جمعه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 17 2024
کد خبر: 202
تاریخ انتشار: 27 خرداد 1392 19:46
دکتر حسن روحانی هفتمین رئیس جمهور ایران شد. حسن روحانی از جمله شخصیت‌هایی است که در هر دو جناح حضور داشته و توانسته در هر دو جناح جایگاهی برای خود تدارک ببیند. وی عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز یعنی مهم‌ترین نهاد سنتی اصولگرایان بود (وی در حدود 10 سال است که در جلسات جامعه روحانیت شرکت نمی‌کند.) و در همان حال توانست منصوب خاتمی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی باشد. وی اکنون نماینده ولی فقیه در شورای عالی امنیت ملی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با حکم رهبر انقلاب است.

به گزارش راه مردم به نقل از ایسنا، دیدبان با ذکر این مقدمه ادامه داد: حسن روحانی در دوران تصدی مسئولیت‌های خود از تیم‌ها و اشخاص مختلفی به عنوان همراهان خود استفاده کرده که در این مجال در صدد بررسی همه یاران حسن روحانی هستیم.

تیم مجلس

حسن روحانی تجربه 5 دوره نمانیدگی مجلس را در کارنامه خود دارد. حضور طولانی و مستمر در مجلس باعث شد تا وی قدرتی فراوان در این نهاد کسب کرده و حلقه‌ای از یاران را به رهبری و مدیریت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی تشکیل دهد.

روحانی در دو دوره نایب رئیس مجلس و در دوره‌های مختلف رئیس کمیسیون دفاع و همین طور رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس بوده که این حضور باعث شده تا وی تبدیل به یکی از مهره‌های فعال در مجلس شود. روحانی در مجلس به عنوان نایب رئیس مجلس و در ستاد فرماندهی دفاع نیز سمت معاونت هاشمی را بر عهده داشته است.

از این‌رو هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی را می‌توان از اعضای هم‌نظر یک تیم دانست که در مجلس به صورت هماهنگ عمل می‌کردند. اکرمی، منتجب‌نیا، غفاری و ... از دیگر اعضای این تیم محسوب می‌شدند.

تیم شورای عالی امنیت ملی

روحانی بعد از بازنگری در قانون اساسی در سال 1368 به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی از سوی رئیس‌جمهور وقت یعنی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی انتخاب شد. روحانی در مجلس رئیس کمسیون‌های دفاع و سیاست خارجی بود و همچنین وی نایب رئیس هاشمی در مجالس بود که باعث شد تا وی در این منصب مستقر شود. وظیفه شواری عالی امنیت ملی در سه حوزه دفاع، سیاست خارجی و امنیت ملی تعریف می‌شود که روحانی توانست در این سه حوزه تجربه زیادی به دست آورد.

از اعضای اصلی تیم روحانی در شورای عالی امنیت ملی و مذاکرات هسته‌ای می‌توان به سیروس ناصری و موسویان اشاره داشت. بعد از تغییر دولت و جایگزین شدن علی لاریجانی به جای حسن روحانی این اعضا نیز از این تیم مذاکره خارج شدند.

سیروس ناصری به خاطر برخی پرونده‌های مربوط به مسائل مالی، از تیم مذاکرات هسته‌ای کنار گذاشته شد. وزیر سابق امورخارجه نیز حکم وی را به عنوان سفیر ایران در اندونزی صادر کرد که مورد موافقت رئیس‌جمهور وقت قرار گرفت. وی در مذاکرات پاریس به عنوان سفیر ایران در سوئیس در جریان مذاکرات بود.

اما موسویان که به خاطر سوابق تحصیلاتی در آمریکا وارد تیم روحانی در شورای عالی امنیت ملی در مذاکرات هسته‌ای شد بعد از تغییر دولت هشتم و روی کار آمدن دولت احمدی‌نژاد از این سمت برکنار شد و بعد با اتهام امنیتی بازداشت، سپس با وثیقه 200 میلیونی آزاد و سرانجام مقیم دائم آمریکا شد.

