يکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳ - November 24 2024
کد خبر: 92712
تاریخ انتشار: 03 آذر 1403 16:53
صندوق بین المللی پول در گزارش اخیر خود اعلام کرد: افزایش شدید درآمدهای نفتی موجب رشد سرسام‌آور نقدینگی و درنتیجه افزایش نرخ تورم در بین کشورهای عربی خاورمیانه شده است. قیمت نفت در ماه‌های اخیر حتی به رکورد بی‌سابقه ۱۰۶ دلار برای هر بشکه رسید.
صندوق بین المللی پول در گزارش اخیر خود اعلام کرد: افزایش شدید درآمدهای نفتی موجب رشد سرسام‌آور نقدینگی و درنتیجه افزایش نرخ تورم در بین کشورهای عربی خاورمیانه شده است. قیمت نفت در ماه‌های اخیر حتی به رکورد بی‌سابقه ۱۰۶ دلار برای هر بشکه رسید.

صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که تورم کشورهای عرب خاورمیانه در سال جاری در سطحی بیش از ۶ درصد باقی بماند.

مقامات پولی کشورهای عرب خاورمیانه چندی پیش برای بررسی مشکل تورم فزاینده، در بحرین گرد هم آمدند تا راهکارهای مقابله با آن را مورد بررسی قرار دهند. کشورهای عرب عضو شورای همکاری حاشیه خلیج فارس در حالی با بحران تورمی مواجه می‌شوند که در تلاش برای ایجاد پولی واحد بین اعضای خود هستند.

رؤسای بانک‌های مرکزی دوبی و ابوظبی امارات عربی متحده نیز خواهان بازنگری در ارتباط ارز این کشور با دلار برای مهار تورم شدند. آن‌ها همچنین تاکید کردند که هماهنگی بیشتر سیاست‌های پولی و مالی این کشور در کاهش تورم و حمایت از اقتصاد ملی مؤثر خواهد افتاد. امارات که در صدر واردکنندگان منطقه قرار دارد معلوم نیست، از کدام اقتصاد ملی صحبت می‌کند.

نکته‌ای که در این میان حایز اهمیت است و باید آن را به صورت جدی تحلیل کرد؛ میزان افزایش نرخ تورم در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر منطقه است.

در عربستان سعودی که در دهه گذشته تورمی کمتر از نیم درصد داشته است، در سال ۲۰۰۷ میلادی، نرخ تورم به بیش از ۵/۶ درصد رسید، اگرچه برآوردهای غیررسمی، نرخ تورم را بسیار بالاتر نشان می‌دهند و این یعنی افزایشی بیش از ۱۱۰۰ درصد.

این مساله اعتراض‌ها و مخالفت‌های عمومی را در عربستان درپی داشته است بطوریکه ۱۹ مقام مذهبی برجسته، اعلامیه غیرمعمولی را در دسامبر گذشته منتشر کردند که در آن در مورد بحرانی که موجب «دزدی، تقلب، سرقت مسلحانه و ایجاد بغض و کینه میان اغنیا و فقرا» می‌شود، هشدار داده شده است.

تحلیلگران معتقدند تورم به خاطر افزایش اخیر ثروت نفتی بوده و شکاف طبقاتی را با خود به همراه آورده است که همین موجب ایجاد احساس فساد و بی‌عدالتی اقتصادی بین مردم عادی شده است.



بدون شک علت اصلی تورم در بین کشورهای نفتی، دلارهای نفتی است که با سرازیر شدن به بودجه باعث تورم می‌شود. هرگونه نقدینگی که حاصل تولید کالا و خدمات نباشد و به بودجه وارد شود باعث ایجاد تورم می‌شود. اقتصاد ایران نیز مانند کشورهای عرب منطقه، نفتی است البته با ویژگی‌های خاص خود که برای جلوگیری از اطاله کلام در اینجا به آن‌ها نمی‌پردازیم، اما تورمی که در ایران اتفاق افتاد بسیار کمتر از کشورهای دیگر منطقه بود. تورم ایران از ۵/۱۲ درصد در سال ۸۴ به ۵/۱۷ درصد در سال ۸۶ رسید که حدود ۴۰ درصد افزایش نشان می‌دهد.
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر