دوشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 06 2024
کد خبر: 24793
تاریخ انتشار: 12 مرداد 1395 14:17
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای روز دوشنبه با انتقاد شدید از آمریکا به دلیل پایبند نبودن به تعهداتش طبق توافق هسته‌ای تاکید کردند: مردم ایران هنوز از منافع اقتصادی برجام بهره نبرده‌اند. بیانات ایشان بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های خارجی داشته است.
راه امروز: رهبری ایران روز دوشنبه آمریکا را به پایبند نبودن به تعهداتش در توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 متهم و تاکید کرد که این نشان دهنده بیهودگی مذاکرات با آمریکایی‌هاست.

او در ادامه اظهارات صریح خود گفت: که مذاکرات هسته‌ای که به حصول توافقی نهایی در ژوییه سال 2015 منجر شد باید درسی آموزنده از خطراتی باشد که در نتیجه تعامل با دشمن به وجود می‌آید.

نیویورک‌تایمز در ادامه نوشت: آیت‌الله خامنه‌ای که حرف آخر را در خصوص مسائل امنیت ملی و دیگر مسائل حساس در ایران می‌زند در سخنرانی روز دوشنبه خود صحبتی درباره‌ی توقف اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نکرد. ایشان پیش از این با وجود هشدارهای داخلی درباره‌ی تعامل با آمریکا از توافق هسته‌ای پشتیبانی کرده بود. اما اظهارات اخیر رهبری ایران، شدیدترین انتقاد وی از برجام است که از نظر برخی کارشناسان این موضع‌گیری می‌تواند اهداف عملی به همراه داشته باشد.

کلیف کوپچان، رییس گروه اوراسیا که یک شرکت مشاوره‌ای در واشنگتن است، گفت که اعمال فشار بر غرب برای تسریع روند سرمایه‌گذاری در ایران و بهبود وضعیت اقتصادی می‌تواند از اهداف مورد نظر باشد.

به نوشته‌ی این روزنامه آمریکایی، موضع گیری اخیر رهبری ایران ممکن است به تقویت منتقدان حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران منجر شود که در کارزار انتخاباتی‌اش در سال 2013 وعده داده بود، با دستیابی به توافق هسته‌ای و رفع تحریم‌ها وضعیت اقتصادی کشورش بهبود خواهد یافت.

هر چند فروش نفت ایران از زمان اجرایی شدن برجام افزیاش یافته است، خوش‌بینی آقای روحانی نسبت به دیگر مزایای مورد انتظار توافق، یعنی پایان انزوای ایران و هجوم سرمایه خارجی و سپس رشد اقتصادی هنوز عملی نشده است. این مساله چشم انداز موفقیت وی در انتخابات سال آینده ایران و انتخاب دوباره‌اش را به خطر انداخته است.

نیویورک تایمز در ادامه به پا برجا بودن تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران اشاره کرد و نوشت: با وجود رفع تحریم‌های غیر هسته‌ای، ایران هم‌چنان اجازه دسترسی به نظام مالی آمریکا را ندارد. از این رو، بانک‌های بزرگ اروپایی از زیر پا گذاشتن این محدودیت و تجارت با ایران هراس دارند و به شدت محتاطانه عمل می‌کنند. این مشکلات در حوزه بانکداری هم‌چنین مانع از این شده است که ایران بتواند به سرعت هواپیماهای بویینگ و ایرباس را خریداری کند، معامله‌ای که برجام به روشنی اجازه آن را داده است.

کنگره نیز در این میان با تلاش‌هایش برای رفع تحریم‌های جدید علیه ایران، خشم مقامات ایرانی را برانگیخته است.

بیانات روز گذشته رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های روس نیز بازتاب گسترده‌ای داشته است.

خبرگزاری ایتارتاس نیز ضمن انتشار بخش‌هایی از بیانات ایشان گزارش داد: رهبر معظم ایران در سخنرانی اخیرش تاکید کرد که برجام نشان می‌دهد که نمی‌توان به آمریکا اعتماد کرد. ایشان به این نکته اشاره کرد که برجام و مذاکره با آمریکا چهره واقعی این کشور را نشان داد و ثابت کرد که واشنگتن قابل اعتماد نیست.

به گزارش ایتارتاس از 16 ژانویه سال جاری میلادی که برجام اجرایی شده است، مقامات ایرانی بارها اعلام کرده‌اند که این کشور تمامی تعهدات خود را عملی کرده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز این موضوع را قویا تایید کرده است اما لغو تحریم‌ها هنوز به طور کامل اجرا نشده است.

هم‌چنین پایگاه خبری – تحلیلی ایران‌رو با اشاره به بیانات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نوشت: رهبر معظم ایران روز دوشنبه تاکید کرد که حتی کارشناسان شرکت کننده در مذاکرات هسته‌ای این واقعیت را مورد تایید قرار می‌دهند که آمریکا بر خلاف وعده‌های خود عمل و حتی تلاش می‌کند مانع از گسترش روابط تهران با کشورهای دیگر شود.

این پایگاه روسی افزود: غیر قابل اعتماد بودن دشمنان ایران به ویژه آمریکا با وجود مذاکرات هسته‌ای و حصول برجام و این که آن‌ها از اجرای کامل تعهدات خود سرباز می‌نند از دیگر محورهای سخنان و انتقادات رهبری ایران از واشنگتن بود.

هم‌چنین خبرگزاری فرانسه گزارش داد: در میان انتقادات فراوان ایرانی‌ها مبنی بر این که قدرت‌های جهانی به درستی به تعهدات‌شان در توافق هسته‌ای عمل نکرده‌اند، آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم ایران روز دوشنبه تاکید کرد که مذاکره با آمریکا نشان داد، واشنگتن قابل اعتماد نیست.

ایشان افزود: آن‌ها از ما می‌خواهند که در خصوص مسائل منطقه‌یی وارد مذاکره شویم اما تجربه توافق هسته‌ای به ما می‌گوید که این (تعامل با آمریکا) یک سم کشنده است. آمریکایی‌ها می‌خواهند در برابر هیچ، چیز به دست آورند. بنابراین مذاکرات با هم‌چنین دولتی به معنی انحراف از مسیر درست پیشرفت کشور است.

آیت الله خامنه‌ای ابراز تاسف کرد که با وجود گذشت شش ماه از اجرای توافق هسته‌ای هیچ تغییر قابل توجهی در زندگی مردم ایران ایجاد نشده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، با وجود اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، تحریم‌های اولیه آمریکا علیه ایران با موضوع حقوق بشر و موشک‌های بالستیک هم‌چنان به قوت خود باقی است که به موجب آن تهران امکان دسترسی به دلار آمریکا برای داد و ستد را ندارد.

از این رو بانک‌های بزرگ بین‌المللی هنوز نسبت به مجازات آمریکا به دلیل تعامل با ایران هراس دارند و با وجود تضمین واشنگتن مبنی بر این که جریمه‌ای متوجه بانک‌ها نخواهد بود، کماکان با احتیاط عمل می‌کنند.

تولیدات نفت ایران نیز تقریبا به زمان پیش از تحریم‌ها بازگشته است اما امیدهای حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران برای جذب سرمایه خارجی 30 تا 50 میلیارد دلاری در سال هنوز عملی نشده است و به نظر می‌آید که یک فکر امیدوار کننده است.

رهبری ایران در ادامه سخنانش به کودتای نافرجام اخیر در ترکیه اشاره کرد و گفت که واشنگتن‌ پشت این ماجرا قرار دارد.

خبرگزاری دویچه‌وله آلمان نیز در گزارشی به انتشار بخش‌هایی از بیانات مقام معظم رهبری در روز دوشنبه پرداخت و نوشت: آیت الله خامنه‌ای در اظهارات اخیر خود اجرای کند توافق هسته‌ای را به شدت مورد انتقاد قرار داد و آمریکا را به اجرا نکردن کامل تعهداتش در این توافق مبنی بر رفع تحریم‌ها علیه ایران متهم کرد که موجب بی‌میلی بانک‌های غربی برای تعامل با ایران شده است.

رهبری ایران که حرف آخر را در خصوص مسائل ملی می‌زند، تاکید کرد که آمریکا مانع از تعامل مجدد ایران با جامعه اقتصاد بین‌الملل می‌شود.

علاوه بر این خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: رهبر معظم ایران روز دوشنبه به بیان این که مردم ایران هنوز از منافع اقتصادی برجام بهره‌ای نبرده اند، تاکید کرد:‌ قرار بوده است تحریم‌های وضع شده علیه ایران به سرعت برداشته شوند اما آمریکا با وجود اجرای توافق هسته‌ای به مانع‌تراشی‌های خود در مسیر روابط اقتصادی ایران با دیگر کشورها ادامه می‌دهد.

ایشان خاطرنشان کرد: تهران به دلیل پایبند نبودن آمریکا به تعهداتش در توافق هسته‌ای، وارد هیچ مذاکره دیگری با واشنگتن بر سر مسائل دیگر نمی‌شود.

به گزارش آسوشیتدپرس رهبری ایران پیش از این نیز در سخنرانی‌های خود احتمال هرگونه مذاکره با آمریکا بر سر موضوعات دیگر را رد کرده بود و به نظر می‌آید که منظور وی از این مسائل، سوریه و یمن باشد.

آیت الله خامنه‌ای گفت: آن‌ها به ما می‌گویند، بیایید درباره مسائل منطقه‌یی نیز رایزنی کنیم اما تجربه توافق هسته‌ای نشان داد که یک سم کشنده است و آمریکا تحت هیج شرایطی قابل اعتماد نیست. مذاکره با چنین دولتی انحراف از مسیر درست رشد و توسعه کشور است.

بر اساس این گزارش، مقامات ایرانی بارها شکایت کرده‌اند که از زمان اجرای توافق هسته‌ای در ژانویه سال 2016 تهران به تمام تعهدات خود به طور کامل عمل کرده است اما طرف غربی به درستی تعهدات خودر ا  عملی نکرده و تحریم‌های مورد توافق هنوز لغو نشده‌اند.

 روزنامه صهیونیستی هاآرتص نیز نوشت: آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم ایران بار دیگر انتقادات خود علیه اجرای توافق هسته‌ای را تکرار و تاکید کرد که آمریکا به سهم خود در این توافق عمل نکرده است.

ایشان با بیان این که توافق هسته‌ای ثابت کرد که مذاکره با آمریکا بیهوده است، خاطرنشان کرد: تحریم‌ها تنها به ظاهر برداشته شده است و شرکت‌های خارجی هنوز دست به سرمایه‌گذاری در ایران نزده‌اند.

به نوشته هاآرتص بانک‌های بزرگ اروپایی و سرمایه‌گذاران خارجی عمدتا به دلیل تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران که با وجود توافق هسته‌ای هم‌چنان به قوت خود باقی است، از تعامل با ایران هراس دارند. از طرفی دیگر نارضایتی شهروندان ایرانی به دلیل ارتقاء نیافتن استانداردهای معیشتی روبه افزایش است.

رهبری ایران روز دوشنبه بر لزوم توجه به فرصت‌های توسعه در داخل ایران و راه‌های ارتقای سطح معیشت زندگی مردم این کشور تاکید کرد.
منبع: ایسنا
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر