دوشنبه ۲۳ تير ۱۴۰۴ - July 14 2025
کد خبر: 51107
تاریخ انتشار: 29 بهمن 1398 15:11
در دیدار با هیات مدیره انجمن ناشران دیجیتال با رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال مطرح شد

پتانسیل های بخش خصوصی را جدی بگیرید

فعالان اقتصادی در حوزه نشر دیجیتال با رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال دیدار کردند.
 به گزارش راه امروز: در این جلسه که با حضور رئیس فدراسیون فاوا و اعضای هیات مدیره انجمن ناشران دیجیتال برگزار شد، مشکلات نشر دیجیتال مطرح شد. همچنین فعالان اقتصادی این حوزه خواستار تعاملات نزدیک تر با این مرکز شدند. رئیس مرکز فناورری اطلاعات و رسانه های دیجیتال نیز از همکاری با بخش خصوصی و استفاده از پتانسیل های این بخش استقبال کرد.



از پتاسیل های اتاق استفاده کنید

به گزارش فدراسیون فاوا، محمدرضا طلایی رئیس هیات مدیره فدراسیون فاوا و رئیس کمیسیون فاوای اتاق ایران  ضمن معرفی ظرفیت های اتاق بازرگانی، در این جلسه گزارشی در خصوص فعالیت اتاق در بخش اقتصاد فرهنگ و هنر ارائه داد.

او گفت: اتاق بازرگانی بیش از دو دهه است که زمینه حضور فعالان فاوا در اتاق بازرگانی را فراهم کرده است . این نهاد به عنوان پارلمان بخش خصوصی و مشاور سه قوه، تاکنون درحوزه های مختلف از جمله فناوری اطلاعات و ارتباطات، نظرات تخصصی خود را به دولت اعلام داشته و می دارد. به عنوان نمونه،  در آخرین نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران در خصوص طرح نمافا مباحثی مطرح شد که در نهایت قرار بر این شد که با مرکز پژوهش های مجلس کمیته ای مشترک تشکیل شود و نظرات کارشناسی کمیسیون فاوا  مبنی بر مخالفت با این طرح تهیه و  به هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران ارائه شود. همچنین در بخش های اجرایی شامل برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی، حضور در نمایشگاه‌های معتبر بین المللی، اعزام و پذیرش هیات های تجاری و بازاریابی، ساماندهی تولید و‌ توسعه صادرات فناوری اطلاعات پتانسیل‌های بالقوه وجود دارد که اتاق بازرگانی آما‌ده همکاری با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

طلایی افزود: از پنانسیل کمیته ماده ۱۲ و شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی برای رفع موانع و مشکلات تولیدکنندگان محتوای دیجیتال با همکاری مرکز فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال میتوان بهره گرفت. مشکلات صادرات فناوری اطلاعات نیز از طریق همکاری نزدیکی که بین اتاق ایران و سازمان توسعه تجارت وجود دارد، قابل پیگیری است.

رئیس هیات مدیره فدراسیون فاوا همچنین به بازنگری در منشور همکاری بین اتاق و وزارت ارشاد اشاره کرد و گفت: کمیسیون فاوای اتاق بازرگانی آمادگی دارد ضمن بازنگری این منشور،  نسبت به فعال کردن آن اقدام کند. او همچنین عنوان کرد: دبیرخانه اقتصاد فرهنگ و هنر در چند ماه آینده در اتاق تاسیس می شود.

طلایی در بخش دیگری از صحبت های خود به پویش ملی محتوای دیجیتال که به تازگی در اتاق بازرگانی ایران کلید خورده اشاره کرد و گفت: توقف فعالیت اکثر تولیدکنندگان قدیمی محتوای دیجیتال کشور یکی از معضلات اصلی موجود است که این نیز بدلیل عدم همکاری این با مرکز با بخش خصوصی و  عدم آینده پژوهی در این حوزه بوجود امده است. سرعت تغییر در پلت فرم ها باعث شده کسانی که سالیان سال در حوزه تولید محتوا کار می کردند، از بازار عقب بمانند. در مقابل، گروه های استارتاپی یا تولیدکنندگان نرم‌افزار تلفن همراه محصولاتی را به بازار ارائه کردند که عمدتا کاربردی بوده و عملا نرم‌افزارهای محتوای کمی در میان تولیدات دیده می‌‌شود؛ بنابراین دو گروه در این حوزه وجود دارند؛ یکی تولیدکنندگان محتوا هستند که از بازار عقب مانده اند و دیگری تولیدکنندگان نرم افزارهای تلفن همراه که فاقد محتوا هستند. 
دولت بویژه وزارت ارشاد  هم هیچ برنامه ای برای مهمترین بخش فناوری اطلاعات یعنی تولید محتوای دیجیتال ندارد. گاهی شعارهایی از سوی برخی از وزارتخانه ها می شنویم که به نظر می رسد بدون پشتوانه کارشناسی است. بر این اساس ما در اتاق بازرگانی قصد داریم پویش ملی محتوای دیجیتال را برگزار کنیم و اعلام آمادگی می کنیم که در اتاق بازرگانی تحت عنوان شتابدهنده یا مرکزی که بتواند دو گروه نام برده را به یکدیگر وصل کند، نقش آفرین باشیم. برگزاری همایش و اعطای نشان به تولیدکنندگان برتر دیجیتال از جمله برنامه های ما در این پویش است. همچنین قصد داریم که راه های توسعه صادرات را هموار کنیم. به گفته او، تولیدکنندگان دیجیتال محروم واقع شده اند و دیگر هیچ حمایتی از آنها به عمل نمی آید.

طلایی همچنین از تعدد مراکز تصمیم گیری در حوزه دیجیتال هم انتقاد کرد و گفت: تصور بر این بود که با ایجاد شورای عالی فضای مجازی تصمیم گیری ها و تصمیم سازی‌ها به صورت هماهنگ انجام شود؛ اما در صدور مجوز تمام بخش های دولتی همچنان فعال هستند.این در حالی است که عملا برای کمک و تسهیل محیط کسب و کار  حوزه تولید محتوای دیجیتال هیچ کس کمکی نمی کند. جزیره‌ای عمل کردن وزارتخانه‌ها و نهادهای مختلف دولتی فعال در فضای مجازی و نبود نقشه راه بزرگترین چالش توسعه فاوای کشور است.

او همچنین گفت: مشکل ناشران دیجیتال از زمانی شروع شد که مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال در مقابل معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کوتاه آمد و ناشران کتاب شروع به ارائه نسخه های دیجیتال در  کنار کتب خود کردند. در حالی که ناشر کتاب در صورت اقدام به دیجیتالی کردن محصولات خود باید از مرکز دیجیتال مجوز اخذ کنند.

ضرورت حمایت از فعالان رسمی

شهرام حاج قربانی، نایب رئیس انجمن ناشران دیجیتال نیز در این نشست عنوان کرد: تنها تشکل ثبتی در حوزه نشر دیجیتال، انجمن ناشران دیجیتال است که نزدیک به ۶ سال از ثبت آن می گذرد. اما بسیاری از  فعالیت های کسانی که در شروع کار با این انجمن همراه بوده اند، تعطیل شده است. در دوره های مختلف خواسته ایم که با مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال همکاری داشته باشیم و به عنوان بازوی بخش خصوصی برای تسهیل کسب و کار با  وزارت ارشاد وارد تعامل شویم. منشور همکاری اتاق و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  نیز در همین راستا بود.

او افزود: در حال حاضر شاهد آن هستیم که تشکل هایی در مجموعه وزارت ارشاد و مرکز مذکور در حوزه های مختلف ثبت شده اند؛ حال آنکه این حوزه ها  میتوانستند از پتانسیل های موجود در اتاق استفاده کنند و نیاز به ثبت تشکل جدید نبود.

حاج قربانی ضمن انتقاد از عملکرد حمایتی دولت عنوان کرد: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شاهد آن هستیم که برای نظارت بر مجموعه های رسمی نسبتا قوی عمل می کند، اما در بخش حمایتی چندان نقش پذیر نبوده است. او گفت: چنانچه حمایتی از سوی این مجموعه نسبت به فعالان رسمی وجود نداشته باشد، فعالیت های زیرزمینی شکل می گیرد. این اتفاق به طور گسترده در حال وقوع است. بسیاری از افراد در حال حاضر به صورت آنلاین نرم افزار می فروشند و به هیچ نهادی هم پاسخگو نیستند. در آمدهای سرشاری نیز دارند. اما افرادی که با اخد مجوز فعالیت می کنند، هر روز زیر ذره بین هستند و دائما با دست اندازهایی روبرو می شوند که موجب می شود از تمدید مجوزهایشان صرف نظر کنند و به صورت زیرزمینی  کارشان را ادامه دهند. باید این فضا را تغییر داد و در بعد حمایتی از افرادی که مجوز دریافت می کنند، قوی تر عملکرد کرد.

درخواست تعامل بیشتر با مرکز را داریم

امیر جهان تیغ، یکی از اعضای هیات مدیره انجمن ناشران دیجیتال نیز از ضعیف بودن ارتباط فعالان این حوزه با مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال گلایه کرد و درخواست کرد که تعاملات با این مرکز قوی تر از گذشته شود.  او گفت: هر روز قوانین و مقررات جدیدی وضع می شود که نیازمند ان است که فعالان این حوزه مشکلاتشان را در  این زمینه با مرکز و متولیان و مسئولان در میان بگذارند. به عنوان مثال اخیرا بخشنامه ای در خصوص مجوزدهی صدا و سیما برای تولیدکنندگان محتواهای صوت و تصویر ابلاغ شده که شبهه های زیادی را برای فعالیت هایی که پیش از این از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز دریافت کرده بودند ایجاد و آنها را بلاتکلیف کرده است. انتظار بر این است که مرکز بتواند در این راستا شفاف سازی کند تا آرامش بیشتری بر این حوزه حاکم شود.

به همکاری با بخش خصوصی باور داریم

محمدرضا بهمنی، رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال پس از استماع نظرات حاضران در نشست ضمن بیان اینکه همواره در ادوار مختلف شاهد چالش هایی در خصوص سنت و مدرنیته بوده ایم، گفت: چالش بین حوزه کلاسیک فرهنگ و رسانه و حوزه نوین طبیعی است و همواره فناوری در هر بخشی که وارد شده، تقابل هایی را به همراه داشته است. البته بخشی از مشکلات نیز به ساختارهای موجود در کشور برمیگردد. به نظر می رسد نظام ساختاری ارتباط بخش حاکمیتی با بخش غیر حاکمیتی جامع نیست و درون بخش حاکمیتی چالش های ساختاری در حوزه فرهنگ و هنر وجود دارد. همچنین  شاهد چالش هایی در مناسبات بین بخش حاکمیتی و غیرحاکمیتی هستیم که در حوزه دیجیتال نیز دیده می شود.

او به بازتعریف مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال اشاره کرد و گفت: در یکسال اخیر تعریف جدیدی از مرکز را ارائه کرده ایم. به گونه ای که مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال به عنوان موتور پیشران حرکت بخش کلاسیک به سمت بخش سنتی خواهد بود.

بهمنی افزود: در طول این یکسال گذشته طرحی تعریف شد که بر اساس آن، حرکت به سمت وزارت فرهنگ و  ارشاد ۲ یا وزارت فرهنگ و ارشاد نوین شکل می گیرد. در واقع این طرح درون وزارتخانه در حال پیگیری است.  البته بر اساس این طرح تداخلی با سایر دستگاه ها نداریم؛ بلکه فناوری های جدید را به سایر دستگاه ها معرفی می کنیم. ولی ما در دورن دولت هم مقاومت های برای ورود تکنولوژی های جدید داریم. حدود ۷ تا ۸ ماه است که اسم جدید مرکز را (وزارت فرهنگ و ارشاد نوین) به مراجع ذیربط  ارسال کرده ایم و در انتظار تایید هستیم.

رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال در بخشی دیگر از صحبت های خود به دیجیتالی کردن تشکل های فرهنگی و هنری اشاره کرد و گفت: از تمام این تشکل ها خواسته ایم که بخش دیجیتال را در بدنه تشکل فعال کنند. این تعریف و نگاه جدیدی است که مرکز آن را دنبال می کند.

او عنوان کرد: ما در حوزه تشکل های بخش خصوصی هم باید محتوا را جدی بگیریم و پتانسیل های  خوبی هم در این بخش وجود دارد.

بهمنی به ایجاد مراکز نوآوری و شتابدهی اشاره کرد و گفت: رفتن به سمت ایجاد  این مراکز از برنامه های مهم ما محسوب می شود. تا کنون نیز  سه مرکز نوآوری را در دست راه اندازی داریم.  دو مرکز در تهران و یک مرکز در اصفهان در حال شکل گیری است. مسلما در این مراکز  ارتباط با بخش خصوصی مد نظر خواهد بود. زیرا کسانی که در حوزه های استارتاپی فعالیت دارند و صاحب ایده هستند، دولتی نیستند و بخش خصوصی باید پای کار بیاید. ما به  عنوان دولت  باید بستر سازی کنیم.

رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با بیان اینکه در ارتباطات ما انحصاری وجود ندارد و مرکز برای ارتباط با فعالان این بخش محدودیتی قائل نمی شود، گفت:  بخشی از ارتباط ما قطعا با اتاق بازرگانی  و استفاده از ظرفیت های تشکل های موجود در اتاق خواهد بود. ما به همکاری با بخش خصوصی اعتقاد داریم. هرکجا که دولت بتواند پایش را از جایی که بخش خصوصی مشغول فعالیت است کنار بکشد، کارها راحت تر و بهتر پیش می رود؛ این باور ماست. اما به این معنی نیست که حاکمیت هم نقش خود را ایفا نکند.
نسخه چاپی
ارسال به دوستان
بازدید از صفحه اول
نظرات شما
مهمترین اخبار - صفحه خبر