تورم همچنان میتازد؛ تا جایی که آخرین گزارش رسمی دولت از تورم ۴۵.۸ درصدی در شهریور امسال خبر داد. این یعنی ۴۵ درصد هزینههای خانوار شهری بیشتر شده است.
به گزارش راه امروز: تورم همچنان میتازد؛ تا جایی که آخرین گزارش رسمی دولت از تورم ۴۵.۸ درصدی در شهریور امسال خبر داد. این یعنی ۴۵ درصد هزینههای خانوار شهری بیشتر شده است. این در شرایطی است که سطح دستمزد و حقوق تا این میزان افزایش نیافته است.
براساس گزارش مرکز آمار ایران در شهریور ۱۴۰۰ نرخ تورم نقطه به نقطه ۴۲,۹ درصد اعلام شده و درصد تغییر قیمت ۴۲ مورد از ۵۳ قلم خوراکی منتخب بالاتر از ۴۲.۹ درصد بوده است. گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد، قیمت اقلام مهم مصرفی مردم در گروه خوراکیها در یک ماهه شهریور از یک تا ۱۰ درصد گران شده است.
براساس این گزارش، «گوشت قرمز و گوشت ماکیان» کمترین گرانی و «لبنیات» بیشترین گرانی را داشته است. به عبارتی دیگر با پرش تورم خوراکیها در شهریورماه خرید لبنیات و برنج ایرانی را سختتر کرده است. البته متولی جهاد کشاورزی و تولیدکنندگان از ارزانی برخی محصولات لبنی از امروز شنبه هفدهم مهرماه خبر دادهاند. سید جواد ساداتی نژاد
وزیر جهاد کشاورزی با اعلام کاهش ۱۰ درصدی قیمت برخی از محصولات لبنی عنوان کرده: با تصمیمی که در ستاد تنظیم بازار گرفته شد و بنا به دستوری که رییسجمهور در مورد ثبات قیمتها و فراوانی و دسترسی اقلام صادر کرد، از شنبه کاهش ۱۰ درصدی قیمت در سه محصول اصلی «شیر و پنیر و ماست »عملیاتی خواهد شد.
اقلام خوراکی که گران شدند
مرکز آمار ایران تازهترین گزارش خود از متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب درمناطق شهری کشور در شهریور ماه امسال را منتشر کرده است. بر اساس این گزارش در گروه نان و غلات، «برنج ایرانی درجه یک» با ١١.٢ درصد و در گروه لبنیات، «ماست پاستوریزه» با ١٨.٣ درصد و «پنیر ایرانی پاستوریزه» با ١٥.٤ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند. بر مبنای گزارش مرکز آمار ایران در گروه نان و غلات اقلام «برنج ایرانی درجه یک» با ١١.٢ درصد، «ماکارونی» با ٥.٢ درصد و «رشته آش» با ٣.٨ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.
همچنین اقلام «ماهی قزل آلا» با ٨.٧ درصد و «گوشت گاو یا گوساله» با ٤.٥ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل در گروه گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها، داشتهاند. بر اساس این گزارش در گروه لبنیات، تخم مرغ و انواع روغن هم بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به «ماست پاستوریزه» با ١٨.٣ درصد، «پنیر ایرانی پاستوریزه» با ١٥.٤ درصد و «شیر پاستوریزه» با ٧.٤ درصد بوده است.
همچنین در گروه میوه و خشکبار بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به «پرتقال» با ٤٠.٥ درصد و «هندوانه» با ٢٧.١ درصد بوده است. در گروه سبزیجات و حبوبات هم بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به «کدو سبز» با ٢٣.٢ درصد، «هویج فرنگی» با ٢١.٧ درصد و «بادمجان» با ١٤.٦ درصد است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در گروه قند و شکر، آشامیدنیها و سایر خوراکیها بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به «رب گوجه فرنگی» با ١٢.٨ درصد و «سس مایونز» با ٩.٢ درصد بوده است.
بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطه کالاهای خوراکی را هویج با رشدی ۲۹۴ درصدی تجربه کرده است و پس از آن هندوانه با ۱۴۵ درصد، گوجهفرنگی با ۱۳۲ درصد، نخود با ۱۱۲ درصد، قارچ و کره پاستوریزه هرکدام با ۱۰۸ درصد، پیاز با ۱۰۲ درصد و هلو با ۱۰۰ درصد قرار دارند. مرکز آمار ایران تأیید کرده که قیمت کالاهایی، چون خربزه، نوشابه گازدار، ماهی قزلآلا و روغن نباتی جامد در شهریور امسال نسبت به شهریور پارسال رشدی بالای ۹۰ درصد داشته است.
رشد قیمت کالاهایی، چون روغن مایع، ماست پاستوریزه، شیرخشک، شکر، قند و سس مایونز در شهریور امسال نسبت به شهریور پارسال براساس روایت آمارگیران مرکز آمار بالای ۷۰ درصد بوده و کالاهایی که رشد قیمت آنها در بازه زمانی مورد نظر در دالان بالای ۶۰ درصد بوده شامل لپه، چای خارجی بستهای، دوغ پاستوریزه، خیار و انار میشود.
این گزارش میافزاید: در ماه گذشته نسبت به شهریور پارسال بادمجان و سس گوجهفرنگی ۵۹ درصد گرانتر شده و هر کیلوگرم برنج ایرانی درجه یک ۵۶ درصد و برنج خارجی درجه یک هم ۳۸ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است. پس از کالاهایی نظیر سس گوجهفرنگی، بادمجان و برنج ایرانی، این عدس، پسته، فلفل دلمهای و رشته آش بوده که با افزایش قیمت بالای ۵۰ درصدی مواجه شده است.
افزایش شدید قیمت «برنج»
روند رو به رشد قیمت برنج در ماههای اخیر با شدت بیشتری ادامه پیدا کرده؛ بهطوری که در شهریورماه برنج ایرانی ۵۵.۷ درصد و برنج خارجی بیش از ۳۷ درصد گران شده است. بررسی گزارش مرکز آمار ایران در رابطه با متوسط اقلام خوراکی نیز نشان میدهد که در رابطه با وضعیت برنج، تورم با شدت بیشتری رشد کرده است؛ بهطوری که برنج ایرانی که در شهریورماه سال گذشته بهطور متوسط هر کیلو ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت داشته در مرداد ماه امسال به بیش از ۳۸ هزار و ۶۰۰ تومان رسیده و در شهریورماه نیز متوسط قیمت تا حدود ۴۳ هزار تومان بوده است.
برنج ایرانی تا ۴۷ هزار و ۷۰۰ تومان نیز فروش رفته است که نشان میدهد نسبت به مرداد ماه امسال ۱۱.۲ درصد و در مقایسه با شهریورماه پارسال ۵۵.۷ درصد گران شده است. برنج ایرانی در مرداد ماه امسال تورم نقطه به نقطه (میزان افزایش قیمت نسبت به مرداد ماه سال گذشته) ۴۲.۹ درصد را پشت سر گذاشته بود که این تورم در شهریورماه رشد بیش از ۱۲ درصدی داشته است. در رابطه با برنج وارداتی نیز هر کیلو از آن در شهریورماه پارسال بهطور متوسط ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان قیمت داشته که در مرداد ماه امسال به ۲۵ هزار و ۱۰۰ و در شهریورماه بیش از ۲۵ هزار و ۹۰۰ تومان رسیده است.براساس این گزارش برنج وارداتی تا بیش از ۳۰ هزار تومان هم در ماه گذشته فروش رفته که نشاندهنده رشد ۳۷.۵ درصدی قیمت آن نسبت به پارسال است.
کدام اقلام خوراکی ارزان شدهاند؟
گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد «مرغ ماشینی» در گروه گوشت و فرآوردههای آن با ٢.٤- درصد، در گروه لبنیات و انواع روغن «روغن نباتی جامد» با ٣.٠- درصد، در گروه میوه و خشکبار «هلو» با ١.٤- درصد و «موز» با ١.٣- درصد و در گروه سبزیجات و حبوبات «گوجه فرنگی» با ٠.٩- درصد بیشترین کاهش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.