موسویان در سال‌های 1997 تا 2005، رئیس کمیته روابط خارجی شورای عالی امنیت ملی ایران بود که به مدت 2 سال در مذاکرات هسته‌ای نیز شرکت داشت. او هم‌اکنون در خارج از ایران به سر می‌برد و نویسنده کتابی با عنوان «بحران هسته‌ای ایران» است که موسسه کارنگی در سال 2012 آن را منتشر کرده است. او علاوه بر این کتاب، در یک سال گذشته مقاله‌های متعددی را در مورد رابطه ایران و آمریکا و مساله هسته‌ای منتشر کرده است.

همچنین می‌توان از علی‌اکبر صالحی، محمدجواد ظریف، امیرحسین زمانی، محمدرضا البرزی و محمد سعیدی نیز به عنوان اعضای تیم روحانی نام برد که اطلاعات چندانی از آنان در دست نیست.

صالحی رئیس سابق دانشگاه صنعتی شریف و نماینده دائمی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود و اکنون وزیر امور خارجه است.

ظریف نیز سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد به مدت پنج سال بود و در حال حاضر دستیار ارشد وزیر خارجه است.

همچنین در این تیم می‌توان از شخصیت‌های دیگری نام برد. امیرحسین زمانی‌نیا عضو سابق تیم هسته‌ای در حال حاضر در مرکز تحقیقات استراتژیک مشغول فعالیت است. محمدرضا البرزی نیز سفیر و نماینده سابق ایران در مقر سازمان ملل در ژنو بوده است. همچنین محمد سعیدی معاون سابق برنامه‌ریزی، بین‌الملل و امور مجلس سازمان انرژی اتمی و تیم مذاکره‌کنندگان بود که در حال حاضر در این شورا فعال نیستند.

تیم مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام

به طور کلی در مجمع تشخیص مصلحت نظام افرادی که نگرش‌هایشان به هاشمی نزدیک است دیده می‌شوند که شخصیت‌هایی نظیر حسن روحانی، علی‌اکبر ناطق نوری، محمد هاشمی، دری نجف‌آبادی، حجت‌الاسلام علی عسگری، قدرت‌الله علیخانی و ... در زمره این افرادند.

یکی از نهادهای مهم در مجمع، مرکز تحقیقات استراتژیک است که تقریبا همواره دارای حاشیه‌هایی بوده است. این مرکز در سال 1368 با هدف تدوین و تنظیم استراتژی برای جمهوری اسلامی ایران در ابعاد گوناگون تشکیل شد اما در سال 1376 بر اساس مصوبه شورای عالی اداری از نهاد ریاست جمهوری منتزع و به عنوان بخش تحقیقاتی مجمع تشخیص مصلحت نظام به آن پیوست.

اولین رئیس این مرکز موسوی خوئینی‌ها بود و رئیس بعدی این مرکز تا به حال حسن روحانی بوده است. از اعضای فعلی این مرکز می‌توان به امیرحسین زمانی‌نیا، مجید احتشامی، آرمین امینی، سید علی طباطبایی و محمودرضا گلشن‌پژوه نام برد.

تیم انتخاباتی

روحانی برای پیروزی در انتخابات یک تیم مجهز را تشکیل داد که تمامی این افراد از دوستان و یاران نزیک حسن روحانی محسوب می‌شوند.

محمد‌رضا نعمت‌زاده را می‌توان مهم‌ترین فرد در حلقه همراهان و حلقه نزدیک حسن روحانی دانست. وی که تحصیلات خود را در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در آمریکا گذرانده، سابقه‌ای طولانی در مدیریت بخش‌های دولتی و خصوصی دارد. وی قبل از انقلاب در کارخانجات بخش خصوصی فعال بوده اما بعد از پیروزی انقلاب توانست به وزارت کار برسد. وی پس از آن در دولت شهید رجایی، میرحسین موسوی، هاشمی رفسنجانی دارای مسئولیت‌های مختلف و متعدد بوده است.

