جمعه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 17 2024
کد خبر: 24206
تاریخ انتشار: 03 مرداد 1395 23:30
کارشناسان سیاسی بررسی کردند

احتمال کاندیداتوری لاریجانی در سال آینده

اصلاح طلبان کم کم در حال جدا کردن سفره خود از آقای لاریجانی در بحث انتخابات ریاست جمهوری و شوراها هستند و شاید این تقسیمات حاکی از این باشد که آقای لاریجانی به دنبال کاندیدا شدن برای انتخابات ریاست جمهوری آینده است.
به گزارش راه امروز، بالاخره اصولگرایان میانه رو همچون کاظم جلالی و بهروز نعمتی و اعتدالیونی که با لیست امید به مجلس راه یافته بودند راه خود را از فراکسیون امید جدا کردند و با ائتلاف با مستقل ها فراکسیون جدیدی به نام اعتدال تشکیل دادند. اگرچه این جدایی در جریان انتخابات هیات رئیسه شکل گرفته بود اما اکنون صورت علنی پیدا کرده است. با این حال علی لاریجانی همچنان رئیس فراکسیون ولایت است. اوضاع کمی پیچیده شده است. کاظم جلالی رئیس فراکسیون اعتدال است که ظاهرا حامی دولت هستند. لاریجانی رئیس فراکسیون ولایت است که به نظر نمی رسد طرفدار دولت باشد. عارف هم که رئیس فراکسیون امید است.

اکنون آرایش سیاسی مجلس به چه شکل است؟ کدام فراکسیون دست بالا را دارد؟ 

حسین کنعانی مقدم فعال سیاسی اصولگرا در گفتگو با فرارو گفت: «از ابتدا مشخص بود که اختلافاتی میان طرفداران آقای لاریجانی با فراکسیون امید از یکسو و با اصولگرایان از سوی دیگر وجود دارد و شاید خیلی از اصولی که فراکسیون امید را شکل داد نوعی ائتلاف تاکتیکی برای تقسیم قدرت در داخل مجلس بود. اما اکنون این اتفاق نشان می دهد اختلافات در حال ظهور و بروز است که به نظر من آتش تهیه قبل از انتخابات ریاست جمهوری است. بالاخره نمایندگان از اکنون باید مواضع خود را درباره انتخابات ریاست جمهوری آینده اعلام کنند.»

وی ادامه داد: «شواهد حاکی از این است که فراکسیون اعتدال در واقع فراکسیون آقای لاریجانی است و مدیریت این فراکسیون برای انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای آینده را آقای لاریجانی بر عهده دارد. لذا اصلاح طلبان کم کم در حال جدا کردن سفره خود از آقای لاریجانی در بحث انتخابات ریاست جمهوری و شوراها هستند و شاید این تقسیمات حاکی از این باشد که آقای لاریجانی به دنبال کاندیدا شدن برای انتخابات ریاست جمهوری آینده است.»

کنعانی مقدم در پاسخ به این سوال که چگونه آقای لاریجانی قصد کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری دارد در حالی که طرفداران وی با اعتدالیون در مجلس ائتلاف کرده اند؟، گفت: «عالم سیاست عالم معادله و معامله است. به نظر می رسد معادله این موضوع در فراکسیون سه گانه مجلس و معامله آن در انتخابات ریاست جمهوری آینده خواهد بود.»

کنعانی مقدم در پاسخ به این سوال که آیا با این تحلیل می توان گفت آقای لاریجانی در جریان انتخابات مجلس به اصولگرایان پشت کرد، در جریان انتخابات هیات رئیسه اصلاح طلبان را دور زد و در آینده نیز آقای روحانی را دور خواهد زد؟، گفت: «من نمی گویم آقای لاریجانی این جریان ها را دور زدند اما ایشان قطعا حمایت هر دو جریان اصولگرا و اصلاح طلب را از دست داده است.»

کنعانی مقدم در پاسخ به این سوال که آیا در این صورت آقای لاریجانی اشتباه کردند؟، گفت: «به هر حال ایشان مشی مستقل برگزیده اند و اگر بتوانند در این مشی مستقل از هر دو جناح یارگیری کنند شاید این جریان مستقل بتواند تعیین تکلیف کند و به جناح اکثریت تبدیل شود.»

کنعانی مقدم درباره آرایش سیاسی مجلس و تبعات شکل گیری فراکسیون سوم در مجلس گفت: «اکنون دیگر فراکسیون اکثریت در مجلس وجود ندارد و هر دو فراکسیون تقریبا یک وزن هستند. لذا این شرایط مدیریت مجلس را سخت تر می کند و عملا دیگر هیچ جمع بندی در فراکسیون ها انجام نمی شود؛ در حالی که قبلا فراکسیون اکثریت موضوعی را جمع بندی می کرد و به صحن می آورد و آن موضوع رای می آورد. اما اکنون حداقل باید دو فراکسیون درباره موضوعی بده و بستان داشته باشند تا به تفاهم برسند.»

این فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به این سوال که سرنوشت ریاست فراکسیون ولایت که اکنون بر عهده آقای لاریجانی است چه می شود؟، گفت: «به نظر می رسد فراکسیون ولایت با توجه به تداخل ها و نیروهای مشترکی که داشت عملا کارآمدی خود را به عنوان یک فراکسیون از دست خواهد داد و یک تابلو بیشتر نخواهد بود.»

کنعانی مقدم در پاسخ به این سوال که با تشکیل فراکسیون اعتدال در مجلس کدام یک از دو فراکسیون امید یا ولایت بیشتر ضرر کردند؟، گفت: «به نظر می رسد از تشکیل فراکسیون سوم، فراکسیون ولایت بیشتر ضرر کرد چراکه اکنون به اقلیتی بسیار کوچک در مجلس تبدیل شده است. لذا ترکیبی از فراکسیون امید و اعتدال می تواند اکثریت مجلس را در اختیار بگیرند و گرنه این دو به تنهایی نیز نمی توانند اکثریت باشند.»

فراکسیون سوم تصنعی است/ ولایت و اعتدال یکی هستند
اما عبدالله ناصری استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با فرارو گفت: «این پیش بینی وجود داشت که با خروج برخی از اعضای فراکسیون امید این فراکسیون همان نقش فراکسیون تاریخی اصلاح طلبان را بر عهده بگیرد و هواداران دولت و آقای لاریجانی همانطور که در جریان انتخابات هیات رئیسه مجلس خرج خود را از فراکسیون امید جدا کردند در ایستادن پای فراکسیون امید نیز کوتاهی کنند و به هر دلیل فراکسیون اعتدال را شکل بدهند.»

وی ادامه داد: «با این حال فراکسیون اعتدال نیز حامی دولت است و ما از حضور آن استقبال می کنیم؛ منتهی دوستان فراکسیون امید دیگر باید باور کنند این فراکسیون همان فراکسیون تاریخی اصلاح طلبان است که باید با گفتمان اصلاح طلبی کار خود را پیش ببرد و اگر لازم باشد حتی اسم فراکسیون را به فراکسیون اصلاحات تغییر دهند.»

ناصری درباره وزن فراکسیون ها در مجلس گفت: «اکنون اظهارنظر درباره این موضوع زود است چون هنوز عمری از مجلس نگذشته است و با توجه فضای بیرونی مجلس و مسئله هجمه ها علیه دولت و مطرح شدن دوباره تفکرات پوپولیستی جریان احمدی نژاد باید تا نیمه دوم سال که وارد فضای جدی انتخابات می شویم صبر کرد.»

ناصری در پاسخ به این سوال که با تشکیل فراکسیون اعتدال تکلیف ریاست لاریجانی بر فراکسیون ولایت چه می شود؟، گفت: «به نظر من شکل گیری فراکسیون سوم تصنعی است. یعنی دوگانگی اعتدال و ولایت هویت تصنعی دارد چراکه این دو یکی هستند. به نظر من بخش قابل توجهی از اعضای این دو فراکسیون در صدد محو گفتمان تاریخی و سرنوشت ساز اصلاح طلبی هستند.»

ناصری در پاسخ به این سوال که آیا دو فراکسیون اعتدال و ولایت درباره بحث حمایت از دولت اختلاف نظر ندارند؟، گفت: «خیر؛ مگر اینکه آقای لاریجانی چرخشی کرده باشند و با توجه به پیچیدگی های ذاتی که دارند برنامه ای از قبل طراحی کرده باشند که آقای روحانی تک دوره ای باشد که البته من بعید می دانم آقای لاریجانی به چنین تصمیمی رسیده باشد مگر اینکه دستورات برون مجلسی وی را وادار کرده باشد که از دولت فاصله بگیرد.»

این فعال سیاسی اصلاح طلب در پاسخ به این سوال که آیا امکان کاندیداتوری آقای لاریجانی برای انتخابات سال 96 وجود دارد؟، گفت: «اگر احیای جایگاه نخست وزیری که اخیرا دوباره مطرح شده است در هشت ماه باقی مانده به وقوع بپیوندد احتمال کاندیداتوری آقای لاریجانی برای انتخابات ریاست جمهوری جدی است و همسویی ایشان با دولت تعطیل خواهد شد.»

وی افزود: «اما من گمان می کنم در شرایط فعلی برای جریان اصولگرایی مدیریت مجلس بسیار مهمتر است و لذا اگر جریان آقای لاریجانی بخواهد نامزدی را برای رقابت با آقای روحانی مطرح کند به آقای باهنر متوسل خواهد شد.»
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر