«عیسی چمبر» عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان با اشاره به نادیده گرفتن توانمندیهای برجام در ناکام گذاشتن آمریکا در شورای امنیت گفت: برجام دستاورد کل نظام سیاسی است. بنابراین جریانات منتقد با تخریب برجام و نادیده گرفتن اهمیت آن، نظام را تضعیف میکنند.
برجام با حمایت ارکان مختلف نظام به نتیجه رسید و توانست تحریمها و تهدیدات نظامی را از ایران دور کند؛ دستاوردهایی که در همان مقطع انعقاد برجام باعث شد مسئولان نظام در بیانیههای جداگانه از آن استقبال کنند. هر چند با خروج غیرقانونی آمریکا از برجام در اردیبهشت سال ۹۷ برخیها از ناکارآمدی آن سخن میگفتند اما ناکام ماندن آمریکا در شورای امنیت برای تصویب قطعنامه و تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران نشان داد برجام همچنان به عنوان یک سازوکار حقوقی اثرگذار و تعیین کننده است.
از سوی دیگر علاوه بر قوت حقوقی برجام، پیامدهای سیاسی این معاهده هم باعث شده که برخلاف سالهای ۹۱ و ۹۲ در دنیا اجماع به جای ایران علیه آمریکا شگل بگیرد و تقریبا در حال حاضر از کشورهای مهم دنیا هیچ کشوری حاضر به همراهی با خواستههای آمریکا نیست و حتی متحدان این کشور هم از رویکردهای یکجانبه گرایانه دولت ترامپ به ستوه آمدهاند.
باوجود این کارکردهای مهم برجام اما برخی طیفهای داخلی همچنان به دنبال تضعیف و تخریب این توافقند. با اینکه به اذعان تحلیلگران بینالمللی این برجام بود که مانع موفقیت آمریکا در شورای امنیت شد اما این طیفها سعی کردند با تضعیف برجام این عدم موفقیت آمریکا را به دلایل دیگری مرتبط کنند.
برای بررسی این رویکرد مخالفان برجام در داخل کشور و هچنین نقش برجام در ناکامی آمریکا در شورای امنیت با «عیسی چمبر» عضو شورای مرکزی ندای ایرانیان گفتگو کردهایم.
برجام دستاورد کل نظام سیاسی است
چمبر در پاسخ به این پرسش که چرا برخی از جریانات داخلی همواره به دنبال تخریب برجام و نادیده گرفتن آثار مثبت آن هستند، گفت: اشتباه اصلی این طیفها این است که برجام را دستاورد یک جریان سیاسی و یا صرفا دولت «حسن روحانی» میدانند اما به این نکته توجه ندارند که برجام دستاورد کل نظام است. برجام را نباید به عنوان دستاورد یک جناح تبلیغ کرد. برجام محصول عملکرد نظام جمهوری اسلامی و توانمندیهایی است که در سالهای بعد از انقلاب در کشور ایجاد شده است.
در واقع قبل از اینکه برجام محقق شود ما به سطحی از بازدارندگی در منطقه رسیده بودیم و همین قدرت باعث شد که کشورهای دیگر به پای میز مذاکره با ایران بیایند.هر موقع که این بازدارندگی تضعیف شود یا مورد غفلت واقع شود برجام هم تضعیف میشود. بنابراین من ضمن اینکه قبول ندارم که برجام دستاورد یک جناح سیاسی است معتقدم که رویکرد مخالفان هم اشتباه و تضعیف نظام است. البته قابل فهم است که عدهای برای تخریب دولت به دنبال بهانه هستند و برجام را بهانهای برای این هدف خود قرار دادهاند.
اگر برجام نبود کشور با مخاطرات مهمی روبرو میشد
وی در مورد نقش برجام در ناکام گذاشتن آمریکا در شورای امنیت هم بیان داشت: شما فرض کنید برجامی امضا نمیشد اصلا قابل تصور است که کشور در حال حاضر در چه وضعیتی قرار میگرفت. در شورای امنیت اگر برجام نبود آیا قطعنامه گرفتن آمریکا علیه ایران کار سختی بود؟ مگر همین شورای امنیت بیش از هفت قعطنامه علیه ایران صادر نکرد. جای شگفتی است که شکست آمریکا در شورای امنیت را به دلیل بحثهای سیاست داخلی به اموری ربط می دهیم تا دستاورد نظام دیده نشود. بدون تردید تنها عاملی که باعث شد آمریکا در شورای امنیت ناکام بماند برجام و رویکرد عاقلانه ایران در عدم خروج از برجام بود.
نکته دیگری که باید مورد توجه قرار بگیرد این مسئله است که اجرای هر معاهده بینالمللی نیازمند داشتن قدرت است. درواقع اگر ما میخواهیم آمریکا به تعهدات خود عمل کند و یا هر کشور دیگری در رابطه با ایران زیر تعهدات خود نزد باید توانمندی و قدرت خود را در حوزههای مختلف افزایش دهیم. همانطور که اگر ما توانمندی هستهای نداشتیم آمریکا حاضر نمیشد در سال ۹۴ با ایران مذاکره کند. از سوی دیگر برجام حاصل توانمندی دیپلماتیک و کارشناسی نظام هم هست. بنابراین وقتی ما برجام را به نحوی تضعیف میکنیم که گویا کاملا سر تیم ایرانی کلاه گذاشتهاند یعنی توان کارشناسی و دیپلماتیک کشور را به سخره میگیریم.