وی که در دولت سازندگی به وزارت صنایع و معادن رسید، در دولت اصلاحات مدیر‌عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی شد و در دولت نهم مدیر‌عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و مشاور ارشد وزیر نفت بود. نعمت‌زاده در سال 1388 بازنشسته شد و در یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری ریاست ستاد انتخاباتی حسن روحانی را بر عهده گرفت.

ترکان را نیز می‌توان از مهره‌های اصلی تیم روحانی دانست. وی در سال 58 در جهاد سازندگی لرستان فعال شد و در سال 60 استاندار ایلام و پس از آن نیز استاندار هرمزگان شد. وی در سال‌های 64 تا 68 مدیرعامل سازمان صنایع دفاع بود و در دولت اول هاشمی وزیر دفاع شد و در دولت دوم هاشمی به وزارت راه و ترابری رسید.

ترکان هر چند در انتخابات 1376 جزو تیم ناطق نوری بود اما در دولت خاتمی رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع شد و بعد از آن توانست معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس شود؛ مسئولیتی که تا آخر دولت نهم و به ریاست محمود احمدی نژاد ادامه داشت و هم‌اکنون از اعضای تاثیرگذار حلقه اول تیم حسن روحانی محسوب می‌شود.

وی که با کنار گذاشته شدن از مسئولیت‌های دولتی به فعالیت‌های اقتصادی روی آورده بود، یکی از مهم‌ترین تامین‌کنندگان منابع مالی ستاد حسن روحانی محسوب می‌شد.

همچنین محمد‌باقر نوبخت حقیقی نماینده مردم رشت در چهار دوره مجلس و دبیر‌کل حزب اعتدال و توسعه از دیگر یاران انتخاباتی روحانی است. نوبخت خواهر‌زاده آیت‌الله حجتی، از روحانیون سرشناس گیلان است و دو برادرش نیز در سمت‌های دولتی و قضایی مشغول به فعالیت هستند. او دارای دکترای اقتصاد از انگلستان است. نوبخت در کارنامه خود چهار دوره نمایندگی مردم رشت در مجلس را دارد و اکنون به عنوان معاون پژوهش‌های اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت می‌کند.

سابقه نزدیکی نوبخت به تیم هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی به همکاری آنان در مجلس و مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص باز می‌گردد.

نوبخت بیشتر در مناظره خود با محمد خوش‌چهره رسانه‌ای شد. وی در آن مناظره به عنوان نماینده هاشمی رفسنجانی و محمد خوش‌چهره نیز به عنوان نماینده محمود احمدی‌نژاد حضور یافتند که رفتار نوبخت باعث بدبینی مردم به تیم هاشمی شد.

این چهره نزدیک به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم سخنگوی ستاد مردمی انتخابات روحانی بود.

از دیگر شخصیت‌های سیاسی که می‌توان از آنان به عنوان افراد تیم حسن روحانی نام برد، حجت‌الاسلام علی عسگری است. او معاون پارلمانی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده مردم مشهد در مجلس هفتم بوده است.

وی پس از آن وارد تیم مجمع شد و به عنوان معاون این مجمع فعالیت خود را آغاز کرد. از اظهارت وی می‌توان مواضع هاشمی رفسنجانی را رصد کرد اما وی برای اولین بار خبر کاندیداتوری حسن روحانی را رسانه‌ای ساخت و خبر از جلساتی در حلقه اول تیم هاشمی و روحانی برای انتخابات داد.

