جمعه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - May 10 2024
کد خبر: 12885
تاریخ انتشار: 24 تير 1394 12:17
به گزارش راه امروز، ایران و 1+5 در نهایت توانستند ظهر روز گذشته پس از 22 ماه مذاکره و 12 سال چالش بر سر برنامه هسته ای ایران به توافق برسند، توافقی که اجرای آن پس از طی مراحل مقدماتی از چند ماه دیگر آغاز خواهد شد.

چشم جهان اما طی 22 ماه گذشته به این مذاکرات خیره شده بود، به ویژه آنکه پس از روی کار آمدن دولت روحانی در ایران، سنگ بنای تعامل و تغییر رویکرد در برابر پرونده هسته ای گذاشته شد و نخستین ها در این زمینه رقم زده شده.

در این بین، اسرائیل همواره مخالف تمام قد مذاکرات بود، اسرائیل در کنار متحدان منطقه ای و غربی خود از هیچ مانعی سازی در این زمینه خودداری نکرد و شدیدترین انتقادات و هشدارها و تهدیدات را روانه ایران و غرب کرد.

عربستان و کشورهای منطقه نیز در دوجبهه قرار می گیرند، نخست جبهه نگران ها و دلواپسان و دیگری همراهان و حامیان، عربستان به همراه امارات و قطر همواره استقبال سردی از پیشرفت مذاکرات هسته ای داشتند و حتی در برخی موارد خبر سنگ اندازی آنها نیز به گوش می رسید، از سوی دیگر کشورهایی مثل عراق، عمان و سوریه و ...نه تنها حامی این مذاکرات بودند بلکه در بسیاری از موارد کم های شایان توجهی نیز در این زمینه کردند، مثل میانجگری عمان.

در ادامه به مهمترین واکنش های صورت گرفته به توافق هسته ای اشاره می شود:











































































































مقام/ کشور



واکنش



بشار اسد، رئیس جمهور سوریه



رئیس‌جمهور سوریه با ارسال پیامی به رهبر انقلاب و رئیس‌جمهور ایران، رسیدن به توافق نهایی هسته‌ای بین ایران و ۱+۵ را به ایشان تبریک گفت.



دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس



ضمن استقبال از توافق هسته ای میان ایران و گروه پنج به علاوه یک در وین و ادای احترام به کسانی که برای حصول این توافق 'تلاشی خستگی ناپذیر' کردند،از آن به عنوان یک ' توافق تاریخی ' یاد کرد.



حیدر العبادی نخست وزیر عراق



«توافق هسته‌ای ثبات منطقه‌ای را تسریع خواهد کرد.»



ادوارد نعلبندیان، وزیر خارجه ارمنستان



ایروان از توافق جامع به دست آمده در مورد مساله هسته ای ایران که نتیجه تلاش های هدفمند و سازنده بوده، استقبال می کند. این توافق که از مدتها پیش انتظارش می رفت، دستاورد بزرگی به نفع ثبات و همکاری بین المللی است.



وزارت خارجه مصر



امید است که توافقنامه امضا شده بین طرفین، کامل باشد، از مسابقه تسلیحاتی در منطقه خاورمیانه جلوگیری کند و عاری سازی منطقه از تسلیحات کشتار جمعی، از جمله تسلیحات هسته ای، را تضمین کند.



کوفی عنان، دبیر کل سازمان ملل متحد



هیات های نمایندگی و رهبران سیاسی آنان سرسختی و پافشاری خود را برای غلبه بر موانع بسیاری که بر سر راهشان بود، نشان دادند و به توافقی رسیدند که اگر بصورت کامل و با حسن نیت اجرا شود، می تواند موجب پیشرفت قابل توجهی در ثبات و امنیت منطقه شود. عنان گفت: مردم و کشورهای جهان می توانند از پشتکار، همکاری و شجاعتی که توسط تیم های مذاکره کننده و دولت های آنها نشان داده شد، سپاسگزار باشند، وهمچنین برای امیدی که این توافق به ارمغان آورده است.



شیخ صباح الاحمد الجابرالصباح امیرکویت



امیرکویت روز سه شنبه با ارسال پیام های جداگانه ای برای آیت الله سید علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی و دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران، توافق هسته ای میان ایران و 5+1 را به ایشان تبریک گفت.



واتیکان



واتیکان نگاه مثبتی به توافق بر سر برنامه هسته ای ایران دارد.این توافق نتیجه ای مهم برای مذاکراتی که تا کنون انجام شد محسوب می شود، هر چند که تداوم تلاش‌ها و تعهد از جانب همه طرف‌ها ضروری است تا این توافق به ثمر نشیند.



«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو



توافق حاضر بیانگر یک پیشرفت تاریخی است و در صورت اجرای کامل، تقویت امنیت در عرصه بین‌المللی را به همراه خواهد داشت.



مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی



از توافق صورت گرفته بین ایران و گروه 1+5 استقبال می‌کنیم.



هیلاری کلینتون



توافق جامع به دست آمده میان ایران و کشورهای 1+5 گامی مهم در محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران است. این توافق باید به طرز محکم و سختی در قبال برنامه هسته‌ای ایران اجرا شود.



نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان



اوضاع پس از این توافق مشابه قبل از آن نخواهد بود.



ولادیمر پوتین، رئیس جمهور روسیه



رئیس جمهور روسیه با استقبال از حصول توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5‌ گفت: مذاکره کنندگان یک تصمیم قاطع به نفع ثبات و همکاری گرفته‌اند. جهان اکنون می تواند یک نفس راحت بکشد.



فلسطین



با پیروزی ایران در وین، اسرائیل منزوی تر شد.



یوسف بن علوی، وزیر خارجه عمان



وزیر خارجه عُمان «جمع‌بندی مذاکرات هسته‌ای ایران» را تبریک گفت و آن را سبک جدیدی از دیپلماسی آرام و دقیق خواند.



عربستان سعودی



دولت سعودی همواره از رسیدن به توافقی که مانع دست یابی ایران به سلاح هسته ای شود و دارای اقدامات راستی آزمایی دقیق باشد و همچنین مکانیزم بازگشت به عقب داشته و تحریم ها را در صورت نقض تعهدات ایران بازگرداند ، حمایت کرده است.



"مولود چاووش اوغلو" وزیر امور خارجه ترکیه



گام بعدی پس از توافق هسته ای در همکاری شفاف ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی و دیگر سازمان های بین المللی در اجرای کامل این موافقتنامه بسیار مهم است. اجرای این موافقتنامه به حفظ ثبات منطقه ای کمک خواهد کرد. علاوه بر این رفع تحریم های ایران می تواند به شکوفایی اقتصادی منطقه ما کمک کند و این تاثیر در اقتصاد ترکیه نیز به طور مستقیم محسوس خواهد بود."



شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان، امیر دولت امارات



با ارسال پیام تبریکی به حسن روحانی، رئیس جمهور ایران توافق هسته‌ای "تاریخی" را که در وین میان ایران و شش کشور بزرگ امضاء شد، تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که این توافق در ایجاد و تحکیم امنیت در منطقه سهیم باشد.



پاکستان



وزارت امور خارجه پاکستان با انتشار بیانیه‌ای با مثبت ارزیابی کردن مذاکرات ایران با کشورهای 1+5 اعلام کرد: اسلام‌آباد منتظر اجرایی شدن این توافق و امیدوار به همکاری بیشتر با تهران است.



بحرین



وی ابراز امیدواری کرد این توافق مهم در تقویت امنیت و آرامش در منطقه و بهبود روابط بین کشورهای خاورمیانه سهیم شود. روابطی که بر اساس حسن همجواری، احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی دیگر کشورها شکل گرفته باشند و تلاش‌ها بر تحقق آرزوها و خواسته‌های ملت‌های منطقه در دستیابی به توسعه، رفاه و شکوفایی متمرکز شوند».



«آنتونیو پاتریوتا» وزیر امور خارجه برزیل



دولت برزیل ضمن اشاره به رضایت خود از نتیجه موفقیت‌آمیز مذاکرات هسته‌ای ایران و 6 کشور دیگر (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلستان و آلمان) اظهار داشت که دیپلمات‌های برجسته در امر مذاکرات و ایجاد روابطی بر پایه صلح بسیار تاثیر‌گذار هستند


.



«خوزه آنتونیو کوری برنا» وزیر امور خارجه مکزیک



وزارت امور خارجه مکزیک طی بیانیه‌ای اعلام کرد که جمع بندی مذاکرات هسته‌ای آزمونی برای میزان تاثیر‌گذاری دیپلماسی بود و همچنین در این بیانیه ذکر شده که چند‌جانبه گرایی و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات همواره از اصول بسیار مهم سیاست خارجی کشور‌ها بوده است


.



«خوان مانوئل سانتوس» رییس جمهور کلمبیا



در روند این مذاکرات شاهد پیروزی دیگری در روابط دیپلماتیکی بوده‌ایم و من به نوبه خود قصد دارم تا توافق ایران و آمریکا را در بحث انرژی هسته‌ای را تبریک بگویم


.



«مانوئل گونزالس سانز» وزیر امور خارجه کاستاریکا



کاستاریکا ضمن اظهار رضایت از نتیجه مذاکرات نتیجه بخشی مذاکرات هسته‌ای طرفین را تبریک و تهنیت گفت و این پیروزی را دستاورد مهم دیپلماتیکی قلمداد کرد.




نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر