وی در همین حال گفت: فواید مهم اقتصادی و محیط زیستی گاز طبیعی، این سوخت پاک را به عنوان یک عنصر مهم معرفی کرده است که قادر به پاسخگویی نیازهای توسعه ای پایدار قرن ٢١ است.
رئیس پانزدهمین اجلاس جی یی سی اف گفت: رقابت های سازمان یافته و همکاری کشورهای تولید کننده گاز با در نظر گرفتن بازارهای منطقه ای در یک زمان به عنوان یکی از پایه های امنیت انرژی در نظر گرفته می شود که راه را برای بهره برداری بهینه و اقتصادی از منابع و ذخایر باز می کند.
زنگنه اظهار داشت: به دلیل بلند مدت بودن پروژه های گازی، درک تولیدکننده و مصرف کننده از امنیت عرضه و تقاضای انرژی، می تواند اعتماد متقابل را ارتقا دهد.
وی در همین حال به برخی مشکلات تولیدکنندگان گاز اشاره و تصریح کرد: از یک طرف افت شدید قیمت های بازار، به صرفه بودن اقتصادی پروژه ها را به خطر می اندازد و به موجب آن ریسک پروژه ها افزایش می یابد در نتیجه این موضوع ابهام ها و تردیدهایی را برای عرضه گاز در بلندمدت به وجود می آورد.
رئیس پانزدهمین اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز ادامه داد: از طرف دیگر افزایش شدید قیمت ها، رشد تولید گازهای نامتعارف را به دنبال داشته و چالش هایی را برای منافع تولیدکنندگان متعارف گاز ایجاد می کند.
منافع مشترک فصل الخطاب رقابت تولیدکنندگان گاز
وزیر نفت ایران اظهار داشت: با آن که صادرکنندگان گاز در توسعه، ایجاد ظرفیت، سهم بازار و استفاده از فناوری های مدرن رقیب یکدیگر هستند؛ اما منافع مشترک آنها باید همیشه به عنوان فصل الخطاب برای این رقابت ها باشند.
زنگنه به منافع مشترک تولیدکنندگان اشاره و تصریح کرد: حمایت از حاکمیت ما بر منابع گاز، افزایش سهم گاز در سبد مصرف انرژی جهان، دستیابی به درآمدهای منصفانه و حفظ منافع همه نسل ها، منافع مشترک تولیدکنندگان است.
وی ادامه داد: در عصر ارتباطات بین المللی کشورهای صادرکننده گاز منافع مشترکشان را تضمین می کنند اما باید در نظر گرفته شود که صادرکنندگان این سوخت پاک با چالش هایی مانند شرایط مالی سخت و هزینه های زیاد دستیابی به فناوری های جدید روبرو هستند.
زنگنه افزود: هم اکنون جی سی اف یک موسسه میان دولتی از ١٧ کشور عضو و ناظر تولیدکننده و مصرف کننده گاز از همه نقاط جهان تشکیل شده است و به دنبال افزایش سهم و نقش پذیری خود در بازار انرژی جهان است.
وزیر نفت با بیان این که مشاهده پیشرفت این مجمع بسیار خوشحال کننده است گفت: من احساس می کنم باید از تمام نقش آفرینان به ویژه دبیرخانه جی سی اف برای تلاش های بی وقفه در توسعه فعالیت های مجمع قدردانی و تشکر کنیم.
بازنگری فعالیت های جی یی سی اف با هدف دستیابی به دستاوردها
وی اظهار داشت: به نظر می رسد زمان آن فرا رسیده است که ما فعالیت ها و روند تکاملی جی یی سی اف در سال های گذشته را با هدف دستیابی به دست آوردها مورد بازنگری قرار دهیم.
زنگنه گفت: بر این باور هستم که در تلاش جی یی سی اف برای توسعه جایگاه خود در صحنه بین المللی انرژی این مجمع باید نقشه راهی را بر اساس یک دیدگاه تازه برای آینده تعیین کند.
وزیر نفت کشورمان گفت: برای تحقق این امر باید این موضوعاتی همچون توسعه همکاری کشورهای عضو و تبادل تجربیات و فناوری، ترویج همکاری ها برای اتخاذ سیاست های مشترک در مناطق تولید و توسعه بازار مد نظر قرار گیرد.
وی ادامه داد: در این باره ایران در گذشته یک پروژه مطالعاتی روی چارچوب های قراردادی انجام داده و آماده است تا هزینه های به روز رسانی این مطالعه را بر عهده گیرد.
زنگنه گفت: آماده سازی زمینه ها برای همکاری کشورهای عضو با شرکت های تجاری انرژی و بین المللی و موسسه های مالی محور دیگر در این خصوص است و دبیرخانه پیشنهاد داده است تا جلساتی را بر اساس یک برنامه منظم هر دو سال یک بار با موسسه های مالی و تجاری برگزار کند.
وزیر نفت موضوع دیگر در این خصوص را افزایش گفت و گو با سازمان های بین المللی اعلام کرد و گفت: آژانس بین المللی انرژی مجمع جهانی انرژی، سازمان اوپک و تولیدکنندگان و مصرف کنندگان از مهم ترین سازمان ها برای گفت و گو به شمار می آیند.
رئیس دوره ای جی یی سی اف به دیگر اقدام ها برای ایجاد نقشه راه از سوی این مجمع اشاره و تصریح کرد: ایجاد شرایطی برای بروزرسانی قراردادها و ساز و کار قیمت با هدف ایجاد تعادلی میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در زمینه ریسک از دیگر موارد در این خصوص است.
جمع آوری اطلاعات در باره خطوط لوله کنونی و در حال ساخت، ظرفیت های ال ان جی، حمل و نقل و جمع آوری برنامه برای تمام کشورهای عضو دیگر مورد اشاره شده از سوی زنگنه برای ایجاد نقشه راه از سوی جی سی اف است.
راهبرد ایران افزایش تولید و صادرات گاز است
زنگنه اظهار داشت: ایران با دارا بودن بیش از ٣٣ تریلیون فوت مکعب گاز به عنوان یکی از کشورهای دارنده ذخایر عظیم گازی به حساب می آید که از ظرفیت بالایی نیز در زمینه تولید و صادرات گاز برخوردار است.
وزیر نفت اظهار داشت: مقایسه میان سطح تولید و ذخایر ایران به ویژه سطح صادراتی گاز با کشورهای دیگر جی یی سی اف حاکی از آن است که ما قادر به استفاده اقتصادی از ظرفیت های گازی خود در سطحی رضایت بخش نبوده ایم.
زنگنه با اعلام این که راهبرد ایران بر پایه افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی است اظهار داشت: علاوه بر این ایران تمایل دارد با نظارت و کنترل بر مصرف داخلی، قابلیت های صادراتی خود را افزایش دهد.
زنگنه اظهار داشت: مطمئن هستم در این نشست با حضور وزرا و روسای نمایندگان کشورهای عضو، فرصت مفیدی برای تبادل دیدگاه ها درباره دستاوردهای جی یی سی اف فراهم شود، ضمن آن که این اجلاس در تلاش است تا راهکارهای مناسبی برای دستیابی به اهداف و حل مشکلات این سازمان ارائه دهد.