عسگری در یک مصاحبه رسانه‌ای اعلام کرد: «ایشان (حسن روحانی) هم به عنوان یکی از چهره‌های دلسوز نظام برای برون‌رفت از مشکلات ایران نگرانی‌های جدی و تلاش مجدانه‌یی دارند ... ایشان از مصائبی که این سال‌ها یقه سیاست خارجی و دیپلماسی ایران را گرفته به ‌شدت ناراحت و نگران هستند. همچنین بارها در جلسات خصوصی از وضعیت اقتصادی کشور و وضع زندگی مردم ابراز ناراحتی کرده‌اند.»

با اعلام این خبر روحانی به جمع کاندیداهای ریاست جمهوری پیوست و برنامه و سایر اعضای تیم وی نیز مشخص شدند.

حجت‌الاسلام و المسلمین علی یونسی را نیز می‌توان یکی دیگر از اعضای اثرگذار در حلقه یاران حسن روحانی دانست. یونسی وزیر اسبق اطلاعات و در حال حاضر مشاور ارشد حسن روحانی است. تقریبا وی را می‌توان سخنگوی اصلی جریان هاشمی - روحانی دانست. وی با فعالیت در کنار حسن روحانی تمام تلاش خود را برای پیروزی وی انجام داد. سفرهای استانی و حضور در همایش‌ها و سخنرانی به نمایندگی از حسن روحانی از جمله فعالیت‌های یونسی در دوره تبلیغات بوده است.

یونسی به صراحت به این شبهه اصلاح‌طلبان پاسخ داد که شاید روحانی عضو جناح اصلاح‌طلبان نباشد اما مطمئنا وی در ذیل گفتمان و بینش اصلاح‌طلبی تعریف می‌شود. او بود که علنی ساخت پشت سر روحانی چهار روحانی سرشناس دیگر یعنی هاشمی رفسنجانی، ناطق نوری، سید محمد خاتمی و سید حسن خمینی قرار دارند.

حسام‌الدین آشنا استاد دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق (ع) و داماد آیت‌الله دری نجف‌آّبادی از دیگر یاران روحانی در عرصه انتخابات بود. وی مشاور رسانه‌ای حسن روحانی است و در کارنامه خود سابقه فعالیت‌های اطلاعاتی و امنیتی نیز دارد.

حضور وی در کنار حسن روحانی در مناظرات تلویزیونی و همچنین در تهیه و تدیون مستندهای انتخاباتی او نشان از همراهی این استاد دانشگاه امام صادق (ع) با حسن روحانی دارد؛ دانشگاهی که یک فارغ‌التحصیل دیگر آن یعنی سعید جلیلی نیز در عرصه انتخابات حضور داشت و فعالیت‌های روحانی در کسوت دبیری شورای عالی امنیت ملی را همراه با دو نامزد دیگر اصول‌گرا یعنی قالیباف و حداد عادل به چالش کشید!

هاشمی‌ها

از ابتدای اعلام حضور حسن روحانی در رقابت‌های انتخاباتی یازدهمین دوره ریاست جمهوری، فرزندان آیت‌الله هاشمی رفسنجانی حضوری پررنگ در اطراف وی داشتند اما دو تن از فرزندان هاشمی یعنی فاطمه هاشمی و محسن هاشمی حضور علنی و فعال‌تری داشته‌اند. فاطمه هاشمی دختر بزرگ هاشمی رفسنجانی و محسن هاشمی پسر بزرگ وی هستند که به عنوان حلقه یاران تیم روحانی از ابتدا با وی همراه بوده‌اند.

فاطمه هاشمی برعکس فائزه فعالیت علنی سیاسی نداشته و بیشتر در حوزه مددکاری اجتماعی و خدمات عام‌المنفعه فعالیت دارد. محسن هاشمی هم بیشتر از آنکه چهره‌ای سیاسی باشد چهره‌ای اقتصادی و اجرایی است و در کارنامه خود مدیرعاملی خطوط متروی تهران را دارد. هر چند صلاحیت وی در انتخابات شورای شهر تهران رد شد اما وی ترجیح داد فعالیت سیاسی خود را در این مقطع، کنار حسن روحانی شدت بخشد.

نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر