سه‌شنبه ۲۴ تير ۱۴۰۴ - July 15 2025
کد خبر: 195
تاریخ انتشار: 27 خرداد 1392 19:03
رئیس جمهور منتخب در اولین کنفرانس خبری:

اولین قفل باز شد/ما "کلید" داریم، نه "داس"/دعوت از عارف برای حضور در کابینه

به گزارش خبرنگار راه مردم - فرشته فریادرس، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور منتخب در اولین نشست خبری خود که در سالن آفتاب محل مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و خوش آمدگویی به اصحاب رسانه گفت: این جلسه متعلق به شما عزیزان دارد لذا من نکات کوتاهی می گویم و به سوالات مورد نظر شما پاسخ خواهم داد.

وی در ابتدای سخنانش خاطر نشان کرد: لازم می‌دانم از ملت بزرگ و هوشمند ایران به خاطر خلق این روزهای به یاد ماندنی در تاریخ کشور تشکر و سپاسم را تقدیم کنم.

روحانی با بیان اینکه "این انتخابات تنها یک انتخابات و تنها یک حضور نبود بلکه این انتخابات اعلام اعتماد و مشارکت فعال و آغاز فصلی نو بود؛ گویی همه می‌گفتند غصه‌ها به سر آمد"، گفت: مردم پای صندوق‌های رای، شرایط نوینی را خلق کردند و در نتیجه پس از اعلام نتیجه انتخابات همه جشن گرفتند چون همه پیروز بودند،‌ ملت پیروز بود. ملت در برابر افکار عمومی جهان و صحنه تاریخ سرفراز بود.

رییس‌جمهور منتخب مردم اضافه کرد: همه آمدند، به ویژه جوانان عزیز چه کردند، خیابان‌ها، مجامع،‌ ورزشگاه‌ها و در فضای مجازی چه غوغایی کردند، درود بر جوانان پرشور وطن. سپاس می‌گویم به همه آنهایی که میانه‌وری و اعتدال را برگزیدند، آنها که تحقق اهداف انقلاب و آرمان ملی را انتخاب کرده‌اند و از مسیر اعتدال، عدل و نه افراط و تفریط و خودسری قدم گذاشتند، آنها که اخلاق و ادب و احترام و همچنین وحدت و انسجام و همدلی را برگزیدند. من به همه آنها تبریک می‌گویم و می‌خواهم بگویم که ای ملت بزرگ ایران، وعده‌های انتخاباتی را فراموش نخواهم کرد و از خداوند می‌خواهم به من توفیق دهد تا برای آنها عمل کنم. البته ملت توجه دارد که همه کارها بر مبنای زمان و طبق اولویت‌ها دنبال خواهد شد.

وی با بیان اینکه "من خدا را گواه می‌گیرم که در ایام انتخابات کمتر به فکر رقابت بودم و بیشتر تمرکزم بر روی مسائل کشور و سخنان زیبای ملت بود که آن را در کوی و برزن می‌شنیدم"، افزود: کشور نیاز به همدلی، وحدت و اعتماد دارد. تنه‌ها، توهین‌ها و تخریب‌ها را برای همیشه از یاد ببرید و فراموش کنید و مثل جوان‌ها باشید و از آنها یاد بگیرید. صادقانه با پاکی و پاکدلی به فکر کشور و آینده آن باشید و کمتر به گذشته نگاه کنیم و فقط تجربه اندوخته گذشته را مورد توجه قرار دهیم و بیشتر به فکر آینده و نجات کشور باشیم.

رییس‌جمهور منتخب در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد: دولت شما یعنی دولت تدبیر و امید طبق وعده در راه نجات اقتصاد کشور، احیای اخلاق و تعامل سازنده با جهان با مشی اعتدالی، اهداف ملی را دنبال خواهد کرد.

وی ادامه داد: جا دارد در اینجا از همه سپاسگزاری کنم؛ از عزیزانی که این ایام اظهار لطف کردند و تبریک گفتند نیز سپاسگزارم. از رهبر معظم انقلاب تا مراجع تقلید، تا روحانیون و ائمه جمعه، تا همه اقشار و احزاب، تا اساتید و فرهیختگان و اندیشمندان و تا تک تک ملت ایران از زن و مرد، پیر و جوان و از همه سپاسگزارم.

روحانی در ادامه صحبتهای خود اظهار کرد: امیدوارم به کمک یکدیگر با برادری و وحدت، دست به دست یکدیگر نهاده و راه پیشرفت و سربلندی کشور را در پیش بگیریم.

حسن روحانی در ادامه نشست خبری خود، بعد از صحبت‌های ابتدایی خود در جمع خبرنگاران به سوالات آنها در زمینه‌های مختلف پاسخ گفت.

خبرنگار واحد مرکزی خبر: شما با شعار اعتدال اعتماد مردم را جلب کردید. مصداق های اعتدال در عرصه های سیاسی و اقتصادی چه خواهد بود؟

- اعتدال شیوه ای است که راه تندروی و شعار و خودشیفتگی را نمی پیماید. عقلانیت و اعتدال متکی به مشورت ، خرد جمعی ، برآورد هزینه ها و فایده هاست و این که مسیر قانونگرایی را دنبال کند و در مسیر افراط و تفریط نباشد. البته در مصداق ، هر موردی را در جایش توضیح خواهم داد که چگونه با مشی اعتدال می توانیم به اهداف برسیم. مثلاً به جای مداخله دولت در امور اجتماعی و اقتصادی ، دولت ، بیشتر از انجمن های صنفی و تخصصی استفاده می کند.

خبرنگار شبکه خبر:
1- مهم ترین و فوری ترین برنامه شما در حوزه اقتصاد چیست؟
2 - دولت جنابعالی از موفقیت حاصل شده در پی انتخابات -که با استقبال جهانی مواجه شد- در عرصه بین الملل چگونه استفاده می کند؟

- در مرحله اول باید به فکر نیازهای فوری ، مانند کالاهای اساسی بود ، البته با یاری و کمک دولت فعلی ، چون دولت آینده تا چهل و چند روز آتی آغاز به کار نمی کند. دوستان من با دولت در تماس هستند و کمیته هایی برای این کار تشکیل می شود.
در مرحله دوم باید به ثبات اقتصادی در ماه های آتی و دراز مدت بپردازیم.
سپس بخش های غیر فعال اقتصادی فعال و نقدینگی کنترل و به سمت تولید هدایت می شود و آثارش در بازار دیده می شود و همه بازارها به تعادل می رسند.

در سیاست خارجی ، دولت جدید ، احساس می کند فرصت جدیدی برای تعامل با سطح دنیا به وجود آمده که مردم آن را آفریدند. امیدوارم همه کشورها از این فرصت استفاده کنند زیرا این امر به منافع متقابل می انجامد.

خبرنگار الجزیره:
1- عربستان سعودی ، از اولین تبریک گویندگان به شما بود. در زمان ریاست شما روابط ایران با کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس چگونه خواهد بود؟
2-نظرتان درباره بحران سوریه چیست؟

- اولویت اول ما ، روابط دوستانه با همه 15 کشور همسایه است. حوزه خلیج فارس هم اهمیت استراتژیک دارد. ما با کشورهای حوزه خلیج فارس ، نه تنها همسایه کهبرادریم و درباره عربستان هم علاوه بر دوستی و برادری، قبله همه مسلمانان آنجاست. صدها هزار نفر از مردم ما در سال به آنجا می روند و اتباع سعودی زیادی هم به ایران می آیند. زمینه های همکاری بسیار آماده است. اولین تفاهم نامه امنیتی بین ایران و عربستان در سال 77 با امضای بنده بود. امیدوارم روابط نزدیکی داشته باشیم.

- تصمیم گیر نهایی در مساله سوریه ، ملت سوریه است (تشویق حضار) ، البته ما با تروریسم و جنگ داخلی و مداخله خارجی مخالفیم. امیدواریم با کمک همه کشورهای جهان ، صلح به سوریه برگردد.

خبرنگار فارس: جنابعالی در ایام تبلیغات انتخاباتی گفتید که جشن پیروزی شما بعد از رفع مشکل بیکاری جوانان است. این اتفاق چه زمانی رخ می دهد؟

- با کمک مردم عزیزمان هر چه زودتر. اشتغال مساله مهم و دغدغه اکثریت خانواده هاست،حتی فارغ التحصیلان دانشگاهی هم مشکل دارند. حل اساسی مساله اشتغال ، با رونق اقتصادی است. لذا قدم به قدم باید تورم کاهش یابد. باید زمینه رونق اقتصادی را فراهم کرد و قانون بهبود مستمر فضا کسب و کار با تدوین آیین نامه اجرا شود. البته مشکلاتی هم در بخش های تولیدی داریم که باید رفع شود. امیدوارم که در همان سال اول اولین علائم آشکار شود.
وقتی نرخ بیکاری تک رقمی شد ، جشن کوچکی می گیریم و وقتی به نرم جهانی رسیدیم جشن ملی می گیریم.

خبرنگار مهر : گفته بودید تحریم را کاهش می دهید. چطور و در چه مدتی؟

- تحریم معضلی است که با آن مواجه هستیم . تحریم البته ظالمانه است. ملت ایران مستحق تحریم نیست. استفاده از ابزار تحریم ، ارتجاعی است. غرب هم می داند که این تحریم جز اسرائیل برای کسی سودی ندارد.
برای کاهش قدم به قدم تحریم ها اقدام خواهد که اولین آن ، قدم گذاشتن در مسیر شفافیت بیشتر. البته برنامه هسته ای ما شفاف است اما ما حاضریم شفافیت بیشتری به خرج دهیم.ما اعتماد متقابل بین ایران و سایر کشورها را ارتقا می دهیم. راه پایان تحریم ها ، اعتماد متقابل و شفافیت بیشتر است.

در مرحله اول ، باید نگذاریم تحریم جدیدی وضع شود ، سپس تحریم ها را کاهش می دهیم و سرانجام لغو می کنیم.

خبرنگار رادیو ایران: در برخی کشورها ، روسای جمهور ، به صورت ثابت ، از طریق رادیو با مردم سخن می گویند. شما هم این کار را خواهید کرد؟

- اصلش که بله. سخن گفتن با مردم افتخار است و من قول می دهم که از طریق رسانه ملی و رادیو با مردم عزیز حرف بزنم و به محضرشان گزارش بدهم و پاسخگو باشم.

خبرنگار ایرنا: مهم ترین اقدام اقتصادی شما چه خواهد بود؟ برای مهار تورم چه می کنید؟ گفته بودید مسکن مهر و یارانه ها را ادامه می دهید. چگونه؟

- این را قبلا توضیح دادم که باید رونق تولید و هدایت نقدینگی و پس انداز ها به سمت تولید را عملی کنیم. بانک ها باید به صورت بنگاه هایی که بتوانند سرمایه لازم برای تولید فراهم کنند در آیند.باید ظرفیت های خالی تولید را پر کنیم. سرمایه از یک طرف و بهره وری از طرف دیگر به بهبود فضای اقتصادی می انجامد. بحث توریسم هم باید مورد توجه باشد. مسکن مهر نیز باید تکمیل و اشکالاتش مرتفع شود. یارانه نقدی فعلی ادامه می یابد ولی برای مراحل بعدی ، کمیته ای تشکیل می دهم تا بررسی شود.

خبرنگار فرانسوی: آیا حاضر به تعلیق غنی سازی هستید؟

- دیگر آن دوره گذشته است. ما راه های اعتماد ساز فراوانی داریم. ما با آقای شیراک در مذاکرات 2005 به توافق نهایی برای اعتماد سازی و ادامه غنی سازی رسیده بودیم ، آلمان ها هم با آن موافقت کرده بودند که انگلیسی ها با فشار آمریکا قبول نکردند . یکی از راه ها ، همان توافق من با آقای شیراک است.

حسن روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه "با توجه به اینکه نماد شما در انتخابات کلید بود، اولین قفلی که کلید آقای روحانی باز می‌کند چه خواهد بود؟" گفت: اولین قفل باز شد(تشویق حضار) .

رییس‌جمهور منتخب مردم ادامه داد: اولین مساله، مساله سرمایه اجتماعی بود که مهم‌ترین سرمایه است و بحمدالله سرمایه اجتماعی ارتقا یافت و با حضور و مشارکت مردم پس از پیروزی انتخابات این شادمانی سراسری در سراسر کشور نشان داد که اعتماد مردم، مشارکت مردم و نشاط مردم نشان داد که ایران باز هم برترین است.

خبرنگار شرق: امیدوارم در دولت شما شاهد بازگشایی انجمن صنفی روزنامه نگاران باشیم.(تشویق حضار)
با توجه به حمایت آقای هاشمی و آقای خاتمی از شما ، پیگیری مطالبات اصلاح طلبان در دولت شما چگونه خواهد بود و آیا احزاب اصلاح طلب در دولت شما فعالیت خواهند داشت؟

اولا این نکته را بگویم که من از همه کسانی که از من حمایت کردند، تشکر می‌کنم، سپاسگزارم، از تمام جناح‌ها، احزاب و شخصیت‌هایی که حمایت کردند تشکر و قدردانی می‌کنم. قبلا نیز این کار را کرده و اکنون نیز این کار را انجام می‌دهم ،ولی باید این نکته را توجه داشت که من از امروز رییس جمهور منتخب تمام مردم هستم و وظیفه دارم به خواست و نظر همه مردم ایران توجه کنم و تلاش خواهم کرد که به همه خواسته‌ها و مطالبات به حق همه مردم، احزاب و گروه‌ها توجه داشته و در این راستا حرکت کنم.

وی با بیان این‌که دولت همواره نیازمند حمایت مستمر مردم است و با تاکید بر این‌که من امیدوارم و این دولت، واقعا دولت امید خواهد بود، گفت: باید به خواسته‌های قانونی احزاب و گروه‌ها و جناح‌ها توجه کرد به خواست همه مردم توجه کرد و در راستای تحقق این موضوع نقش مردم بسیار موثر است و باید آنها نیز در صحنه باشند و من تلاش خواهم کرد که خود نیز در این راستا حرکت کنم.

وی با بیان این‌که به عنوان رییس جمهور منتخب اجرای قانون اساسی را وظیفه خود می‌دانم و ان‌شاءالله به این عهدی که بسته‌ام پایبند خواهم بود، گفت: در راستای اجرای قانون اساسی به خصوص فصل سوم آن تلاش خواهم کرد.

خبرنگار کیهان ورزشی: مشکل اصلی ما ، فقدان سیستم در ورزش است و ایجاد نظام باشگاه داری می تواند این مشکل را حل کند. برنامه شما در این باره چیست؟

- اولا برای تیم ملی آرزوی موفقیت و پیروزی دارم (تشویق حضار). در بخش ورزش اقدامات زیادی انجام شده و نواقص زیادی هم دارد و من قول می دهم که مساله ورزش را نه فقط یه عنوان ورزش که به عنوان سلامت جامعه و غرور ملی تقویت کنم.

خبرنگار تسنیم: اگر 1+5 تعلیق غنی سازی را پیشنهاد دهد آیا می پذیرید؟ نظرتان راجه به مذاکرات آلماتی و فردو چیست؟

وی افزود: در موضوع هسته‌یی معتقد هستیم که مذاکرات با 1+5 به صورت فعال‌تر ادامه پیدا کند و این مذاکرات را به صورت فعال‌تر جلو خواهیم برد. ما معتقد هستیم که موضوع هسته‌یی صرفا راه‌حلش مذاکره است و بس و در واقع تهدید و تحریم جوابگو نیست. راه‌حل آن مذاکره و رسیدن به اعتماد متقابل است و این موضوع امکان‌پذیر است چرا که قبلا این اتفاق صورت گرفته و ما باید از تجربیات قبل استفاده کنیم.

خبرنگار ژاپنی: می خواهید سوریه را مسلح کنید؟

- گفتم که ما در سوریه نگران جنگ داخلی و مداخلات خارجی هستیم و باید صرفا نظر مردم تامین شود. در انتخابات 2014 سوریه باید مردم سوریه تصمیم نهایی بگیرند.

ایران سپید (ویژه نابینایان): دهها سال است که معلولان به صورت سمبلیک مورد عنایت قرار گرفته اند. شما چه خواهید کرد؟
من یک احمدی نژادی هستم. آیا شما مدیران دولت قبلی را درو خواهید کرد؟

- ما کلید داریم ، داس نداریم (تشویق ممتد حضار). دولت آینده ، کارآمدی و شایسته سالاری را ملاک کارش قرار می دهند. همه مدیران شایسته ای که در این 8 سال کار کردند از آنها استفاده می کنیم البته جز کسانی بدون بلیط و اتوبوسی آمده اند (تشویق حضار) . من نخواهم گذاشت در دولت آینده به کسی توهین شود ( تشویق حضار).
جذب اولین قدم ماست. این مردم خوب اگر نقد و نظری دارند نباید آنها را دشمن قلمداد کنیم. ملت ما دوست ایران و نظامند و زیر خیمه ایرانیت و اسلامیت و ولایت هستند. در خارج هم باید به دشمن بفهمانیم که ناچار است در برابر ایران، سر فرود آرد نه این که دشنه نشان دهد. قدرت ما ، مردم ما هستند. چه قدرتی بالاتر از این؟

درباره معلولان هم رسیدگی به وضعیت آنها در اولویت کار دولت است.

خبرنگار بی بی سی: با توجه به حوادث و مشکلات پیش آمده بین ایران و انگلیس آیا برنامه ای برای بهبود شرایط دارید؟

قرار ما این است که مبنای ما احترام متقابل و منافع متقابل باشد. دولت انگلیس هم از این موضوع مستثنی نیست.

خبرنگار عصراقتصاد: آیا در تصمیمات اقتصادی کنونی، تغییراتی خواهید داشت؟ آیا وزیر اقتصاد شما در شورای گفت و گو شرکت می کند؟ سازمان برنامه را احیا می کنید؟
- باید اصل 44 دقیقا اجرا شود و زیرا این یک انقلاب اقتصادی است ولی معلوم نیست مسیر فعلی به ان انقلاب اقتصادی برسد یا نه؟ دولت ملزم به اجرای قانون است ولی هر جا نیاز به اصلاح باشد ، در قالب لوایحی تقدیم مجلس می کند. اصل احیای سازمان برنامه محق می شود.

خبرنگاری ای آر دی آلمان : جامعه بین الملل به شما امید دارد . آیا سیاست های شما به قبل از 2005 برمی گردد؟

- شرایط در سطح جهان با این انتخابات عوض شده است و جوّ جدید حتما تبدیل به فرصت نو می شود.

خبرنگار بهار: در این 8 سال خیلی به ملت ایران سخت گذشت،به روزنامه نگاران سخت تر. خانه امید ما ، خانه روزنامه نگاران قفل است.شما امید را به ملت ایران برگرداندید.درباره انجمن صنفی روزنامه نگران چه می کنید؟

- امید را من ندادم ملت ایران امید را ایجاد کرد. من نه تنها آن انجمن را بلکه هر انجمن دیگری که طبق قانون باید فعال شود را بازگشایی می کنم و به خود صنف باز می گردانم.

خبرنگار هیسپان تی وی: جایگاه کشورهای آمریکای لاتین در دولت شما چیست؟

- اولویت ما در قدم اول همسایگان و کشورهای اسلامی و کشورهای غیر متعهد است و در همین چارچوب با آمریکای لاتین هم ارتباط خوبی خواهیم داشت.

خبرنگار پرس تی وی: کابینه شما وحدت ملی خواهد بود؟ از اصولگرایان هم استفاده می کنید؟

- دولت من فراجناحی و شایسته سالار خواهد بود.

خبرنگار ان بی سی: وزارت خارجه امریکا به شما و مردم ایران تبریک گفته و خواستار مذاکره شده. می پذیرید؟

- مساله رابطه ایران و آمریکا ، زخم کهنه ای دارد که باید درمان شود. ما دنبال افزایش تنش نخواهیم بود. عقل سلیم هم حکم می کند دو ملت بیشر به فکر آینده باشند. اما هر گونه سخن گفتن با آمریکا باید از موضع برابر و احترام باشد و شرایطش باید محقق شود. آمریکایی ها بر اساس بیانیه الجزایر باید تصریح کنند به این که در امور داخلی ما دخالت نمی کنند.
آنها باید حقوق هسته ای ما را به رسمیت بشناسد و سیاست های زورمدارانه را نسبت به ایران کنار بگذارند و با این شرایط اگر حسن نیت باشد قضیه متفاوت خواهد بود. البته دولت آینده از حقوق حقه ایران کوتاه نمی آید و بر این مبنا می توان قدم های تنش زدا را برداشت.

خبرنگار اعتماد: شما برای رفع محدودیت از برخی چهره ها که از سران انقلاب هم بودند چه خواهید کرد؟

خیلی از امور به زمان و همکاری سه قوه بستگی دارد. من کاملا امیدوارم که فضا تغییر می کند.

خبرنگار ایلنا: با توجه به این که مزد کارگران بر اساس نرخ رسمی تورم بالا نرفته و کمتر از آن است برنامه شما در این باره چیست؟

- طبق قانون باید افزایش حقوق مساوی افزایش نرخ تورم باشد و ما این نقص را بر طرف می کنیم.

در ادامه نشست مطبوعاتی رییس‌جمهور منتخب با خبرنگاران، خبرنگار آفتاب یزد با تبریک پیروزی حسن روحانی به وی، گفت بعد از پیروزی شما به عنوان رییس‌جمهور منتخب،‌ پیام‌های زیادی از سوی مردم به روزنامه آفتاب یزد آمده که آقای روحانی از آقای عارف به معاون اول رییس‌جمهور استفاده کند و آیا شما به درخواست‌های مردم در این زمینه توجه خواهید کرد یا نه؟ که روحانی در پاسخ با خنده به این خبرنگار گفت:‌ فقط به روزنامه آفتاب یزد گفته‌اند یا به بقیه نیز گفته‌اند.

روحانی افزود: بنده از تمام عزیزانی که نامزد انتخاباتی بودند و در واقع به قول مردم رقیب بودند و بعد از انتخابات لطف کردند، تبریک گفتند، یا تلفن زدند و یا حضوری آمدند و تبریک گفتند از همه آنها خواستم که برنامه‌ها، افراد و تیم مورد نظرشان را به ما معرفی کنند، چرا که همه آنها دارای برنامه و تیم بودند و ما از آنها خواستیم که افراد و برنامه‌هایشان را جهت استفاده معرفی کنند و ما سعی می‌کنیم که از آنها استفاده کنیم.

وی افزود: ان‌شاءالله از تمام نیروهای لایق و شایسته برای همکاری دعوت می‌کنیم، البته پذیرش آن بستگی به میل و نظر خود این دوستان دارد.

روحانی گفت: ما از آقای دکتر عارف نیز برای همکاری در دولت آینده دعوت می‌کنیم ، البته پذیرش آن بستگی به میل و خواسته ایشان دارد.
خبرنگار سی سی تی وی چین: آینده روابط ایران و چین چگونه خواهد بود و برای بهبود آن چه می کنید؟

- بین ایران و چین روابط خوبی داشتیم که ادامه خواهد داشت ولی دولت جدید نکاتی را در این باره دارد که با مقامات چینی مطرح و توافق خواهد کرد.

خبرگزاری آنا: برنامه دولت شما برای دانشگاه ها چیست؟

- تلاش بر این است که کیفیت دانشگاه های دولتی را بالا ببریم و برخی دیگر را به سمت کاربردی پیش ببریم و رابطه دانشگاه با صنعت را تقویت کنیم تا فارغ التحصیلان بتوانند زودتر جذب بازار کار شوند.

در پایان این مراسم مجری برنامه به خاطر کمبود وقت از خبرنگارانی که نتوانسته بودند سوالات خود را بپرسند عذرخواهی کرد.
نسخه چاپی
ارسال به دوستان
بازدید از صفحه اول
نظرات شما
مهمترین اخبار - صفحه خبر