علاقه سید محمد خاتمی برای شرکت در مراسم تدفین نلسون ماندلا چندان عجیب نیست، چرا که مبدع عنوان گفتوگوی تمدنها را نمیتوان نسبت به مرگ نماد صلح و تفاهم جهانی بیتفاوت دانست.
به گزارش
راه مردم، این خبری بود که روز گذشته خبرگزاری ایسنا بر مبنای گفتوگویی با خاتمی بر خروجی خود قرار داد. خبری کوتاه که در انتهای آن از قول رییس جمهور اصلاحطلب اسبق ایران موضوع امیدواریاش برایم ممنوعالخروج نبودنش نیز تصریح شده است. این درحالی است که هیچ مرجع قضایی در چند سال گذشته وجود نداشته که انشاء این حکم را گردن گرفته باشد. بنابراین باید پرسید چرا خاتمی هنوز از حکمی صادر نشده نگران است؟
اینکه خاتمی علاقه دارد در مراسم تدفین ماندلا شرکت کند، چندان عجیب نیست، چرا که مبدع عنوان گفتوگوی تمدنها را نمیتوان نسبت به مرگ نماد صلح و تفاهم جهانی بیتفاوت دانست. نیز نمیتوان از یاد برد که این دو در سال 77 در دوربان و سالی بعد در تهران با یکدیگر دیدار داشتهاند و چه بسا میانشان رفاقتی شکل گرفته باشد. آنچه عجیب به نظر میرسد این است که سیدمحمد خاتمی تلویحا ممنوعالخروج بودن خود را در همه سالهای بعد از 88 تایید کرده و گویا موضوع برخلاف ماهها پیش که در واکنش به موضوع ممنوعالخروج بودنش از کشور گفته بود مساله کوچک و بیاهمیتی است، حالا برایش از اهمیت برخوردار شده است.
آغاز ممنوعالخروجی
در واپسین ماههای سال 88 بود که خبر رسید 150 نماینده مجلس اصولگرای هشتم از خاتمی بهعنوان یکی از سران فتنه شکایت به محکمه بردهاند و همین موضوع دستمایه ممنوعالخروج شدن رئیس دولتهای هفتم و هشتم شده است. هرچند هرگز نه محکمهای، آن شکایت را بررسی کرد و نه حکمی دال بر ممنوعالخروجی برای آقای خاتمی صادر شد. با این حال اما او در فروردین 89 از سفر به هیروشیما برای شرکت در اجلاس سالانه شورای تعامل در زمینه خلع سلاح هستهای باز ماند. آن زمان گفته شد کسانی با دفتر خاتمی تماس گرفتهاند و در کمال احترام از او خواستهاند پایش را به فرودگاه نگذارد زیرا مایلند شأن رئیسجمهوری اسبق کشور حفظ شود و گذرنامهاش در فرودگاه توسط نهادهای امنیتی ضبط نشود. همان زمان بود که محمود علیزادهطباطبایی، وکیل خاتمی اعلام کرد لغو سفر خاتمی به ژاپن به توصیه برخی نهادها بوده اما تاکنون هیچ حکم ممنوعالخروجی برای وی صادر نشده است.
طباطبایی تاکید کرده بود که ممنوعالخروج کردن یک فرد نیازمند حکم قضایی است، در حالی که تاکنون هیچ پرونده قضایی برای خاتمی تشکیل نشده و به هیچ شعبه بازپرسی نیز احضار نشده است. این موضوع همان زمان مورد اعتراض برخی چهره های جهانی واقع شد و آنها در نامهای خطاب به محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری وقت کشور به این اقدام اعتراض و خواستار برطرفشدن هرچه سریعتر محدودیتهای ایجادشده برای رئیس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها شدند. نکته اما اینجا بود که وزارت اطلاعات وقت نیز مسئولیت ممنوعالخروجی سیدمحمد خاتمی را نپذیرفت.
اکنون و با گذشت بیش از 3سال از آغاز ممنوعالخروجی غیررسمی سیدمحمد خاتمی و درحالیکه هرگز هیچ نهاد امنیتی یا قضایی مسئولیت این ممنوعالخروجی را برعهده نگرفته است، آیا میتوان انتظار انتشار عکسهای خاتمی در ژوهانسبورگ را داشت؟
منبع: شبکه ایران