چهارشنبه ۱۳ تير ۱۴۰۳ - July 03 2024
کد خبر: 23432
تاریخ انتشار: 03 تير 1395 00:50
چرا آمارها نظر عموم جامعه را تأیید نمی کند؟

پیامدهای کاهش نرخ سود از نگاه مردم

مهمترین تاثیر کاهش نرخ سود سپرده‌ها از نگاه مخاطبان خبرآنلاین خروج منابع از بانک ها خواهد بود. اما مروری بر آمار اقتصادی بانک مرکزی نشان می دهد با کاهش دو درصدی نرخ سود سپرده ها از سال قبل، جذب سپرده‌ها نه تنها کاهش نداشته بلکه افزایش هم یافته است.

سایت خبرآنلاین، در مورد مهترین تاثیر کاهش نرخ سود سپرده‌ها نظرسنجی ترتیب داد. طی ۲۴ ساعت گذشته 15918 نفر در این نظرسنجی شرکت کردند. 
از این تعداد حدود 41.1 درصد معتقد هستند کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی کاهش سپرده‌گذاری در بانکها و خروج منابع را به دنبال خواهد داشت.

علیرغم اینکه حدود نیمی از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی معتقد بودند کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی به خروج سپرده ها از بانک‌ها منجر خواهد شد واقعیت این است که بررسی مقایسه‌ای مقدار سپرده‌گذاری در شبکه بانکی کشور طی ۴ سال گذشته نشان می دهد هیچ رابطه مستقیمی میان نرخ سود سپرده‌ها و مقدار سپرده‌گذاری در بانک‌ها وجود ندارد چنانکه با وجود کاهش نرخ سود سپرده‌ها از ۲۰ به ۱۸ درصد در آبان‌ماه ۹۴ شاهد افزایش ۳۴ درصدی سپرده‌گذاری در بانک‌ها بودیم.

حدود  33.2از شرکت‌کنندگان نیز افرادی هستند که کاهش نرخ سود سپرده‌ها را زمینه‌ساز رونق سفته‌بازی و دلالی در بازارهای مختلف مانند ارز ، طلا و سکه می‌دانند اما این دسته نیز دچار اشتباه تحلیلی هستند.

چرا که رونق رفتارهای سفته‌بازانه در صورتی رخ خواهد داد که شاهد خروج منابع از بانک‌ها در پی کاهش نرخ سود باشیم در صورتی‌که همانگونه که اشاره شد چنین اتفاقی نیفتاده است.

13.7 از این مخاطبان اما معتقد هستند با خروج منابع از بانک‌ها این منابع به سمت رونق در ساخت و ساز و تولید خواهد رفت. البته باید گفت افزایش ساخت و ساز و رونق مسکن تنها در صورتی می‌تواند یکی از پیامدهای کاهش نرخ سود سپرده‌ها باشد که دولت بتواند سازوکاری فراهم آورد که منابع خارج شده از شبکه بانکی را به سمت بازار مسکن سوق دهد. البته اگر همچنان اصرار داشته باشیم کاهش نرخ سود سپرده‌ها به خروج منابع از بانک‌ها منجر خواهد شد.

در یک جمع‌بندی کلی می‌توان گفت کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی در شرایط فعلی اقتصاد ایران به دو دلیل تغییر چشمگیری بر منابع بانکی و سایر حوزه‌های اقتصادی نخواهد کرد؛ نخست به این دلیل که هیچ بازاری در شرایط فعلی جذابیت و زمینه لازم را برای سوق یافتن منابع بانکی ندارد. به عبارت دیگر سپرده‌گذاری در بانک ها همچنان تنها شیوه قابل توجیه برای صاحبان نقدینگی است.

دلیل دوم نیز افت چشمگیر نرخ تورم طی سال های گذشته است. صاحبان نقدینگی با مقایسه نرخ تورم با نرخ سود سپرده ها به روشنی می بینند که حتی با وجود کاهش نرخ به ۱۵ درصد همچنان اختلاف معناداری میان نرخ تورم و نرخ سود بانکی وجود دارد که میتواند نگهداشتن پول در بانک را منطقی کند.

 


نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر