پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - April 25 2024
کد خبر: 25771
تاریخ انتشار: 26 مرداد 1395 19:11
هشدارها درباره کمبود آب و وضعیت بسیار وخیم منابع زیرزمینی از حیطه سخنان کارشناسان فراتر رفته است و مسئولان دولتی هم ناگزیر از عبارات صریح‌تری برای تشریح شرایط کشور استفاده می کنند؛ عباراتی مانند "تهدید تمدن ایران".
راه امروز: هرچه بیشتر از آغاز دوره کم آبی می گذرد، دامنه و عمق خطراتی که بحران خشکسالی، شئون مختلف ملی کشور را تهدید می کند بیشتر آشکار می شود؛ کارشناسان اکنون از تهدیدهایی صحبت می کنند که از رهگذر خشکسالی امنیت ملی کشور را تهدید می کند، به نزاع های داخلی می‌انجامد و توازان جمعیتی را بهم می زند.

این تهدیدها، مقولاتی بسیار حساس‌تر و خطرناک‌تر از جیره‌بندی چند ساعته آب در شهرها یا کمبود تولید محصولات کشاورزی است.

پرویز کردوانی که به پدر علم کویر‌شناسی ایران معروف است از جمله کارشناسانی است که بارها در مورد "غارت‌شدن آب و تبدیل کشور به بیابانی بزرگ هشدار داده است."

این استاد دانشگاه می گوید: " کسی باور نمی‌کند، آب نیست و کشور با بحران کم‌آبی مواجه است اما نشانه‌های آن را می‌توان در گوشه‌وکنار کشور مشاهده کرد که نمونه ای از این نشانه ها خالی از سکنه‌‌شدن روستاهاست".

تهدید مهاجرت جمعیت
آنچه کردوانی از آن به عنوان خطر مهاجرت به علت خشکسالی نام می برد، پدیده ای است که روز به روز بیشتر شاهد آن هستیم؛ به عنوان نمونه رسانه های محلی در بوشهر از مهاجرت روستائیان این استان به علت تداوم خشکسالی خبر می دهند. در روستای باغک از توابع شهرستان تنگستان، افت فشار آب در شبکه آبرسانی این روستا مردم را دچار بحران کرده است.

روستائیان باغک بیش از 40 روز است که از آب شبکه بی‌بهره هستند و این در حالی است که بر اساس نوبت‌بندی باید هفته‌ای سه روز آب در شبکه آبرسانی منتقل شود ولی خبری از آب نیست و برخی از روستائیان برای حل مشکل خود روستا را ترک کرده‌اند. تانکرهای آب‌رسان هم به اندازه کافی وجود ندارد و مردم روستا به سبب این مشکل عزم مهاجرت به دیگر نقاط کرده‌اند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان بوشهر می گوید:" 623 روستا در استان بوشهر تحت پوشش این شرکت است. 521 روستا دارای شبکه آب‌رسانی و 102 روستا از شبکه آب‌رسانی بی‌بهره هستند. روزانه 90 هزار متر مکعب آب به شبکه آبرسانی روستایی استان بوشهر تزریق می‌شود ولی به علت فرسودگی شبکه‌های آب‌رسانی، توزیع آب از طریق شبکه آب‌رسانی در برخی روستاها با مشقت انجام می‌شود".

احتمال افزایش نزاع بر سر آب

یکی دیگر از پیامدهای ناگوار ادامه خشکسالی، افزایش درگیری ها و اختلافات داخلی میان شهرها و مناسق مختلف کشور بر سر آب است.
محسن رنانی استاد دانشگاه اصفهان در این باره هشدار می دهد "تا 4 سال آینده در ایران جنگ بین استانها و شهر ها بر سر آب علنی خواهد شد. امروز میدان واقعی جنگ در حوزه آب است. این بحران آب است که واقعا امنیت ملی ایران را تهدید می کند".

رنانی تأکید می کند "جنگ پراکنده آب در ایران هم اکنون به گونه خزنده و آرام شروع شده و فقط اخبار آن منتشر نمی‌شود. در حال حاضر این جنگ به صورت پراکنده رخ می‌دهد اما تا پنج سال آینده شاهد جنگ فراگیر آب در داخل شهرها و بین مناطق و استانها خواهیم بود".

به نظر می رسد پیش بینی رنانی چندان بیران نباشد چرا که طی هفته های اخیر اخبار متعددی درباره درگیری های مختلف بر سر تقسیم آب منتشرشده است.

در یکی از این موارد، فرمانده انتظامی شهرستان چادگان از قتل جوانی ۲۰ ساله در یکی از روستاهای شهرستان چادگان بر سر تقسیم آب بین دو طایفه عشایری خبر داد. این نزاع بین ۳۰ نفر از این دو روستا و بر سر حق آبه اتفاق افتاد و ضارب هم هنوز دستگیر نشده است.

کوروش موگویی بخشدار چنارود می گوید: "بیشتر عشایر شهرستان چادگان در روستاهای دولت آبادها و پرمه ها سکونت دارند و مابقی هم به حاشیه نشینی و سکونت خطرناک در حاشیه رودخانه زاینده رود روی آورده اند. عشایر و روستاییان در استان چهارمحال بختیاری برداشت های نامحدودی از آب دارند اما در روستا های استان اصفهان کم آبی و نبود مجوزهای برداشت آب، نزاع ها و درگیری های بین مردم را درپی داشته است که قتل جوانی در روزهای پیش نتیجه همین مشکل است.

این مشکل در بخش های مرزی کشور حساس تر است؛ تازه ترین  آمارها می‌گوید4 هزار روستا در این استان جنوب شرقی ایران آب آشامیدنی ندارند. تنها از 73 روستای بخش تلنگ بلوچستان، 55 روستا با تانکر آب رسانی می‌شوند. آب‌های آلوده مردم را بیمار کرده است. اکثر روستاهای بخش مرکزی با بحران بی آبی و خشکسالی مواجه هستند. چاه‌های آب شرب روستاهای سطح بخش کاملا خشک شده و یا اینکه در شرف خشک شدن هستند.

اکرم بلوچ رییس شورای بخش تلنگ یکی از بخش‌های شهرستان قصرقند در استان سیستان می‌گوید: "ادامه این روند بحران بزرگ امنیتی در بلوچستان بوجود می‌آورد. مردم هر روز با بخشدار و شوراها درگیر هستند".

پیشتر علی اوسط هاشمی استاندار سیستان و بلوچستان گفته بود " در شرایط خشک و بی‌آبی ناشی از خشکسالی در استان باید با مدیریت دقیق بحران؛ نگذاریم یک موضوع اجتماعی تبدیل به بحران امنیتی شود".

محمد بلوچ‌زهی بخشدار مرکزی نیکشهر می گوید: "بحران خشکسالی و کم آبی تنش‌های آبی و جنگ بر سر آب در بخش مرکزی نیکشهر را افزایش می‌دهد و در صورت نبود چاره اندیشی هر روزه ما با پیامدهای این بحران به شکل‌های مختلف مواجه می‌شویم".
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مهمترین اخبار - صفحه خبر