جمعه ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - April 26 2024
کد خبر: 59892
تاریخ انتشار: 21 آذر 1399 15:50
«راه امروز» از خلاء قانونی برای برخورد با بازارگردان متخلف بورسی گزارش می دهد

تله سبدگردان‌ها برای سرمایه‌گذاران جدیدالورود

با بازدهی بازار سرمایه در ماه های ابتدایی سال جاری، افرادی در قالب سبدگردان وارد عمل و با سواستفاده از عدم آگاهی سرمایه گذاران جدیدالورود اقدام به کلاهبرداری کردند...
به گزارش راه امروز: از نخستین روزهای سال جاری بود که بازار سرمایه با بازدهی و استقبال بسیار خوبی مواجه شد و این موضوع موجبات سودجویی یک عده را فراهم ساخت و افرادی در قالب سبدگردان وارد عمل و با سواستفاده از عدم آگاهی سرمایه گذاران جدیدالورود اقدام به کلاهبرداری کردند. این سودجویان داری هیچ نوع سایت رسمی و یا مجوزی و مدرکی نیستند و براساس داده های گذشته خود در بازار سهام معامله می کنند. سواستفاده این افراد از جایی شروع شد که برخی از سهامداران جدیدالورود در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی به دنبال آموزش بیشتر بودند، سودجویان نیز از این فرصت پیش آمده استفاده کردند و درنهایت با انتشار آگهی با تضمین اقدام به جذب سرمایه گذاران کم تجربه کردند.
متخلفین برای جلب اعتماد سرمایه گذاران جدیدالورود، یک وکالتنامه و یا توافقنامه تنظیم کرده و یک سود ناچیز برای خود، یک تضمین از اموال برای خود برای اصل سرمایه فرد در نظر می گرفتند؛ به گونه ای  که همه چیز کاملا عالی، سودساز و قانونی به نظر می آمد.
همانطور که گفته شد در این آگهی ها همه چیز قانونی به نظر می آید و حتی تضمین نیز وجود دارد اما  در اینجا یک نکته مهم وجود دارد اگر روند بورس نزولی شود و شما زیان کنید تضمین ها و اغلب موارد سرمایه اصلی نیز از این بین خواهد رفت، به احتمال بسیار سرمایه گذار تنها نیمی از سرمایه نخست خود را به دست آورد.
صعود و نزول روند طبیعی بازار سرمایه است و هیچگاه بورس به طور قطع صعودی نمی ماند درنتیجه سرمایه گذار همیشه نمی تواند برروی سرمایه خود سود کند، بورس گاهی زیان را تجربه می کند اما متخلفن و افراد سودجو تضمین سود همیشگی و تا چند صد درصد به سرمایه گذاران می دهد.
درآخر نیز باتوجه به وضعیت بازار سرمایه گذار را تهدید می کنند که سود و سهم آنها از سرمایه گذاری بدهند و باتوجه به نبود قانون و دادگاه تخصصی سرمایه گذاران نمی توانند شکایت خاصی انجام دهند، همچنان این سبدگردان های غیرقانونی به کار خود ادامه می دهند. بسیاری از این افراد متخلف حتی سرمایه گذاران را تهدید می کنند و این افراد حتی توانایی شکایت را هم ندارند.
 
درنهایت اینجا یک سوال مطرح می شود  از آنجایی که اغلب مردم با دعوت دولت وارد بورس و بازار سهام شدند سودجویان نیز از این فرصت پیش آمده استفاده کردند و با انتشار آگهی سبدگردانی و فروش سینگال باعث شدند بسیاری از سرمایه گذاران بورسی زیان کنند حال چه کس پاسخگوی چنین زیان هایی است؟آیا مسوولین مجازات سرسختانه ای برای این سودجویان در نظر گرفته اند؟

خلاء قانونی برای برخورد با بازارگردانان متخلف بورسی

 میزان تخلفات بورسی به جایی رسید که غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز از نبود قانون و دادگاهی تخصصی  برای برخورد با بازارگردان متخلف، گلایه کرد.  او تاکید کرد که در مورد تخلفات بورسی، همانند مفاسد اقتصادی لازم است که جرائم احتمالی به‌صورت تخصصی مورد رسیدگی قرار گیرند. اما اکنون نه قوانین مشخص درباره رسیدگی به جرائم احتمالی بازارگردان‌ها وجود دارد و نه دادگاهی تخصصی در این حوزه شکل گرفته است. بنابراین، چنین طرح دعوی، ممکن است با مشکلاتی مواجه شود.

این درحالی است که سازمان بورس، هیچ دادوستدی در این بازار نداشته و کارکنان بورس نیز طبق قانون از هرگونه ورودی به بازار سرمایه، اعم از خریدوفروش سهام و یا فعالیت‌های دیگر منع شده‌اند. حال اگر تخلفی از سوی اشخاص حقوقی که شرکت‌های فعال در بازار هستند یا  اشخاص حقیقی به‌عنوان سرمایه‌گذاران در این بازار رخ داده باشد وظیفه رسیدگی به آن بر عهده سازمان بورس اوراق بهادار است.

حال به گفته مصباحی مقدم، سازمان بورس سازمان نظارتی است و یک قانون مفصلی دارد که سال ۱۳۸۴ مصوب شده و مبنای عمل سازمان بورس است که باید مطابق آن قانون مصوب از تخلفات و دستکاری در قیمت‌ها و معاملات جلوگیری شود. بنابراین با توجه به آنچه از شرح وظایف سازمان بورس مشخص است، به نظارت سازمان یا نهاد دیگری خارج از نهاد بورس بر بازار سرمایه، نیازی نیست. البته دستگاه‌های نظارتی مانند سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات می‌توانند بر عملکرد خود سازمان بورس نظارت داشته باشند. اما طرح دعاوی در دادگاه موضوع دیگری است که با توجه به نبود دادگاه‌های تخصصی با اشکال مواجه می‌شود.
رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار درپایان به این موضوع نیز اشاره کرد: اگرچه حق شکایت از سوی نهادهای نظارتی وجود دارد اما اگر یک نهاد ناظر طرح موضوع در قوه قضاییه می‌کند؛ نباید پیرامون آن جنجال رسانه‌ای راه بیندازد. چراکه آرامش بازار تحت تأثیر این جریان به هم می‌ریزد و قطعاً روی سرمایه‌گذاری مردم اثرگذار خواهد بود.

نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر