در سالجاری به اعتقاد کارشناسان بازار مسکن، اگر برجام احیا شود، میتوان امیدوار بود که بازار مسکن آرام بگیرد، اما باید به این نکته اشاره کرد که کماکان رکود این بازار همچنان ادامه پیدا خواهد کرد و چه بسا تشدید شود.
اختصاصی/
به گزارش راه امروز - دنیا زمانی: سال ۱۴۰۰، بازار مسکن به مانند سالهای پیشین مسیر گذشته را طی کرد، به بیان دیگر همچنان شاهد گرانی مسکن بودیم، در این رابطه ما با پدیده رکود تورمی روبرو بودیم، یعنی از یک طرف قیمتها بالا میرفت، به دلیل اینکه تمام نهادهها بالا میرفتند، نهادههایی که تولید مسکن با آن انجام میشود، اما در مقابل عدم توانایی متقاضیان واقعی مسکن که توان خرید نداشتند، در نتیجه هم معاملات کم و هم قیمتها بسیار بالا بود. اما حال این سوال قابل طرح است که در سال جاری،بازار مسکن به کدام سو می رود؟
برای پاسخ به پرسش چند سناریو در انتظار بازار مسکن است؛ در سناریوی نخست؛ اگر شرایط همین باشد که امروز ما شاهدش هستیم، یعنی امکانات اقتصادی کشورافزایش نیابد، روابطی که بر بازار مسکن حاکم است، تغییر نکند و تورم نیز همچنان بالارود، وضع گذشته ادامه خواهد یافت، که نتیجه آن رکود بیشتر بازار مسکن و قیمتهای بالاتر است.
از سویی، یک اتفاق دیگری که ممکن است در سال جاری بیفتد، این است که انبوهسازان از ساختوسازها خودداری کنند، چون اگر سازندهها نتوانند واحدهایی که ساختهاند را بفروشند، طبیعتا پروانه جدید نخواهند گرفت و ساختوساز جدیدی انجام نخواهند شد، در این رابطه علاوه بر رکود تورمی، عدم ساخت مسکن رخ خواهد داد، بنابراین یک سناریو این است که وضع تغییری پیدا نکند که خروجی آن، تورم و رکود بیشتر و ساختوساز کمتراست.
سناریوی دوم این است که ما شاهد گشایش در روابط بینالمللی کشورمان باشیم که در نتیجه احیای برجام و رفع تحریمها وضعیت تغییر پیدا کند که در این صورت یک ریزش قیمت را شاهد خواهیم بود و در کوتاهمدت یک شوک قیمتی به بازار وارد شده و قیمتها شکسته میشود، همینقدر که اعلام شود تحریمها برطرف شده و امکاناتی فراهم شده برای کشور، این خودش میتواند یک هشداری دهد به بازار و اینکه شدیدا افراد مقاومت میکنند که ملکشان را عرضه کنند، کسانی که مالک هستند، نگران بوده و میگویند اگر ما ملک خود را عرضه کنیم، فردا چه خواهد شد.
استنباط آنها این است که اگر خانه خود را بفروشند، با همان مبلغ دیگر خانه خود را نمیتوانند بخرند، اما در صورت احیا توافق هستهای این وضع برعکس خواهد شد و همه فکر میکنند اگر ملکشان را نفروشند و به بازار نرسانند، ممکن است روی دستشان بماند و این باعث میشود یک شوک قیمتی به وجود بیاید و قیمتها ریزش کند. احتمال این سناریو خیلی زیاد است که اگر این اتفاق بیفتد، قیمتها خواهد شکست و ما شاهد سقوط قیمتها خواهیم بود.
حال به گفته کارشناسان، اگر برجام احیا شود، یعنی ما بتوانیم یک روابط مناسب با دنیا داشته باشیم، در کوتاهمدت یک شوک قیمتی به وجود خواهد آمد و در میانمدت و بلندمدت اشتغال ایجاد خواهد شد. از سویی اشتغال باعث میشود که افراد درآمد کسب کنند و دوباره میتوانند وارد بازار مسکن شوند، یعنی از این وضعیتی که الان وجود دارد، بازار مسکن خارج خواهد شد.