق اعلام کرد که احمدی نژاد و حامیانش براساس رهنمود رهبر معظم انقلاب اسلامی تا سال 1396 از سیاست ورزی منع شده اند و هیچ فعالیتی نخواهند داشت.
اصولگرایان نیز که در دو انتخابات گذشته نتوانستند پیروزی مدنظر خود را کسب کنند باردیگر عزم خود را جزم کرده اند تا بتوانند با ایجاد یک وحدت و اجماع کامل، خود را برای انتخابات آینده آماده کنند و این بار نیز محوریت همچنان جامعه روحانیت مبارز است.
اصولگرایان در انتخابات سال آینده علاوه بر تلاش در عرصه انتخابات ریاست جمهوری به طور ویژه روی انتخابات شورای اسلامی شهر تهران تمرکز دارند.
برخی گمانه زنی ها حاکی از اجماع اصولگرایان برای نامزدی محمدباقر قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده است که حسین قربانزاده از نزدیکان او به خبرنگار سیاسی ایرنا گفت: قالیباف حتما در ماه های آینده نظر خود را برای ورود اعلام می کند اما تا کنون در این زمینه اظهارنظر نکرده است. 
اصلاح طلبان نیز که توانسته اند در دو انتخابات گذشته گام های اول و دوم را طی کنند حال به دنبال آن هستند تا پیروزی گام سوم را بدست آوردند و بر دو عرصه انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی تمرکز کرده اند که گزینه آنان برای انتخابات ریاست جمهوری همچنان حسن روحانی است و جز او گزینه ای دیگر ندارند.
اختلاف ایجاد شده در اردوگاه اصلاح طلبان بر سر تشکیل شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان است که برخی احزاب حامی این تفکر معتقدند ترکیب این شورا نباید اعضای حقیقی باشد بلکه باید احزاب در این شورا محور قرار بگیرند.
اعتدالگرایان نیز به عنوان یک جریان سیاسی برای انتخابات سال آینده برنامه ریزی دارند و حسن روحانی را نامزد مورد حمایت خود برای انتخابات ریاست جمهوری می دانند و در حال برنامه ریزی برای انتخابات شوراهای اسلامی در تهران و مراکز استان ها هستند.
این روزها با وجود فعالیت چراغ خاموش احزاب برای انتخابات سال 1396، بحث ها و گمانه زنی ها مبنی بر حضور افراد مختلف در عرصه انتخابات ریاست جمهوری مطرح می شود و نام برخی چهره های سیاسی بر زبان ها جاری است اما هیچکدام از شایعات تایید یا تکذیب نشده و شاید دلیل آن این باشد که بسیاری افراد منتظر نظرسنجی و سنجش رقیب خود برای اعلام حضور در عرصه انتخابات هستند.

**روحانی بهترین گزینه اصلاح طلبان در انتخابات/اصلاح طلبان دست به رفتار انتحاری نمی زنند

عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به راهبرد اصلاح طلبان برای انتخابات سال آینده ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی گفت: در شرایط کنونی بهترین و برترین گزینه ای که جریان اصلاح طلب برای انتخابات آینده ریاست جمهوری به آن فکر می کند، شخص حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی است.
محمدجواد حق شناس افزود: همانطور که اصلاح طلبان گام اول را در انتخابات سال 1392 و گام دوم را در انتخابات سال 1394 برداشتند بنای آنان این است بتوانند گام سوم را در انتخابات سال 1396 با همان فرمول قبلی البته با اشتباه های کمتر و وحدت نظر بیشتر بردارند.
وی ادامه داد: اصلاح طلبان تلاش خود را در این چارچوب انجام می دهند که با وفاق حداکثری و در عین حال با توجه به شرایط و حساسیت کشور براساس مشارکت حداکثری مردم در امر انتخابات و توجه به حقوق آن ها و نیازی که جامعه برای معرفی نیروهای کارمد و شایسته و توانمند دارد و همچنین براساس شایسته سالاری و تقویت نهادهای مدنی حرکت کنند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: در ارتباط با بحث ریاست جمهوری همه تلاش اصلاح طلبان بر این است که بتوانند به یک وفاق حداکثری برسند و براساس فرمول سال 1392 حرکت کنند.
حق شناس با تاکید بر این که برنامه مجموعه اصلاح طلبان این است که در انتخابات سال آینده از آقای روحانی حمایت کنند، اظهارداشت: باید به خاطر داشته باشیم که انتخابات ریاست جمهوری در واقع یک بازیگر ندارد بلکه بازیگران متعددی در این عرصه وجود دارند.
وی انتخابات را به یک بازی شطرنج تشبیه کرد و یادآور شد: در این بازی ممکن است آنقدر که شما به منافع ملی، مشارکت سیاسی و حقوق اساسی مردم بابت داشتن حق رای و حق آزادی رای یا حق حضور در انتخابات توجه دارید طرف مقابل توجه نداشته باشد.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با طرح این سوال که اگر در این بازی دو طرفه شطرنج طرف مقابل با یک حرکت انتحاری حمله ور شد و وزیر شما را حذف کرد، آیا شما باید بازی را تعطیل کنید؟ ،گفت: طبیعتا در یک نگاه واقع گرایانه به عرصه سیاست فکر نمی کنم جریان اصلاح طلب بخواهد دست خود را ببندد و دست به یک رفتار انتحاری در عرصه سیاست ایران بزند.
حق شناس افزود: فکر نمی کنم جریان اصلاح طلب بخواهد مانند چند دوره پیش که برخی سیاست تحریم انتخابات را پیشه کرده بودند حرکت کند، توجه اصلاح طلبان حضور حداکثری در انتخابات و پای صندوق رای و توجه به آرای خاکستری است که طبیعتا رقیب نمی تواند رای آن ها را جذب کند و تلاش می کند آنان را از حضور در پای صندوق رای ناامید کند.
وی ادامه داد: همچنین ممکن است طرف مقابل دست به یک رفتاری غیرقابل پیش بینی بزند، همانطور که در انتخابات سال 1392 هیچ کس پیش بینی نمی کرد آقای هاشمی رفسنجانی به عنوان چهره ای شناخته شده با سوابقی روشن در انقلاب اسلامی عدم احرازصلاحیت شود، لذا جریان اصلاح طلب باید به تمام احتمالات توجه کند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی همچنین در خصوص برخی اظهارنظرها پیرامون تشکیل نشدن شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان برای انتخابات شوراهای اسلامی با توجه به عملکرد این شورا در انتخابات گذشته گفت: در جریان احزاب اصلاح طلب دو دیدگاه وجود دارد که این دو دیدگاه در حال گفت و گو هستند و سعی می کنند به نظر واحد برسند.
حق شناس خاطرنشان کرد: طرفین براین باور هستند که شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان می تواند با اشتباه کمتر ظاهر شود و حتی تلاش می شود یک شورای سیاست گذاری جدید شکل بگیرد تا در ترکیب و شرح وظایف و در زمان بتواند با اشتباه کمتر و کارآمدتر ظاهر شود.
وی ادامه داد: طرفین تلاش می کنند به یک نظر واحد برسند و من مطمئن هستم این اتفاق خواهد افتاد.

** هیچ حزب اصلاح طلبی نیست که بخواهد از روحانی عبور کند

از سوی دیگر دبیر کل حزب وحدت وهمکاری ملی نیز در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره راهبرد اصلاح طلبان برای انتخابات سال آینده اظهارداشت: شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس دهم شکل گرفت و تمام اصلاح طلبان تاثیرگذار در انتخابات موافق این شورا بودند که کار آن با آغاز به کار مجلس دهم به پایان رسید.
محمدرضا راه چمنی افزود: برای اینکه در انتخابات سال آینده شوراهای اسلامی چه سازو کاری انجام پذیرد برخی اصلاح طلبان معتقدند که شورای قبلی تداوم داشته باشد و برخی معتقدند چنین موردی نیاز و ضرورت ندارد که ما شورایی راه بیندازیم که بیش از 50 درصد اعضای شورا اشخاص حقیقی باشند.
وی ادامه داد: ما احزاب اصلاح طلبی داریم که سابقه اصلاح طلبی دارند و در سطح استان ها دفاتر دارند که می توانیم بجای اشخاص از احزاب استفاده کنیم.
دبیر کل حزب وحدت وهمکاری ملی گفت: اگر شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان بخواهند برای انتخابات سال آینده تشکیل شود این شورا دربرگیرنده همه اصلاح طلبان نیست و به همین دلیل تعدادی از احزاب اصلاح طلب با تداوم شورای سیاست گذاری قبلی مخالف هستند.
راه چمنی افزود: انتخابات را احزاب اداره و مدیریت می کنند و اگر اعتقاد داریم جامعه باید به سمت حزبی شدن حرکت کند مصلحت نیست که بخواهیم احزاب را دور بزنیم و اشخاص را جایگزین احزاب کنیم لذا آن هایی که مخالف تداوم شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان هستند یک استدلال منطقی دارند.
وی با بیان این که احزاب اصلاح طلب باید خودشان برای انتخابات شوراهای اسلامی برنامه ریزی کنند، یادآور شد: 15 حزب و گروه سیاسی اصلاح طلب کمیته انتخابات جبهه احزاب اصلاح طلب را تشکیل داده اند و جلسه داشتند که از جمله این احزاب می توان به حزب اعتماد ملی، مجمع نیروهای خط امام(ره) و حزب مردم سالاری اشاره کرد.
دبیر کل حزب وحدت وهمکاری ملی گفت: اجماعی در بین اصلاح طلبان برای تداوم شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان وجود ندارد و اعتقاد بر این است که در انتخابات باید احزاب محور باشند و همه اشخاص حقیقی نیز با احزاب همکاری کنند لذا اشخاص حقیقی نباید جایگزین احزاب شوند.
راه چمنی افزود: تا جایی که اطلاع دارم برای انتخابات سال آینده ریاست جمهوری هیچ حزب اصلاح طلبی نیست که بخواهد از روحانی عبور کند.
وی ادامه داد: بعید می دانم محمدرضا عارف نیز قصدی برای حضور در انتخابات سال آینده داشته باشد، شاید برای انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 بیاید البته در عالم سیاست هرچیزی امکان پذیر است.

** تشکل شورایی از فعالان سیاسی اصولگرا برای انتخابات آینده

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز نیز درباره فعالیت های این تشکل و راهبرد اصولگرایان برای انتخابات سال آینده گفت: با احزاب، گروه ها و شخصیت های اصولگرا برای انتخابات سال آینده رایزنی می کنیم، این تشکل علاوه بر انتخابات سال آینده ریاست جمهوری در انتخابات شوراهای اسلامی نیز ورود می کند.
غلامرضا مصباحی مقدم افزود: برای انتخاب نامزد اصلح در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی با احزاب و گروه ها و شخصیت ها رایزنی می کنیم و با مشورت آنان به جمع بندی می رسیم.
وی یادآورشد: جامعه روحانیت مبارز در انتخابات سال آینده به طور مستقیم به انتخابات شورای اسلامی شهر تهران ورود پیدا می کند و به طور غیر مستقیم نیز به انتخابات شوراهای اسلامی در شهرستان های کشور وارد می شود.
سخنگوی جامعه روحانیت مبارز خاطرنشان کرد: شورایی از فعالان سیاسی تشکیل می دهیم که از این شورا هیات رییسه ای انتخاب می شوند و کار را دنبال می کنند.

** اجماع اصولگرایان روی یک نامزد/ قالیباف هنوز برای ورود به انتخابات تصمیم نگرفته است

حسین قربانزاده دبیر کل جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی و از نزدیکان محمدباقر قالیباف نیز در پیش بینی خود از فعالیت اصولگرایان برای انتخابات سال آینده گفت: پیش بینی من این است در این انتخابات اصولگرایان به دلیل تجربه ای که در انتخابات ریاست جمهوری گذشته و مجلس به دست آوردند حتما یک مسیر دیگر را دبنال می کنند که یکی از ابعاد اجماع بر یک نامزد در انتخابات ریاست جمهوری و یک فهرست برای انتخابات شورای اسلامی شهر خواهد بود.
وی با اشاره به توصیه رهبر معظم انقلاب به محمود احمدی نژاد برای شرکت نکردن در عرصه انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، اظهارداشت: مهم ترین پیام این توصیه تاکید بر برگزاری یک انتخابات به دور از احساسات است، در واقع تاکید رهبر معظم انقلاب بر این بود که در انتخابات ریاست جمهوری باید برنامه نامزدها باهم رقابت کند.
دبیر کل جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی گفت: جریان اصولگرادر تابعیت از نظر رهبری حتما این مسیر را دنبال می کند تا انتخاباتی برگزار شود که تمرکز و رقابت بر سر برنامه نامزدها باشد.
قربانزاده افزود: انتخاباتی که بیشتر به جایگاه رییس دستگاه اجرایی توجه و در آن موضوعاتی مطرح شود که دعواهای سیاسی را به دنبال دارد، سودی برای مردم ندارد و یک فضای دو قطبی را در کشور ایجاد می کند؛ مضرات این گونه رقابت ها را در دوره های پیش دیده ایم.
وی ادامه داد: یکی از آفت های انتخابات دوقطبی سیاسی، نزاع بر سرمسایلی است که کمترین ارتباط را با وظایف و اختیارات رییس قوه مجریه دارد و به همین دلیل وعده های نامزد پیروز در رقابت انتخاباتی فراتر از حدود و اختیارات جایگاه رییس قوه مجریه است و در مواجهه با آن مطالبات دچار چالش می شود و این را در دوره های مختلف شاهد بودیم.
دبیر کل جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی گفت: نیازمند انتخاباتی هستیم که جریانات در قالب چارچوبی که قانون اساسی برای ریاست قوه مجریه تعیین کرده فعالیت کنند و برنامه نامزدها و جریانات مختلف مدنظر قرار گیرد.
قربانزاده افزود: در انتخابات سال 96 شاهد چنین رقابتی خواهیم بود، روحانی به عنوان نامزد دولت مستقر حضور دارند و از این طرف نمایندگانی از سوی جریان اصولگرا در طول ماه های آینده مطرح می شوند.
وی ادامه داد: در گذشته شورای ائتلاف اصولگرایی شکل می گرفت و جریانات مختلف دور هم می نشستند و به جمع بندی می رسیدند که با چه فرمولی افراد را انتخاب کنند ولی این دوره هنوز این شورا شکل نگرفته است تا بدانیم این فرمول به چه صورت است. 
دبیر کل جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی خاطرنشان کرد: تجربه دو انتخابات گذشته این ضرورت را ایجاب می کند که تجدید نظری در فرمول انتخاباتی اصولگرایان صورت بگیرد، هرچند هنوز فرصت برای این کار وجود دارد اما تا کنون هیچ فرمول خاصی تعیین نشده است.
قربانزاده اظهارداشت: امیدواریم در انتخابات سال آینده شاهد یک رقابت عقلانی و در چارچوب اصول باشیم.
وی درباره حضور محمدباقر قالیباف در عرصه انتخابات 96 نیز گفت: قالیباف حتما در ماه های آینده نظر خود را برای ورود اعلام می کند اما تا کنون در این زمینه اظهارنظر نکرده است. طبیعتا ما از نظر گفتمانی معتقدیم مدل مدیریتی محمدباقر قالیباف برای جامعه و کشور مطلوب است و در هر برهه و دوره ای معتقدیم باید از ظرفیت های وی استفاده شود.

** حامیان احمدی نژاد فعالیتی برای انتخابات شوراها و ریاست جمهوری نخواهند داشت

عبدالرضا داوری یکی از نزدیکان رییس جمهوری سابق در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره مباحث مطرح شده پیرامون ورود حامیان محمود احمدی نژاد به عرصه انتخابات شوراهای اسلامی افزود: وقتی رهبر معظم انقلاب حضور احمدی نژاد را در انتخابات به صلاح ندانستند و نوعی فعالیت وی در انتخابات را نهی کردند، در واقع جریان احمدی نژاد را از سیاست ورزی نهی کردند.
داوری افزود: انتخابات تنها یک روز خاص نیست بلکه یک فرآیند است لذا وقتی از انتخابات کنار گذشته می شوید از این فرآیند کنار گذاشته شده اید که محور اصلی این فرآیند سیاست ورزی است.
وی ادامه داد: جریان احمدی نژاد تا سال 1396 از سیاست ورزی منع شده و کنار گذاشته شده اند طبیعتا وقتی از سیاست ورزی کنار گذاشته می شوند از هر نوع فعالیت سیاسی امتناع می کنند.
این فرد نزدیک به محمود احمدی نژاد گفت: انتخابات شوراهای اسلامی شهر و حمایت از یک فرد خاص در انتخابات ریاست جمهوری همه از جنس سیاست ورزی و فعالیت سیاسی است بنابراین با توجه به این که جریان احمدی نژاد از سیاست ورزی منع شده اند، طبیعی است که فعالیت در انتخابات شورای اسلامی شهر یا حمایت از دیگر نامزدها نخواهند داشت و حامیان احمدی نژاد تا سال 1396 در صحنه سیاست نخواهند بود.

**روحانی گزینه اعتدالگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری/ احتمال ائتلاف با اصلاح طلبان 

رییس جبهه مستقلین و اعتدالگرایان نیز در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره راهبردهای این جبهه در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی افزود: براساس خط فکری خود که همان مستقل و اعتدالگرایان است برای انتخابات ریاست جمهوری گام بر می داریم.
قدرت الله حشمتیان تاکید کرد: هنوز به جمع بندی کامل برای حمایت از فرد خاصی در انتخابات سال آینده نرسیده ایم اما دولت روحانی را حمایت کردیم و می کنیم.
وی با بیان این که گزینه ما برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده تا این لحظه آقای روحانی است، اظهارداشت: کمیسیون انتخابات در این جبهه فعال است و همزمان با شکل گرفتن ستاد انتخابات کشور روسای کمیته های مختلف را انتخاب می کنیم.
رییس جبهه مستقلین و اعتدالگرایان گفت: اگر روحانی قدری به خواسته های مردم بیشتر توجه کند، ما همانند گذشته از وی حمایت می کنیم.
حشمتیان افزود: در خصوص بحث انتخابات شوراهای اسلامی نیز راهبرد ما این است تا با برخی از جریان ها همسو شویم و احتمال دارد با اصلاح طلبان ائتلاف کنیم و در تهران و مراکز استان ها لیست دهیم.

منبع: ایرنا
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر