جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - March 29 2024
کد خبر: 44934
تاریخ انتشار: 23 آبان 1397 14:25
واکنش اصولگرایان و جبهه پایداری مجلس به اظهارات وزیر خارجه

هجمه ها عليه «ظريف»

ظریف: من اعتقاد دارم خیلی از این نگرانی‌ها، نگرانی‌های صادقانه است؛ یعنی دوستان ما نگرانی صادقانه دارند، اما فکر می‌کنم پشت برخی از این فضاسازی‌ها و نگرانی‌ها، منافع اقتصادی است. بالاخره در کشور ما پول‌شویی یک واقعیت است. از پول‌شویی خیلی‌ها منفعت می‌برند... درباره میزان پول‌شویی که در کشور صورت می‌گیرد، کد‌های زیادی هست. من نمی‌خواهم این پول‌شویی را به هیچ‌جایی نسبت بدهم، اما آنجا‌هایی که هزاران میلیارد پول‌شویی انجام می‌دهند، حتما آن‌قدر توان مالی دارند که ده‌ها میلیارد یا صد‌ها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی بکنند و در کشور فضا ایجاد کنند... کسانی که در یک قلم معامله‌شان ممکن است ۳۰ هزار میلیارد منافع جابه‌جا شود، فضایی [منفی]درست کردند.

سنجیدگی و ظرافت زیادی به‌خرج داد تا ضرب مخالفان سنگین نباشد، اما افاقه نکرد؛ دو دقیقه، تنها دو دقیقه صحبت‌های ظریف درباره بخشی از پشت پرده مخالفان لوایح چهارگانه مربوط به سازمان FATF کافی بود تا تندرو‌ها دوشادوش هم علیه او صف‌آرایی کنند. البته باز هم شکاف دقیقا جایی افتاده که در برجام بود و افراد را به دو گروه تقسیم می‌کرد. به عبارتی مخالفان دیروز حمله‌کنندگان امروز هستند.
به گزارش شرق، بعد از مواضع ظریف درباره پول‌شویی در ایران عده‌ای در مجلس کار خودشان را شروع کردند تا از ظریف در این زمینه سؤال بپرسند و اگر هم شد، او را از وزارت برکنار کنند. جالب اینکه کریمی‌قدوسی حتی پیش‌بینی کرده که ظریف استعفا خواهد داد! «فارس» دیروز مجموعه مواضع انتقادی و حتی توهین‌آمیز علیه ظریف را جمع کرده بود. مجموعه‌ای از مصاحبه‌ها و گزارش‌ها و کلیپ تصویری.
با گزارش‌ها شروع کنیم. قاعدتا گزارش باید مخالف‌خوانی باشد و این جای تعجب ندارد. با این وجود عنوان مطلب در همان ابتدا توجه را بیش از حد جلب می‌کند؛ «ظریف؛ از ساده‌انگاری در مذاکرات هسته‌ای تا حقارت در مواضع دیپلماتیک». این گزارش حرف آخر را اول می‌زند: «نسنجیده‌بودن در سخنرانی و ساده‌لوحی و همچنین اعتماد به غرب دو ویژگی مهم ظریف است که متأسفانه به دنبال تکیه‌گاه‌بودن برای دولت روحانی این صفات به دولت نیز تسری پیدا کرده است».
در مجموعه انتقاداتی که دیروز علیه ظریف مطرح شد، یک مورد پرتکرار است و آن هم بازخوانی یکی از جملات او در دوره مذاکرات است، موقعی که ظریف اشاره‌ای به قدرت نظامی آمریکا می‌کند. این جمله در گزارش فارس این‌گونه بازخوانی شده که «اگر آمریکا بخواهد می‌تواند با یک بمب تمام توان نظامی ما را ازبین ببرد».
اگر از کنار سویه‌های عصبی و هیجانی نوشته‌های علیه ظریف بگذریم، یکی از ایرادات اصلی آن به زبان ساده «دشمن‌شاد» کردن است. مثلا در این گزارش آمده: «چرا در کوران پیچ‌های دیپلماسی، ظریف همان حرف دشمن را می‌زند. در برجام مسئله بمباران قدرت نظامی و در زمان رد CFT توسط شورای نگهبان مسئله پول‌شویی». نویسنده در پایان یکی از مهم‌ترین دلایل مشکلات اقتصادی امروز را به «حس اعتماد به غرب و متأسفانه ساده‌انگاری آقای ظریف در مسئله برجام» مربوط می‌داند.
در گزارش دیگری با عنوان «همه نفس‌تنگی‌های دیپلماتیک» گفته‌های ظریف «تهمتی» عنوان شده که «مدت‌هاست دولت‌های ضدایرانی با همین اتهام به دنبال تحریم مضاعف جمهوری اسلامی‌اند». لحن این گزارش نرم‌تر است: «در مواجهه با رقیب نباید اظهار ضعف کرد؛ چه رسد که در شرایط جنگی و در صحنه مبارزه با دشمن باشیم». ناگفته پیداست که جمله ظریف درباره توان نظامی آمریکا دوباره تکرار شده و در کنار چند نمونه دیگر قرار گرفته تا نویسنده در نهایت بنویسد: «در بهترین حالت و با تسامح، ما گرفتار مدیرانی هستیم که به جهت اعتقادی و اخلاقی با کمترین تهدیدی چنان دچار ترس و نفس‌تنگی ناشی از تهدید دشمن می‌شوند که توان تحلیل مسائل ساده را هم از کف می‌دهند؛ و البته این برداشت بهترین گمانه‌زنی است».

کریمی‌قدوسی: ظریف دیر یا زود به مرز تقدیم استعفایش خواهد رسید
جواد کریمی‌قدوسی عضو پرسروصدای فراکسیون ولایی است. از سابقه‌داران تکذیب‌شدن است و کار را به جایی رساند که محمد مهاجری روزنامه‌نگار اصولگرا درباره‌اش چنین نوشت: «قطعا برادر مسلمان مؤمنی، چون آقای کریمی‌قدوسی نمی‌خواهد دروغ بگوید، چون حرام است. پس چرا این‌همه دروغ می‌گوید؟ دلیلش این است که توهماتش را که همین دروغ‌هاست باور کرده. این یک بیماری است. سرزنش‌کردن هم ندارد. باید مداوا شود حتی اگر هزینه‌اش را بیت‌المال بدهد یا حتی بیفتد گردن ما اصولگراها». حالا او در آخرین موضع‌گیری خود گفته: «از مدتی قبل خبر نیمه‌موثقی مبنی بر اینکه ظریف از سمت خود در وزارت خارجه استعفا داده، داشتیم، اما سخنگوی وزارت خارجه آن را تکذیب کرد، در حالی که تحلیل ما آن است که محمدجواد ظریف دیر یا زود به مرز تقدیم استعفایش به دولت و رئیس‌جمهور خواهد رسید».

او ظریف را «منشأ» بسیاری از گرفتاری‌های کشور توصیف کرده و راهبرد مذاکره با غرب را تمام‌شده دانست. ادبیات او کمی سینمایی است. کریمی‌قدوسی ادامه داد: «ظریف در دقایق آخر عمر سیاسی خود سعی می‌کند با فرافکنی، مشکلاتی که خودش خلق کرده را به دوش مجموعه‌های دیگر بیندازد».
قاعدتا این نماینده تندرو نیز به واکنش گفته‌های ظریف در رسانه‌های خارجی اشاره کرد و گفت: «ظریف اتهامات بزرگی را گردن جمهوری اسلامی ایران و داخل نظام انداخته است در حالی که او بیان نکرده که جان کری و عدم عمل به قولش چه وضعی ایجاد کرده و ترامپ چه اقداماتی علیه جمهوری اسلامی ایران انجام داده است».
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: «محمدجواد ظریف بعد از پنج ماه پس از خروج آمریکا از برجام به جای بیان دستاورد‌های برجام و معطلی کشور در این خصوص در حال فرافکنی و فرار از پاسخ‌گویی است و متأسفانه داخل نظام و سیستم‌های مختلف کشورمان و نهاد‌های بزرگ را متهم می‌کند».
او که چندی‌پیش سران دو قوه کشور را «خائن» خوانده بود، گفت: «باید ظریف به عنوان مجرم در اتخاذ اظهارات مختلف علیه امنیت ملی تحت تعقیب دستگاه‌های امنیتی به‌خصوص دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی قرار گیرد... منتظریم دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی برخورد لازم را با محمدجواد ظریف درخصوص موضع‌گیری‌های ضدامنیت ملی‌اش اتخاذ کند و مردم و مجلس هم در این خصوص اطلاع یابند». او ادامه داد: «مجبوریم در شرایط فعلی و با سرعت زیاد با امضای قابل‌توجهی طرح استیضاح ظریف را در مجلس آماده کنیم در حالی که می‌خواستیم خود مردم ماهیت این قهرمان پوشالی را متوجه شوند».
معلوم نیست چطور کریمی‌قدوسی به این نتیجه می‌رسد که «ظریف دستاورد‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را با صحبت‌های خود زیر سؤال برده است» و تأکید می‌کند که منتظر برخورد با ظریف می‌ماند و این موضوع را پیگیری می‌کند.
علیرضا سلیمی: تعجب کردم و برای او متأسفم
سلیمی از این گفته تأسف خورد و به «سوءاستفاده دشمنان» اشاره کرد و گفت: «اظهارات عجیب‌و‌غریب ظریف بار‌ها تکرار شده است؛ چراکه هنگام حضور او در دانشگاه تهران، او به قدرت نظامی آمریکا اشاره کرده بود و بمب‌های این کشور را موجب تخریب زیاد در کشورمان دانسته بود و این کارش هنگام بررسی برجام در راستای اقدامات سیاسی دولت تلقی شده و به نظر می‌رسد او در راستای منافع سیاسی دولت اظهارنظر می‌کند، اما بهتر است وقتی خسته است، چیزی نگوید». تحلیل این نماینده فراکسیون ولایی از گفته‌های ظریف، در دستور کار قرارگرفتن «عملیات روانی» در آستانه تعیین‌تکلیف CFT و FATF است.
 
این نماینده مجلس در ادامه نقدی می‌کند که روز گذشته از منظری دیگر و با ادبیاتی متفاوت در گفته عباس عبدی با «شرق» هم بود. سلیمی گفت: «اگر ظریف درباره پول‌شویی اطلاعاتی دارد، چرا تاکنون آن را به قوه قضائیه ارائه نکرده است؟ و اگر این کار را انجام نداده و درخصوص وظایفش کوتاهی کرده است، نشان‌دهنده آن است که امانتداری لازم را در مسئولیتش انجام نداده است». عضو فراکسیون ولایی مجلس گفت: «وزیر خارجه قول داده بود با تصویب برجام، ایران گل و بلبل می‌شود، اما، چون این اقدام صورت نگرفته است، او دنبال ایجاد انحراف در افکار عمومی است».
ترقی: ظریف در گرادادن به دشمن ید طولایی دارد
حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی، نیز گفت: «با توجه به آثار و تبعات این نوع حرف زدن‌ها، به نظر می‌رسد آقای ظریف در گرادادن به دشمن ید طولایی دارد و این بار اول نیست که ایشان با حرف‌های خود بهانه به دشمن و آمریکا می‌دهد... آقای ظریف یا عمدا این کار را می‌کند که در این صورت نظام باید تکلیفش را روشن کند یا سهوا این حرف‌ها را می‌زند که به دشمن گرا بدهد و دشمن را در ادعاهایش نسبت به جمهوری اسلامی مستند کند که این هم جای سؤال دارد».
او با بیان اینکه مخالفان لایحه CFT و ایراداتی که شورای نگهبان گرفته بر اساس قانون اساسی است، خطاب به ظریف گفت: «آقای ظریف! به قانون اساسی ایراد دارید یا به انتقادکنندگان؟ اگر جوابی ندارید که به انتقادکنندگان بدهید، چه دلیلی دارد گرا به دشمن بدهید تا از طرف دشمن برای تصویب این لایحه به کشور فشار وارد شود». به گمان ترقی، ظریف باید از ملت عذرخواهی کند و مجلس هم باید «تکلیفش» را روشن کند.
امیرآبادی: تهمتی بزرگ به نظام
احمد امیرآبادی، نماینده قم و عضو هیئت‌رئیسه مجلس، نیز از دیگر منتقدان است که به استفاده «شبکه‌های معاند نظام» از گفته‌های ظریف اشاره می‌کند و از وزیر به‌عنوان «عضو هیئت وزیران جمهوری اسلامی ایران» می‌خواهد بگوید «اگر پول‌شویی انجام می‌شود، کجا انجام می‌شود؟ مگر پول‌شویی در بانک‌ها انجام نمی‌شود؟! ایشان در هیئت وزیرانی حضور دارد که رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد حضور دارند؛ طبق قانون اساسی اعضای هیئت وزیران مسئولیت مشترک دارند و باید پاسخ‌گو باشند». این عضو فراکسیون ولایی مانند همفکران خود از گفته‌های ظریف متعجب و متأسف است. او اظهارات ظریف مبنی بر وجود پول‌شویی گسترده در ایران را تهمتی بزرگ به نظام جمهوری اسلامی دانست و گفت: «این اظهارات کاملا به معنای بازی در زمین دشمن است». امیرآبادی مانند قریب‌به‌اتفاق منتقدان، به آن تک جمله معروف ظریف در دانشگاه تهران اشاره کرد تا به گمان خودش مسبوق‌به‌سابقه‌بودن چنین مواضعی را نشان دهد.
پژمانفر: انگشت اتهام به سمت مجریان قانون است
حجت‌الاسلام نصرالله پژمانفر، نماینده مردم مشهد، حق پیگیری حقوقی ماجرا را «محفوظ» دانست و گفت: «اگر از ناحیه منتقدان و ما نمایندگان موضوعی در رابطه با دولت مطرح می‌شد، ده‌ها و صد‌ها شکایت علیه ما انجام می‌شد، اما مردم مستحضر هستند امروز نمایندگان مجلس که از نظر قانونی حق اظهارنظر در مسائل مختلف را دارند، به‌شدت مورد شکایت و پرونده‌سازی از ناحیه دستگاه‌های دولتی قرار می‌گیرند».
این گفته پژمانفر عجیب است. هرچند اصولگرایان همواره سعی کرده‌اند دست پیش را بگیرند، اما پذیرش این نکته که نمایندگان و مدافعان آن‌ها حاشیه امن کم‌تری دارند، کار بسیار سختی است. در همان روزی که مجلس می‌خواست نظر خود را درباره CFT بدهد، مخالفان این لایحه در گروه‌های مختلف روبه‌روی مجلس بسیج شدند. شعار‌ها و پلاکارد‌های خود را به کار گرفتند و در آخر هم با اتوبوس‌های‌شان از آنجا رفتند، اما آن‌قدر این کار طبیعی شده است که دیگر تک‌و‌توک افرادی از خود می‌پرسند چرا مخالفان CFT می‌توانند بدون مجوز تجمع کنند، دور‌هم در خیابان، دانشگاه و مسجد جمع شوند و هرچه می‌خواهند بگویند، اما موافقان آن نمی‌توانند. این نماینده عضو فراکسیون ولایی نیز بر این باور است که اگر مشکلی هم در پول‌شویی است، ایراد به «دستگاه اجرائی» وارد است؛ چرا‌که نقص قانونی در این زمینه وجود ندارد.
علی‌رضا رحیمی: اگر ظریف دغدغه امنیت ملی را ندارد، آن‌هایی که سفارت عربستان را آتش زدند این دغدغه را دارند؟
در مقابل حملات نمایندگان عضو فراکسیون ولایی و نزدیک به جبهه پایداری، نمایندگان امیدی مجلس از گفته‌های ظریف دفاع کردند. علی‌رضا رحیمی در‌این‌باره گفت: «اظهارات محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، درباره وجود برخی فساد‌های مالی پنهان در کشور از سر دلسوزی است و این موضوع از واقعیت‌های جامعه است». به گزارش «ایرنا»، او در ادامه افزود: «محمدجواد ظریف از بهترین، مسلط‌ترین و باسابقه‌ترین دیپلمات‌های کشور ماست که در این سال‌ها اقدامات بسیار مثبت و ارزشمندی برای کشور انجام داده است».
این عضو فراکسیون امید با اشاره به اینکه ظریف در مذاکرات و برجام زیر نظر رهبر معظم انقلاب کار‌ها را جلو برده است، افزود: «اگر او دغدغه منافع ملی را نداشته باشد، افرادی که سفارت‌های عربستان را آتش می‌زنند، دغدغه منافع ملی دارند؟».
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: «آقای ظریف نظام را متهم به پول‌شویی نکرد بلکه از واقعیاتی سخن گفت که در ایران وجود دارد و باید با آن مقابله کرد».
حیدری افزود: «مقابله‌کردن با این موضوع هم باید ریشه‌ای باشد، ما باید گلوگاه‌هایی را که ما را در این بستر‌ها می‌اندازند، پیدا و با آن مقابله کنیم. امروز موضوعاتی وجود دارد که ما را به سمت تحریم‌ها کشانده است و باید سرمنشأ و علت آن را پیدا کنیم».
این عضو فراکسیون امید مجلس گفت: «ای کاش از ابتدا نگاه ما به دنیا و روابط با دیگر کشور‌ها بر اساس روابط و تعامل مثبت بود؛ البته اینکه بعضی‌ها خود را یکه‌تاز دنیا می‌دانند، واقعیتی است که وجود دارد. در یک‌زمان دنیا دوقطبی بود، آمریکا و شوروی یکه‌تاز بودند و پیش از آن نیز انگلیس یکه‌تاز دنیا بود».
او ادامه داد: «آنچه برای ما سوءتفاهم ایجاد می‌کند، این است، می‌تواند پشت صحنه این قضایا قابل‌تأمل باشد، عده‌ای سفارت انگلیس و عربستان را به آتش می‌کشانند تا رابطه ما را با دنیا خراب کنند، در مجلس خلاف آیین‌نامه مجلس برجام را آتش می‌کشند و علیه پیوستن ما به کنوانسیون‌های بین‌المللی بنر می‌زنند». حیدری گفت: «این عوامل آگاهانه یا ناآگاهانه موجب به هم زدن رابطه مثبت ایران با دنیا می‌شود. این اقدامات ممکن است مشکوک باشد و ما امیدواریم شورای عالی امنیت ملی و وزارت اطلاعات به این قضایا ورود پیدا کنند، ظاهر قضیه نشان می‌دهد می‌تواند ارتباطی باشد». این نماینده مجلس در انتها جمع‌بندی خود را از مخالفان لوایح و حمله‌کنندگان به ظریف این‌طور توضیح داد «این‌ها یک هدف را دنبال می‌کنند و آن خراب‌کردن ایران و روابطش با دنیاست».
پروانه مافی: شفافیت را مانع از حفظ وضعیت خود می‌دانند
عضو دیگری از فراکسیون امید مجلس نیز به دفاع از مواضع ظریف پرداخت و گفت: «شدت مخالفت و مقاومت در برابر سخنان اخیر وزیر امور خارجه و مخالفت‌ها با شفاف‌سازی بیانگر این است که حتما اتفاقاتی رخ داده و ممکن است سهمی در این اتفاقات نادرست مانند پول‌شویی داشته باشند». مافی افزود: «البته من اتهام نمی‌زنم، اما هیچ دلیلی برای مقاومت در برابر شفافیت مالی و فرایند مبتنی بر روشن‌شدن موضوعات مالی در کشور قابل توجیه نیست». این نماینده مجلس در انتها این‌طور جمع‌بندی کرد که «کنار هم گذاشتن این حقایق ما را به یک نتیجه می‌رساند و آن این است که افرادی هستند که در این فرایند نادرست دستی داشتند و شفافیت را مانعی برای حفظ‌شدن وضعیت خود می‌دانند».
علیرضا رحیمی نیز در حساب توییتر خود در واکنش به فحاشی‌ها علیه ظریف نوشت: «عده‌ای که با اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی و افزایش مجازات مخالف‌اند، با واقعیات تلخ در سخنان ظریف نیز به قبایشان برمی‌خورد و در مقابل فحاشی پیشه می‌کنند».
صدر: هجمه‌کنندگان به ظریف، علیه خود افشاگری می‌کنند.
اما صریح‌ترین دفاع به یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اختصاص داشت. سید محمد صدر درباره هجمه‌های صورت‌گرفته علیه اظهارات محمدجواد ظریف گفت: «این نوع سخنان که توسط برخی افراد علیه ظریف گفته می‌شود، غیر از
اتهام چیز دیگری نیست و نشان می‌دهد مواضع آن‌ها در جهت منافع آمریکا و خواسته‌های ترامپ است».
به گزارش ایرنا صدر با اشاره به اینکه مهم‌تر از همه چیز خواسته و نظر مردم است، گفت: «هر چه بیشتر این افراد علیه ظریف سخن بگویند، بیشتر خود را افشا می‌کنند و اتهاماتی که وارد می‌کنند یک نوع خود‌افشاگری است که نشان می‌دهند که به اصول اسلامی و اخلاقی پایبند نیستند».
او گفت: «خیلی خوب است که مردم این افراد را می‌بینند. آن‌ها می‌دانند اگر زمانی این افراد در قدرت باشند، چه بلایی بر سر مملکت خواهند آورد». دفاع صدر از ظریف تمام‌قد است: «ظریف بهترین و قوی‌ترین وزیر خارجه‌ای است که جمهوری اسلامی به خود دیده است». این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به سابقه دوستی ۳۰ ساله خود با ظریف اشاره و تأکید کرد: «وی فردی مؤمن، انقلابی و به معنای واقعی طرفدار نظام است و به همین دلیل در مأموریت‌های دشوار منافع جمهوری اسلامی را دنبال کرده و آن را به دست آورده است». او در ادامه به برخی از کار‌های مهم ظریف در حوزه دپیلماسی ازجمله مذاکرات عراق و افغانستان اشاره کرد و گفت: «پس از سقوط صدام و طالبان ظریف از طریق دیپلماسی به گونه‌ای عمل کرد که منافع جمهوری اسلامی به‌صورت کامل تأمین شد». او افزود: «وجود اعتقاد مخلصانه و تأمین منافع جمهوری اسلامی دلیل محکمی برای تأیید ظریف توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی بود».
ظریف چه گفته بود
من اعتقاد دارم خیلی از این نگرانی‌ها، نگرانی‌های صادقانه است؛ یعنی دوستان ما نگرانی صادقانه دارند، اما فکر می‌کنم پشت برخی از این فضاسازی‌ها و نگرانی‌ها، منافع اقتصادی است. بالاخره در کشور ما پول‌شویی یک واقعیت است. از پول‌شویی خیلی‌ها منفعت می‌برند... درباره میزان پول‌شویی که در کشور صورت می‌گیرد، کد‌های زیادی هست. من نمی‌خواهم این پول‌شویی را به هیچ‌جایی نسبت بدهم، اما آنجا‌هایی که هزاران میلیارد پول‌شویی انجام می‌دهند، حتما آن‌قدر توان مالی دارند که ده‌ها میلیارد یا صد‌ها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی بکنند و در کشور فضا ایجاد کنند... کسانی که در یک قلم معامله‌شان ممکن است ۳۰ هزار میلیارد منافع جابه‌جا شود، فضایی [منفی]درست کردند.
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر